Ντίνα Νικολάου: Μιλφέιγ στο ποτήρι - το τέλειο επιδόρπιο για να κλείσει ένα γιορτινό τραπέζι

Μπορείτε να ετοιμάσετε όλες τις παρασκευές από την προηγούμενη ημέρα και λίγο πριν το σερβίρισμα να τα συναρμολογήσετε

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου
30 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο

Για την κρέμα

500 ml γάλα
30 γρ. κορν φλάουρ
40 γρ. ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένοι
1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
250 ml κρέμα γάλακτος, καλά παγωμένη

Για την σάλτσα καραμέλας

80 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γλυκόζη
50 γρ. βούτυρο
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Λίγο αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Ανοίγω το φύλλο σφολιάτας επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνω ελαφρά και πασπαλίζω με την ζάχαρη. Ψήνω τη σφολιάτα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Την βγάζω από το φούρνο και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα

Βάζω μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνω το γάλα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.  Ανακατεύω συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω τους κρόκους. Ανακατεύω γρήγορα και δυνατά μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Σκεπάζω την κρέμα με διάφανη μεμβράνη (για να μην κάνει κρούστα) και την αφήνω να κρυώσει καλά.

Αφαιρώ τη μεμβράνη και αφρατεύω την κρέμα με το σύρμα. Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την προσθέτω σε δόσεις στην κρέμα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να μη χαθεί ο όγκος της. Μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Ανακατεύω με απαλές κινήσεις μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη, απαλή κρέμα.

Για σάλτσα καραμέλας

Βάζω τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και 1 κουταλιά σούπας νερό σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια χρυσοκόκκινη καραμέλα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την κρέμα με προσοχή, γιατί θα αφρίσει αρκετά. Επαναφέρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια καραμέλας και προσθέτω το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι. Μαγειρεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο και την αφήνω να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα

Θρυμματίζω το φύλλο σφολιάτας σε κομμάτια (μικρά και μεγάλα). Βάζω αρκετή κρέμα σε 6-8 ψηλά ποτήρια και μοιάζω αρκετή ψημένη σφολιάτα. Απογεμίζω τα ποτήρια με την κρέμα και «καρφώνω» μεγάλα φύλλα σφολιάτας. Ραντίζω με τη σάλτσα καραμέλας και στολίζω με χρωματιστά ζαχαρωτά. Σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ