Νικόλας Καρτσώνης - αντιπρόεδρος Merck: Ένας Έλληνας πίσω από το χάπι για τον κορωνοϊό (φωτό)

Δίνει την δική του μάχη κατά της πανδημίας

Η Merck, η φαρμακοβιομηχανία που παρουσίασε το πρώτο αντιιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού έχει έναν Έλληνα στο τιμόνι της, τον Νικόλα Καρτσώνη.

Μετά τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer και τον Μενέλαο Πάγκαλο της AstraZeneca ο αντριπρόεδρος της Merck έρχεται να δώσει την δική του «μάχη» κατά της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπρη 4 Νοεμβρίου η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εγκρίνει ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι κατά της covid-19», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σαζίντ Τζαβίντ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους, που θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν μια επαναστατική θεραπεία», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου η  Merck ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει επείγουσα άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το πρώτο αντιιικό χάπι κατά της Covid-19, το οποίο, όπως έδειξε η κλινική δοκιμή του φάσης 3, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, με τον Ελληνοαμερικανό αντιπρόεδρο κλινικών ερευνών να δηλώνει τότε ότι «είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα αντι-ιικό φάρμακο για μη νοσηλευόμενους ασθενείς που δείχνει να προσφέρει όφελος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της μάχης μας κατά της Covid-19».

Το who is who του  Νικόλα Καρτσώνη

Ο Νικόλας Καρτσώνης είναι γιος Ελλήνων μεταναστών και έχει μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Ζει στο Penn Valley της Πενσυλβάνια και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζεται ως επιστήμονας ιατρός στα Εργαστήρια Ερευνών της Merck (MRL), και επί του παρόντος είναι Αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια στο MRL και υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας.

Όπως ο ίδιος ο Νικόλας Καρτσώνης γράφει  στο βιογραφικό του στο Linkedin «στα 21 χρόνια μου στη φαρμακοβιομηχανία, έχω συμμετάσχει σε όλες τις πτυχές της κλινικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης/εκτέλεσης πρωτοκόλλου, της στρατηγικής/εφαρμογής του παγκόσμιου σχεδίου ανάπτυξης, της υποβολής WMA, των κανονιστικών αλληλεπιδράσεων, των προσπαθειών αδειοδότησης/δέουσας επιμέλειας και της ηγεσίας της ομάδας έργου. Οι προσπάθειές μου εκτείνονται στην ανάπτυξη Λοιμωδών Νοσημάτων (ID) για να συμπεριλάβουν μικρά μόρια, εμβόλια και βιολογία».

Πρόσφατα, μιλώντας στο Associated Press για την τιμή του φαρμάκου της Merck που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ο Καρτσώνης είχε δηλώσει ότι το τελικό κόστος της θεραπείας δεν θα φτάσει τα 700 δολάρια ανά θεραπεία. «Καθορίσαμε αυτή την τιμή πριν έχουμε δεδομένα, οπότε αυτό είναι μόνο ένα συμβόλαιο (..) Προφανώς θα είμαστε υπεύθυνοι για αυτό και θα κάνουμε αυτό το φάρμακο όσο το δυνατόν περισσότερο προσβάσιμο, σε όσους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μπορούμε».

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ