Ντίνα Νικολάου: Τερίνα καπνιστού σολομού με πικάντικη κρέμα - μπορείτε να την με απεριτίφ πριν το εορταστικό δείπνο

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ½ πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη για περισσότερη ένταση

Υλικά

200 γρ. καπνιστό σολομό, σε λεπτές φέτες
8 φέτες ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα
Αυγά σολομού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Σπόρους ροδιού για το σερβίρισμα
Λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας

Για την λευκή κρέμα

100 γρ. καπνιστό σολομό, ψιλοκομμένο
½ πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, πολύ ψιλοκομμένη
250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
Φύλλα από 3-4 κλαδάκια άνηθο, ψιλοκομμένα
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε νιφάδες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

300 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη και καλά στυμμένο
30 ml ελαιόλαδο
60 ml πετιμέζι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ντομάτας

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το τριμμένο κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνω να μαγειρευτεί για 12-15 λεπτά μέχρι να δέσει. Προσθέτω το πετιμέζι και μόλις πάρει βράση αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς.

Για την λευκή κρέμα

Σε ένα μπολ αφρατεύω με το σύρμα το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον σολομό, την πιπεριά, τον άνηθο και την πάπρικα και ανακατεύω απαλά.

Συναρμολόγηση

Στρώνω με μεμβράνη μια φόρμα μακρόστενη για κέικ. Παίρνω μια μια τις λεπτές φέτες σολομού και τις στρώνω όμορφα για να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα.
Απλώνω από πάνω το ¼ της ποσότητας της λευκής κρέμας και καλύπτω με 2 φέτες ψωμί. Απλώνω ακόμη μια δόση λευκή κρέμα και ακόμη 2 φέτες ψωμί.

Αδειάζω τη σάλτσα ντομάτας και την απλώνω παντού ισόπαχα. Και πάλι στρώνω μια δόση λευκής κρέμας και 2 φέτες ψωμί. Τέλος, απλώνω την τελευταία δόση κρέμα και «σφραγίζω» με τις τελευταίες φέτες ψωμιού. Κλείνω καλά τη φόρμα με μεμβράνη και βάζω την τερίνα για 5 ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρισμα

Αναποδογυρίζω την τερίνα σε μακρόστενη πιατέλα και αφαιρώ τη μεμβράνη. Στολίζω με αυγά σολομού, σπόρους ροδιού και φρέσκα φύλλα μέντας.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ