Πίνεις πολύ καφέ; Σου έχουμε καλά νέα - 3 – 5 φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο....

Καλά νέα για τους ανθρώπους που πίνουν καφέ κάθε μέρα:

Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε υγιείς νέους ενήλικες στην Κορέα υποστηρίζεi ότι, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ, εκείνοι που έπιναν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ ανά ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο εναπόθεσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες τους, η οποία αποτελεί δείκτη της καρδιακή νόσο. (Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τα αγγεία που φέρνουν οξυγονωμένο αίμα στο ίδιο το καρδιακό μυ).

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν φραγμένες αρτηρίες , όπως υποστηρίζει ο Δρ Eliseo Guallar, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Bloomberg Σχολή Δημόσιας Υγείας σε Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart.

Καφές και καρδιακή νόσος
Κάποτε πίστευαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές, άλλα μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι η συνήθεια αυτή έχει ουδέτερη ή ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση ποτών (συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ), και υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία (CT) για τον προσδιορισμό των επιπέδων του ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών (CAC). CAC είναι ένα σημάδι της στεφανιαίας νόσου, ή αθηροσκλήρωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ειδικά των καρδιακών προσβολών. Σύμφωνα με τον Guallar μπορείτε να έχετε τη νόσο για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα, όμως με την τεχνική αυτή (προσδιορισμού των επιπέδων του ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών), μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι έχουν την ασθένεια πριν εμφανιστούν συμπτώματα αναφέρει το logodiatrofis.

Οι άνθρωποι που έπιναν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 40% λιγότερο ασβέστιο στις αρτηρίες τους σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, σύμφωνα με τη μελέτη. Εκείνοι που έπιναν ένα με τρία φλιτζάνια ημερησίως είχαν 35% λιγότερο ασβέστιο σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, καθώς και εκείνοι που έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα, είχαν 23% λιγότερο ασβέστιο.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έλαβαν μέρος στη μελέτη και έπιναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 19%  λιγότερο ασβέστιο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν μια σαφή αιτιολογία για το πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής νόσου, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στα πολλά αντιοξειδωτικά του ποτού αυτού.

Παρόλο που η μελέτη αφορούσε μόνο συμμετέχοντες της Κορέας, δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε τα αποτελέσματα αυτά να μην γενικευθούν σε άλλους πληθυσμούς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ