Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Σπιτική σερανο τούρτα, που άφησε εποχή - Αξεπέραστο γλυκό με βελούδινη κρέμα & αφράτο παντεσπάνι

 Η διάσημη χιλιανή τραγουδίστρια Ρόσα Σεράνο που μεσουρανούσε στην Ελλάδα το 1950 ενέπνευσε γνωστό ζαχαροπλαστείο της εποχής και ονόμασε το γλυκό αυτό παστα σερανο προς τιμήν της.

Υλικά Συνταγής

  • Για το παντεσπάνι

  • 120 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • λίγο έξτρα βούτυρο για το ταψί
  • 250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1 βανίλια
  • 50 γραμ. κακάο
  • 160 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γραμ. γάλα
  • 60 γραμ. λικέρ κρέμα για να βρέξουμε το παντεσπάνι (προαιρετικά)
  • Για την κρέμα σοκολάτας

  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 450 γραμ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 70 γραμ. κακάο κοσκινισμένο
  • 2 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 120 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι
  •  

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Εκτέλεση

Σεράνο, μια εύκολη τούρτα που λατρεύουν όλες οι ηλικίες!

Η σεράνο είναι μία τουρτα που η γεύση της μας μεγάλωσε. Ποιος δεν επιλέγει πρώτη πρώτη την πάστα σεράνο στο ζαχαροπλαστείο; Εδώ σας έχω την πιο εύκολη & νόστιμη συνταγή για πάστα σεράνο από την Αργυρώ που πετυχαίνει πάντα!

Για το παντεσπάνι

  • Αλείφουμε το βούτυρο σε 3 ταψάκια με διάμετρο 20 εκ.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 ºC στον αέρα.
  • Θα ψήσουμε το παντεσπάνι για την τούρτα σεράνο στη μεσαία σχάρα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικινκ, τη σόδα και το αλάτι .
  • Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά να κρεμώσουν.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα μισά κοσκινισμένα υλικά, όλο το γάλα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα κοσκινισμένα υλικά.
  • Ισομοιράζουμε στις 3 φόρμες.
  • Ψήνουμε για 25 λεπτά με 30 λεπτά να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αν θέλετε μεγαλύτερη σε επιφάνεια τούρτα, χρησιμοποιείστε μόνο 2 ταψάκια 23 εκ.

Για την κρέμα σεράνο

  • Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
    Χτυπάμε το  βούτυρο με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει.
  • Σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε στο βούτυρο, τα 400 γραμ. άχνη, το κακάο και το αλάτι και σε χαμηλή ταχύτητα αναμιγνύουμε τα υλικά, ώστε να κρεμώσουν.
  • Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την υγρή βανίλια και την κρέμα και ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος προσθέτοντας λίγη άχνη, αν το θέλουμε πιο σφιχτό ή λίγη κρέμα αν το θέλουμε πιο αραιό. Δυο πρέζες κανέλα στη κρέμα, θα απογειώσουν τη γεύση στη παστα σερανο.

Το μοντάρισμα  για την τούρτα σεράνο

  • Κόβουμε μια λεπτή φέτα (δίσκο) από κάθε παντεσπάνι στην επιφάνεια.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια που κόψαμε και τα κάνουμε πολύ μικρά ψίχουλα ή τα ψιχουλίαζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε τουρτιέρα και αν θέλουμε βρέχουμε με λίγο λικέρ. Απλώνουμε λεπτή στρώση κρέμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε παντεσπάνι – κρέμα και τελειώνουμε, αλείφοντας όλη τη τούρτα με κρέμα σοκολάτας.
  • Τέλος, ντύνουμε όλη την επιφάνεια στην τούρτα σεράνο πάνω και πλαϊνά με ψίχουλα κέικ. Αν θέλουμε, την φτιάχνουμε σε σχήμα πάστα σεράνο, σαν αυτή που βρίσκουμε στο ζαχαροπλαστείο.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ