Γιάννης Λουκάκος: Μας φτιάχνει κοτόπουλο σοτέ με σάλτσα λεμόνι, ψητό σκόρδο και θυμάρι - Απλά...top!

Σίγουρα δεν έχετε ξανά δοκιμάσει τέτοιο πιάτο...

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο σοτέ

  • 2 κοτόπουλα, 1½ κιλό το καθένα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. άλμη

Για τη σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 75 γρ. τομάτα ψητή
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 30 γρ. σκόρδο ψητό
  • 25 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
  • ΘΥΜΑΡΙ
  • ΣΚΟΡΔΟ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο σοτέ

Ξεκοκαλίζουμε σύμφωνα με τη διαδικασία των βημάτων που εμφανίζονται στις εικόνες που ακολουθούν. Φυλάμε τα κόκαλα για ζωμό. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε άλμη για 24 ώρες. Αποσύρουμε από τη μαρινάδα και στεγνώνουμε καλά. Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα στο κοτόπουλο βάζοντας το στήθος από την επάνω πλευρά, το μπούτι από κάτω και τραβάμε την πέτσα καλά, ώστε να καλύψει όσο μεγαλύτερο κομμάτι της επιφάνειας γίνεται.

Δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο σε 2-3 σημεία το πολύ. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε πρώτα το κοτόπουλο με τη μεριά του στήθους προς τα κάτω. Μόλις το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, έχοντας στο νου μας να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του τηγανιού συχνά. Μόλις ροδίσει πολύ καλά το κοτόπουλο και η πέτσα γίνει τραγανή, γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Τελειώνουμε το μαγείρεμα όταν και αυτή η πέτσα γίνει τραγανή και το κοτόπουλο στο εσωτερικό του είναι μαγειρεμένο και οι χυμοί του διαυγείς.

Για τη σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και σιγομαγειρεύουμε (ξαφρίζοντας κατά τη διάρκεια) και συμπυκνώνουμε στο μισό. Προσθέτουμε την τομάτα, το λεμόνι, το σκόρδο, αναμειγνύουμε και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Αλατίζουμε και τελειώνουμε με τα φρέσκα βότανα.

* Για μια περισσότερο γευστικά ενισχυμένη σάλτσα μπορούμε να ψήσουμε τα κόκαλα στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Ψήνουμε επίσης κατά τον ίδιο τρόπο τα λαχανικά για ζωμό κοτόπουλο στις αναλογίες που αναφέρονται στη συνταγή για τον ζωμό. Φτιάχνουμε έναν ζωμό με αυτά τα συστατικά και χρησιμοποιούμε αυτόν για τη σάλτσα.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ