Ο άνθρωπος που έγραψε τον Σασμό μόνο στο eirinika: Η συνέντευξη του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη στην Ειρήνη Νικολοπούλου για το δημοφιλές σίριαλ (φώτο-βίντεο)

"Η στιγμή που είδαμε τα πρώτα δύο επεισόδια ήταν συγκλονιστική - Την παρομοιάζω με τη στιγμή που γεννήθηκαν τα παιδιά μου".

Ο Σπύρος είναι ο Κρητικός που όλοι θα θέλατε να έχετε γνωρίσει και να είναι στην παρέα σας .

Παίζει ,μουσική ,τραγουδάει, έχει βαθιά, αυθεντική Κρητική ρίζα και ανατροφή , έζησε σε Ρέθυμνο και Χανιά αλλά όταν ερωτεύτηκε στην ωριμότητα του, ερωτεύτηκε μια κοπελιά από την πατρίδα μου, μια Ερμιονίτισσα ,την Μέμη ,κόρη παιδικής μου φίλης .

Σπύρος Πετρουλάκης - Μέμη Φασιλή

Έτσι διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας . Το ότι είχε ζήσει στο Ρέθυμνο , δεύτερη πατρίδα μου πια λόγω του δικού μου γάμου με Κρητικό που ζεί εκεί , ήταν η καρμική συγκυρία για την έναρξη μιας φιλίας .

Η αγάπη του για την Μέμη , έγινε έμπνευση & τον οδήγησε στην συγγραφή βιβλίων με μεγάλη επιτυχία .

Γνήσιος ,ταλαντούχος, ζεστός ,φιλικός ,γήινος ,ανθρώπινος, γλυκός και συνάμα δυνατός ο Σπύρος Πετρουλάκης έγραψε ένα πραγματικό best seller .

O Σασμός : όταν τον διαβάσετε ,δεν θα  αφήνετε το βιβλίο  από τα χέρια σας έως ότου ,το τελειώσετε .

Ήμουν βέβαιη κατά την ανάγνωση του ότι θα καταλήξει στο σινεμά ή στην τηλεόραση γιατί κάθε σελίδα του είχε εικόνες .

Στην τηλεόραση του Αlpha έχει μεγάλη επιτυχία με υψηλές τηλεθεάσεις σε κάθε μετάδοση .

 

Ήταν αυτονόητο για μένα ότι θα ζητήσω από τον Σπύρο Πετρουλάκη να μου μιλήσει για το σίριαλ που βασίζεται στο αγαπημένο μας βιβλίο

 

Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου

 

- Πώς ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν είδες το βιβλίο σου να γίνεται σίριαλ;

- Είχα τεράστια προσμονή. Ωστόσο είχα βρεθεί νωρίτερα στα γυρίσματα και σε όλη τη διαδικασία

 

"Η στιγμή που είδαμε τα πρώτα δύο επεισόδια ήταν συγκλονιστική - Την παρομοιάζω με τη στιγμή που γεννήθηκαν τα παιδιά μου".

 

Είχα παρακολουθήσει τα πάντα. Από το πώς γράφτηκαν τα πρώτα επεισόδια, μέχρι την επιλογή των ηθοποιών και αυτό είχε γιγαντώσει μέσα μου  την ανάγκη  να δω πώς θα βγει όλο αυτό στην οθόνη.

Και όταν έφτασε η στιγμή, είχαμε μαζευτεί όλο το καστ,όλοι οι ηθοποιοί και πολλοί άνθρωποι από την παραγωγή και από το κανάλι στο σπίτι του σκηνοθέτη και είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια. 

 

Ήταν μία συγκλονιστική στιγμή, ήταν μία στιγμή πού μπορώ να την παρομοιάσω, λίγο πιο κάτω βέβαια, με τη γέννηση των παιδιών μου, τόσο πολύ δυνατή ήταν, ήταν συγκλονιστικό αυτό που έζησα και όλα τα συναισθήματα που ένιωσα έκαναν μία τεράστια επίθεση θετικότητας μέσα μου.

 

"Στα βιβλία μου θέλω ο ήρωας μου να ξύνει το λεμόνι με το νύχι του και ο αναγνώστης να νιώθει τη μυρωδιά του λεμονιού".

 

- Το να γίνεται σήριαλ ένα βιβλίο σου το νιώθεις σαν μία μεγάλη καταξίωση, στην πραγματικότητα δημιουργείς εικόνες.

- Αυτό μου το λένε συχνά για τα βιβλία μου και χαίρομαι για αυτό. Δεν ξέρω πώς γίνεται,εγώ αυτό που θέλω να κάνω είναι να προκαλώ στον αναγνώστη τα ίδια συναισθήματα που μου προκαλεί και εμένα το βιβλίο καθώς το γράφω και θέλω να τα βλέπει, να τα αισθάνεται. 

 

"Η Κρήτη είναι ένας διαφορετικός τόπος, είναι ο τόπος της αντίθεσης. Ο άντρας που κρατάει το μαντολίνο στα χέρια του και λέει το πιο γλυκό τραγούδι, την ίδια στιγμή μπορεί να τραβήξει ένα μαχαίρι και να το καρφώσει σε έναν άνθρωπο"

 

Θέλω δηλαδή να ξύνει το λεμόνι με το νύχι του ο πρωταγωνιστής μου, ο ήρωάς μου, και ο αναγνώστης να νιώθει τη μυρωδιά του λεμονιού, αυτό θέλω να κάνω, τώρα πώς το προκαλώ δεν ξέρω.

 

- Ο Σασμός είναι ένα βιβλίο πάρα πολύ δυνατό, πάρα πολύ σκληρό και για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την Κρήτη και τα έθιμά τους, είναι σαν κάτι,μπορείς να πεις, και από άλλη χώρα.

Έτσι γίνεται στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι ένας διαφορετικός τόπος, είναι ο τόπος της αντίθεσης.

 

Ο άντρας που κρατάει το μαντολίνο στα χέρια του και λέει το πιο γλυκό τραγούδι, την ίδια στιγμή μπορεί να τραβήξει ένα μαχαίρι και να το καρφώσει σε έναν άνθρωπο, δεν έχει να κάνει με κακία ή κάτι άλλο, είναι ιδιοσυγκρασία, είναι ο τύπος των ανθρώπων, είναι η φύση της Κρήτης και του Κρητικού αυτή, οι αντιθέσεις της φωτιάς. 

 

Ο Σασμός μυρίζει  Κρήτη - Είναι σήριαλ γεμάτο από ανθούς και αρώματα της Κρήτης

 

Όλα ξεκινάνε από τον τόπο. Εκεί που είναι η παραλία και η θάλασσα, ξεκινάει το όρος και βγαίνει ψηλά, στα δυόμιση χιλιόμετρα ας πούμε, αλλάζει αμέσως και το τοπίο και το κλίμα και όλα, δεν γίνεται οι άνθρωποι να μην έχουν πάρει από αυτό.

 

 

- Πιστεύεις ότι είναι πολύ πιστό, τουλάχιστον στην ατμόσφαιρα του βιβλίου σου, το σήριαλ;



Το σήριαλ έχει λειανθεί κάπως, σε σχέση με το βιβλίο μου γιατί ο τηλεθεατής δεν είναι έτοιμος να αντικρίσει τόσο σκληρή και δυνατή εικόνα όπως είναι η περιγραφή στο βιβλίο.

 

"Όταν ξεκίνησε να προβάλλεται ο Σασμός δέχθηκα χιλιάδες μηνύματα καταιγισμό από εκδηλώσεις αγάπης"

 

Ωστόσο, αν μη τι άλλο, το σήριαλ μυρίζει Κρήτη,είναι γεμάτο από ανθούς και αρώματα της Κρήτης.

- Πώς το υποδέχτηκαν οι Κρητικοί;

Υπήρξε μία τεράστια προσμονή μέχρι να γίνει το σήριαλ. Αυτό δημιουργήθηκε από την πολύ ωραία προωθητική ενέργεια που είχε κάνει ο Alpha  κυρίως.

 

"Ζω και αναπνέω μέσα από τα βιβλία που γράφω - μέσα από τις ιστορίες και τους ήρωες μου "

 

Λάμβανα καθημερινά μηνύματα από την Κρήτη, από ανθρώπους που δεν είχα γνωρίσει ποτέ, είτε στα Social media,είτε στο email μου και έβλεπα με πόσο μεγάλη προσμονή περιμένουν να ξεκινήσει το σήριαλ και όταν ξεκίνησε φυσικά όλοι μας δεχτήκαμε καταιγισμό  από μηνύματα, από εκδηλώσεις αγάπης, τους άρεσε πάρα πολύ και χαίρομαι για αυτό.

 

 

 

- Αγοράζουν τώρα το βιβλίο πιο πολλοί;

Ναι, το αγοράζουν το βιβλίο πιο πολλοί, και διαβάζοντας τον Σασμό, ανακαλύπτουν, όσοι δεν είχαν ανακαλύψει, τον συγγραφέα, τον Σπύρο Πετρουλάκη μέσα και  από τα άλλα του βιβλία,και αυτό μου δίνει τεράστια χαρά. 

 

Γιατί εγώ είμαι συγγραφέας, ζω και αναπνέω μέσα από τα βιβλία που γράφω, ζω και αναπνέω μέσα από τις ιστορίες και τους ήρωες μου.

 

"Η κρήτη κυλάει στο αίμα μου. Είναι η ψυχή μου. Είναι η μάνα με την ανοιχτή αγκαλιά"

 

- Πώς είναι δυνατόν να έχεις όλο αυτόν τον πλούτο γιατί πολλοί έχουμε πλούτο μέσα στο μυαλό μας αλλά το πως το μεταφέρουμε έχει σημασία. Θα ήθελα όμως να μάθω,σε σχέση με τον Σασμό, πως ήρθες τόσο κοντά σε όλα αυτά που περιγράφεις;

 

 



Η Κρήτη κυλάει μέσα στο αίμα μου.Δεν είναι μόνο η καταγωγή μου, είναι η ψυχή μου. Εγώ πιστεύω ότι αν αφαιρέσεις την Κρήτη από μέσα μου θα σταματήσω να υπάρχω, την αγαπώ σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μου,είναι σαν ένας ερωτευμένος άντρας που έχει απέναντί του το κορίτσι που ποθεί,είναι σαν ένας άνθρωπος που έχει απέναντί του την μάνα με ανοιχτή την αγκαλιά.

 Η Κρήτη είναι σαν ένας μαγνήτης που με τραβάει συνέχεια κοντά της και την επιζητώ όπως ζητάει η ξερή γη δυο σταγόνες νερό, οπότε δεν μπορούσα να μην μπω μέσα στο Σασμό και το έκανα με δόλο, δεν επέλεξα τη βεντέτα και επέλεξα το Σασμό γιατί ήθελα να δείξω ότι υπάρχει και το καλό, η Κρήτη δεν είναι μόνο οι μπαλοθιές, δεν είναι μόνο οι κούπες και τα φονικά,η Κρήτη είναι ένα σωρό άλλα πράγματα.

 

Που έζησες τα παιδικά σου χρόνια;

Εγώ γεννήθηκα και μέχρι τα εφηβικά μου χρόνια μεγάλωσα στην Αθήνα, στο Χαϊδάρι, κατόπιν έφυγα και έζησα για περίπου 25 χρόνια στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

 

"Στο Σασμό υπάρχουν τα γεγονότα του βιβλίου μου . Υπάρχουν στην ιστορία που θα δει ο τηλεθεατής"

 

Εκεί μπολιάστηκα με την κρητική κουλτούρα, έμαθα τη μουσική, έμαθα τον πολιτισμό της Κρήτης,τις γεύσεις, είδα τα βότανα,  περπάτησα στα φαράγγια, έκανα πάρα πολλά πράγματα που με φέραν πολύ κοντά στη γη, γειώθηκα και νομίζω ότι έγινα ένα με το χώμα της Κρήτης.

 

 

- Από τους ήρωες που βλέπουμε στο σήριαλ , εάν κάποιος διαβάσει το βιβλίο σου, ξέρει και τι θα γίνει ή θα έχουμε διαφορετικές ιστορίες;

Υπάρχουν διαφορετικές ιστορίες στο σήριαλ διότι αυτό απαιτεί και η τηλεοπτική μεταφορά,ωστόσο τα γεγονότα του βιβλίου μου υπάρχουν μέσα στην ιστορία που θα δει ο τηλεθεατής.

 

"Οι ηθοποιοί του Σασμού διάβασαν το βιβλίο και το αγάπησαν"

 

- Μέχρι τώρα ποιος προσωπικά νομίζεις ότι  αντιπροσωπεύει  αυτό που είχες σαν ήρωα και στο βιβλίο σου;

Όλοι, δεν ξέρω ποιον να ξεχωρίσω, είμαι ενθουσιασμένος ειλικρινά, είμαι ενθουσιασμένος από το cast,αλλά και από τον τρόπο που παίζουν και αποδίδουν οι ηθοποιοί το κείμενο γιατί το έχουν αγαπήσει, αυτό εμένα είναι το κέρδος μου.

 

Το διαβάσανε το βιβλίο;

Βέβαια το διαβάσανε,και μου αρέσει που το εκθειάζουν και λένε πολύ ωραία λόγια για το βιβλίο μου, και όταν βγαίνουν στις συνεντεύξεις αλλά και προσωπικά όταν ανταμώνουμε μιλάνε με πολύ ωραία λόγια και χαίρομαι.

 

"Όλη η Ελλάδα έμαθε τι σημαίνει η λέξη "Σασμός" - Μακάρι να δούμε και στην πολιτική να συμβαίνει Σασμός"

 

Πόσο θα κρατήσει ο Σασμός;

Ο Σασμός βάσει συμβολαίων που υπογράφονται είναι μία σειρά από επεισόδια, τώρα δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει ακριβώς, ωστόσο αν συνεχίσει με αυτή την ροή θεωρώ ότι θα καλύψουμε τα 167 επεισόδια που συμφωνήθηκαν.

Κάπως έτσι θα πάει, δεν ξέρω αν θα γίνει δεύτερη σεζόν, αυτά είναι στο μακρινό ορίζοντα, ο οποίος βέβαια μπορεί να είναι και πολύ κοντά. 

 

 

Την λέξη Σασμός την έχει μάθει όλη η Ελλάδα, ξέρουν πια όλοι τι σημαίνει σασμός και αυτό ήταν και  το τεράστιο κέρδος, της μεταφοράς του βιβλίου στην τηλεόραση.

 

 

Μακάρι να το δούμε κάποια στιγμή και στην πολιτική αυτό, να υπάρξει ένας σασμός πραγματικός, αντρίκιος που λέμε, μακάρι.

 

 

Ο επιτυχημένος Σασμός

Δύο οικογένειες σε σύγκρουση. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα ξυπνά σαν εφιάλτης. Η μνήμη των νεκρών ζητά εκδίκηση.

Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Και κάπου εκεί δύο νέοι δοκιμάζοντας την αγάπη, έρχονται αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Θα μπορούσε ο έρωτας να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο «Σασμό»;

Σασμός , μιά λέξη απο την Κρητική διάλεκτο με νόημα & ουσία … Σασμός απο το Σιάχνω,Φτιάχνω , τα βρίσκω , συμφιλιώνομαι.

Είναι η συμφιλίωση των δύο αντιμαχόμενων για να μη συνεχιστεί η αιματηρή αναμέτρηση της βεντέτας.

Το «φίλιωμα». To «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο». Το άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για το τέλος μιας βεντέτας.

Ο «Σασμός» είναι μία υπερπαραγωγή, κορμό της οποίας αποτελεί το επιτυχημένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός», σε σενάριο Β. Χ. Σπηλιόπουλου, σκηνοθεσία Κώστα Κωστόπουλου και παραγωγή J.K. Productions S.A – Καραγιάννης.

Πρωταγωνιστούν:

Δημήτρης Λάλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Τάσος Νούσιας, Μαρία Πρωτόπαππα, Δημήτρης Ήμελλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλης Αεράκης, Ευγενία Σαμαρά, Κώστας Νικούλι, Θανάσης Πατριαρχέας.

Στο ρόλο της Καλλιόπης η Μαρία Τζομπανάκη.

Στο ρόλο της Γιαγιάς Ειρήνης η Ολγα Δαμάνη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Μιχάλης Αλικάκος, Γιώργος Αμούτζας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στέλλα Γκίκα, Πάνος Γκόγκος, Αλέξανδρος Δαβιλάς, Μαρία Δασκαλάκη, Ευφημία Καλογιάννη, Σταύρος Καραγιάννης, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, Αλίνα Κωτσοβούλου, Βέρα Μακρομαρίδου, Δημήτρης Μαμιός, Εριέτα Μανούρη, Στάθης Μαντζώρος, Δανάη Παππά, Σπύρος Σαραφιανός, Μάνος Τσαγκαράκης, Σάντυ Χατζηϊωάννου, Στρατής Χατζησταματίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ