Πέθανε ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας - Διακεκριμένος επιστήμονας & θεμελιωτής της σύγχρονης ιατρικής

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών

Έφυγε από τη ζωή   σε ηλικία 86 ετών, ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας.

Πρόκειται για τον καθηγητή, για τον οποίο οι συνάδελφοί του λένε πως θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία.

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών. 

Αντί στεφάνου, η οικογένεια πρότεινε τη δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτηση στο Facebook, o Καθηγητής Καρδιολογίας και βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος τον αποκαλεί «Μεγάλο».

"Έφυγε" σήμερα ένας Μεγάλος.
Ο Παύλος Τούτουζας.
...Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία...
 ...Που μοναδικά συνδύαζε την    παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη...
...Που "έβλεπε" πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του...
...που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ισως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα...
Καλό σου ταξίδι", έγραψε ο Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Συλλυπητήρια από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και τον ΙΣΑ για το θάνατο του Παύλου Τούτουζα

Το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό δυναμικό του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με οδύνη και βαθύτατη θλίψη αποχαιρετά σήμερα τον καθηγητή Καρδιολογίας, Παύλο Τούτουζα, εμπνευστή και ιδρυτή του ιδρύματος, στο οποίο υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος και διευθυντής.

Εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, σημειώνοντας:

"Ένας Ακέραιος 'Ανθρωπος, που εργάστηκε απρόσκοπτα και με αφοσίωση για τους συνανθρώπους του, αφιερωμένος στο κοινό-καλό.

Έζησε τη ζωή του και υπηρέτησε την επιστήμη του με υψηλές ηθικές αξίες, δυναμικά οράματα και πράξεις, που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, για να καθοδηγεί όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε, ελπίζοντας να συνεχίσουμε το Έργο του με τον τρόπο που μας δίδαξε. Θα παραμείνει για πάντα στη σκέψη και τις καρδιές μας, εμπνευστής μας".

   Την βαθύτατη θλίψη του, για τη μεγάλη απώλεια του καθηγητή Καρδιολογίας, εξαίρετου επιστήμονα και ακαδημαϊκού υψηλού ήθους και κύρους, ιδρυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Παύλου Τούτουζα, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

   "Η απουσία του θα αφήσει μεγάλο κενό στον πανεπιστημιακό κόσμο και το χώρο της υγείας", τονίζει ο ΙΣΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΥΛΟ ΤΟΥΤΟΥΖΑ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

"Η σημερινή ημέρα σημαδεύεται δυστυχώς από μια μεγάλη απώλεια, τόσο για τον ιατρικό κόσμο, όσο και γενικότερα για την επιστήμη και την κοινωνία.

Ο Παύλος Τούτουζας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης ελληνικής καρδιολογίας αλλά και ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ευαισθησία για τον συνάνθρωπο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Η Ιατρική Επιστήμη και ειδικότερα η Καρδιολογία, 'του αναγνώρισε πολλά από την μακρόχρονη προσφορά του και του οφείλει πολύ περισσότερα, καθώς το έργο του και, κυρίως, το παράδειγμά του, πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους τους λειτουργούς της ιατρικής. Πέρα και πάνω από τις πρωτοπορίες του και τις διακρίσεις που πέτυχε, και οι οποίες των κατέταξαν ανάμεσα στους «Μεγάλους» της Ιατρικής μας Επιστήμης, εκείνο που σημαδεύει την σημερινή μου θλίψη στο άκουσμα της απώλειας του, είναι η απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε στο έπακρο τον όρκο του, ενός ανθρώπου που μέσα από την ευγένεια, την υποδειγματική αξιοπρέπεια και το ασίγαστο πάθος για προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ανέδειξε το ανθρωπιστικό πρόσωπο που πρέπει και οφείλει να έχει η Ιατρική Επιστήμη. Ο Παύλος Τούτουζας έφυγε πλήρης ημερών και πλήρης έργων. Έργα, τα οποία είναι ο θησαυρός, το «αλφαβητάριο» θα έλεγα, της ελληνικής καρδιολογίας, και αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά για όλους εμάς. Εύχομαι ολόψυχα συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους γνώρισαν από κοντά το μεγαλείο του".

   Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, στις 12, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

    Ο Παύλος Τούτουζας γεννήθηκε το 1935 στη Θήβα και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το 1963 απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας, ενώ το 1964 απέκτησε και την ειδικότητα της Καρδιολογίας. Υπηρέτησε στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, προαγόμενος διαδοχικά, από τη θέση του πανεπιστημιακού βοηθού (1964-1968) στη θέση του επιμελητή (1969-1974), υφηγητή (1972), εντεταλμένου υφηγητή και στη συνέχεια αναπληρωτή καθηγητή (1979-1989). Ανακηρύχτηκε καθηγητής το 1989. Υπηρέτησε ως διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής από το 1984 έως και το 2003. 

   Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μέλος της συντακτικής επιτροπής ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών περιοδικών και κριτής ερευνητικών εργασιών προς δημοσίευση σε διεθνή ιατρικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας. Διετέλεσε διευθυντής συντάξεως του περιοδικού «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση», εκδότης περιοδικών του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αντι-Υπερτασικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων για φοιτητές και ιατρούς και έχει παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό και κλινικό έργο.

    Υπήρξε διοργανωτής διεθνών συνεδρίων, όπως το διεθνές συνέδριο Αναίμακτων Μεθόδων, το διεθνές συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το European Heart Network, καθώς και πλήθος ημερίδων, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, που ίδρυσε ο ίδιος το 1991, πάντα πρωτοπόρος για την εποχή του, συνέβαλε τα μέγιστα για την άρτια λειτουργία του, με στόχο την πλήρη επιστημονική ενημέρωση του κοινού στα θέματα της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και στην υποστήριξη της έρευνας και μετεκπαίδευσης των νέων επιστημόνων. Διοργάνωσε και θεσμοθέτησε ιατρικά συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα στα πλαίσια των οποίων συμμετείχαν δωρεάν πλήθος κόσμου, μαθήματα αγωγής υγείας σε σχολεία και δήμους σε όλη τη χώρα, εξέδωσε επιστημονικά και εκλαϊκευμένα περιοδικά, εμπνεύστηκε και υλοποίησε και πολλές άλλες δραστηριότητες, με άξονα πάντα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα πρόληψης.

    Επιστήμονας με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τιμηθείς από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1997), από Ακαδημίες άλλων χωρών, από καρδιολογικές κλινικές πανεπιστημίων, από δήμους, ιατρικούς συλλόγους, ιατρικές εταιρείες και ιατρικά τμήματα, καθώς και από φιλολογικούς και συλλόγους Ελλήνων λογοτεχνών.  
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ