Ο Σπύρος Πετρουλάκης παρουσίασε τον ''Σασμό'' του: Ο Δημήτρης Λάλος - ''Μαθιός'', ο Γιάννης Κότσιρας & η Ειρήνη Νικολοπούλου μίλησαν για το βιβλίο & ο λυράρης έπαιζε μουσική (φωτό)

Σε ατμόσφαιρα Κρήτης έγινε χθες η παρουσίαση του best-seller ''Σασμός''. 

Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος λαμπερών καλεσμένων στο Public Café Συντάγματος, πραγματοποιήθηκε, χθες, 25 Οκτωβρίου 2021, η εκδήλωση για την παρουσίαση του best seller βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη με τίτλο «Σασμός», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθύνων Σύμβουλος των εκδόσεων Μίνωας, Γιάννης Κωνστανταρόπουλους. 

Σπύρος Πετρουλάκης

Το μυθιστόρημα «Σασμός», που ενέπνευσε την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Alpha, μας μεταφέρει στην Κρήτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. Οι βεντέτες εκεί (ή «τα οικογενειακά» όπως ονομάζονταν παλαιότερα) ανοιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, δημιουργώντας έναν αέναο κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους. Το αντίδοτο της βεντέτας είναι ο σασμός, το σιάξιμο, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του βιβλίου. 

Γιάννης Κότσιρας, Σπύρος Πετρουλάκης, Ειρήνη Νικολοπούλου, Δημήτρης Λάλος, Ανδρέας Φασάκης

 

Δημήτρης Λάλος

Γιάννης Κότσιρας

Ο συγγραφέας του βιβλίου που αγάπησαν οι αναγνώστες και τώρα οι τηλεθεατές του Alpha, Σπύρος Πετρουλάκης, μίλησε για την πατρίδα του, την Κρήτη, τις βεντέτες ή ''οικογενειακά'' όπως λέγεται στο νησί, αλλά κυρίως για την συμφιλίωση, το σιάξιμο, αυτό δηλαδή που σημαίνει και ο τίτλος του βιβλίου. 

Σπύρος Πετρουλάκης, Ειρήνη Νικολοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Λάλος, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος

Την εκδήλωση συντόνισε η γνωστή και έγκριτη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία μοιράστηκε με το κοινό τη δική της εμπειρία από περιστατικά εμπλουτισμένα με τον φόβο της βεντέτας, επισημαίνοντας έτσι τη σπουδαιότητα του σασμού.

Σπύρος Πετρουλάκης, Ειρήνη Νικολοπούλου 

Βασικοί ομιλητές του πάνελ αποτέλεσαν: ο δημοφιλής τραγουδιστής  Γιάννης Κότσιρας, που μίλησε μεταξύ άλλων για τη γνωριμία του με τον συγγραφέα, που εξελίχθηκε σε φιλία, αλλά και για την απόφαση να γράψει ο ίδιος τα τραγούδια για τη σειρά.

Ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, ο οποίος, υπό τη μουσική συνοδεία του λυράρη Ανδρέα Φασάκη, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Μέσα από την αφήγησή του, ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στις σελίδες του βιβλίου, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αιχμαλώτισε την προσοχή του κοινού.

Σπύρος Πετρουλάκης, Κώστας Κωστόπουλος, Πίμη Φασούλα, Γιάννης Κότσιρα

Σπύρος Πετρουλάκης, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Ήμελλος

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του εκδότη των εκδόσεων Μίνωας Γιάννη Κωνστανταρόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε το ήθος του συγγραφέα, την εργατικότητά του και τον σεβασμό του προς του συνεργάτες του και το αναγνωστικό του κοινό.

Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης περιγράφοντας το αληθινό περιστατικό που του έδωσε το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου. Σκοπός του, όπως ανέφερε, ήταν να μάθει ο κόσμος την πραγματική έννοια του σασμού και τη σπουδαιότητά της σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Όταν η Ειρήνη Νικολοπούλου προλόγισε την παρουσία του Δημήτρη Λάλου, στάθηκε στα λόγια που έχει πει σε συνέντευξη του για την ξαφνική και μεγάλη φήμη που του έφερε η τηλεοπτική σειρά.\

''Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να εμπλακώ νωρίτερα με την τηλεόραση. Τώρα ήταν η στιγμή. Αν κινδυνεύω να καώ; Δεν νιώθω πως ό,τι έχω αποκτήσει μέχρι τώρα μου έχει χαριστεί, τίποτα όμως. Ό,τι έχω πάρει ως τώρα το έχω πάρει με κόπο, με το σπαθί, με την ικανότητά μου, το ταλέντο μου, το μυαλό μου, είναι δικό μου.

Δημήτρης Λάλος, Ανδρέας Φασάκης

Το θέατρο που έχω τώρα δεν μου το έδωσε κανένας, ούτε λεφτά είχε ο μπαμπάς μου, ούτε κατουρημένες ποδιές φίλησα, ούτε γνωστό είχα στην κυβέρνηση ούτε λεφτά από το κράτος έχω πάρει –ούτε δραχμή. Όλα είναι με τα χέρια μου. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς τίποτα να μου πάρει. Δεν είμαι διάττων αστέρας. Τι να πάθω; Να πάρω πολλά λεφτά; Να πάρω πολλή φήμη;'', είχε πει ο ηθοποιός.

Σπύρος Πετρουλάκης, Πάνος Γκόγκος

 

Τις αναγνώσεις σελίδων του βιβλίου από τον Δημήτρη Λάλο συνόδευσε με τη λύρα του ο κρητικός μουσικός, Ανδρέας Φασάκης. 

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην μούσα του, για την αρχή της συγγραφικής του δραστηριότητας, που δεν είναι άλλη από την σύντροφό του, Μέμη Φασιλή. 

Στην παρουσίαση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν πολλοί ηθοποιοί της σειράς, η παραγωγός Μαριαλένα Καραγιάννη, ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος, στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του επιχειρηματία Γιώργου Βαρδινογιάννη. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

Το έκτο μυθιστόρημα του επιτυχημένου Σπύρου Πετρουλάκη, που έχει καταφέρει να κεντρίσει τους αναγνώστες από την πρώτη κιόλας σελίδα των βιβλίων του, μας μεταφέρει στην Κρήτη, στην πατρίδα του συγγραφέα. Οι βεντέτες εκεί ανοιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, ολόκληρες γενιές ποτίζονται με μίσος, δημιουργώντας έναν ατέρμονα κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους.

Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή. Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…».Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.

«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…». Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη. Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.

Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

 

Δείτε περισσότερες φωτό στο Slide Show

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ