50 χρόνια στον θρόνο η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, αδελφή της «δικής» μας Άννας - Μαρίας: Το δείπνο - έκπληξη (φωτό & βίντεο)

Με το πιο ακριβό σερβίτσιο της χώρας τίμησαν την royal

Η βασίλισσα Μαργαρίτα (Margrethe) συμπλήρωσε  50 χρόνια στον θρόνο της Δανίας με την οικογένειά της να της επιφυλάσσει ένα δείπνο έκπληξη στο βασιλικό παλάτι.

Σημειώνεται ότι η μονάρχης, που ανέβηκε στον θρόνο το 1972 είναι η μία από τις δύο βασίλισσες με χρέη ανώτατου άρχοντα - μαζί με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι αδερφή με την Άννα Μαρία, την σύζυγο του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, ενώ έχουν ακόμα μια αδερφή την πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας.

Μάλιστα με την αφορμή συμπλήρωσης των 50 χρόνων στον θρόνο στον λογαριασμό Royals of Greece, στο Instagram έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες της βασίλισσας Μαργαρίτας στις οποίες την βλέπουμε μαζί με την αδελφή της.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες πατώντας στο βελάκι στα δεξιά

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalsofgreece

Την ίδια ώρα το Instagram της βασιλικής οικογένειας της Δανίας έχει γεμίσει με απίθανα vintage στιγμιότυπα. Σε ένα από τα βίντεο βλέπουμε τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Jens Otto Krag, στο μπαλκόνι τοου κάστρου Christiansborg να λέει στον λαό «ο βασιλιάς Frederik IX πέθανε, ζήτω η η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Margethe».

Όπως διαβάζουμε στο post: «Ήταν μια τσουχτερή κρύα μέρα του Γενάρη πριν από ακριβώς 50 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γενς Ότο Κραγκ ανακήρυξε την Βασίλισσα από το μεγάλο μπαλκόνι στο Κάστρο του Κρίστιανσμποργκ. Το γεγονός έλαβε χώρα την επομένη του θανάτου του Frederik IX».

Παράλληλα το παλάτι έχει δημοσιεύσει και ορισμένες φωτογραφίες των γονιών της βασίλισσας Μαργαρίτας, τους οοποίους και διαδέχθηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Για να επιστρέψουμε ωστόσο στο σήμερα, η βασιλική οικογένεια έχει δημοσιεύσει επίσης φωτογραφίες και βίντεο από τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια της βασίλισσας στο Θρόνο.

Ειδικότερα την ημέρα της επετείου υψώθηκε στο παλάτι η σημαία της χώρας, ενώ η Μαργαρίτα με την οικογένειά της επισκέφτηκε και άφησε λουλούδια στους τάφους των γονιών της.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Landsting στο Κάστρο Christiansborg, ενώ  η βασιλική οικογένεια έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών πριν καθίσει στο Landsting Hall με τους άλλους καλεσμένους.

Τέλος η οικογένεια της βασίλισσας της έκανε ένα δείπνο έκλπηξη στο οποίο, σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση, χρησιμοποίησαν το Flora Danica, που είναι το πιο ακριβό σερβίτσιο της Δανίας. 

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε  ήταν στα 80α γενέθλια της βασίλισσας Ίνγκριντ το 1990.

Το Flora Danica δημιουργήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στο "Royal Porcelain Factory" στην Κοπεγχάγη και ήταν διακοσμημένο με φυτά από το βασίλειο της Δανίας σε φυσικό μέγεθος, ζωγραφισμένα στο χέρι, σύμφωνα με το βιβλίο "Flora Danica" του 1761.

Φωτογραφίες: Instagram ? Keld Navntoft, Kongehuset © ️

Λέγεται ότι το αρχικό σερβίτσιο προοριζόταν ως διπλωματικό δώρο από τον Χριστιανό Ζ' στην αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β' της Ρωσίας, αλλά όταν η αυτοκράτειρα πέθανε το 1796 πριν τελειώσει \ το σερβίτσιο, ο βασιλιάς το κράτησε ο ίδιος.

Αποτελούνταν από 1.800 μέρη, εκ των οποίων τα 1.500 υπάρχουν ακόμα και εκτίθενται στο Κάστρο του Ρόζενμποργκ και στους τοίχους στην αίθουσα "Rosen" στο παλάτι του Christian VII.

Η Μαργαρίτα Β΄ (Margrethe 2, 16 Απριλίου 1940) διαδέχτηκε τον πατέρα της Φρειδερίκο Θ΄ στις 14 Ιανουαρίου 1972. Με την άνοδό της έγινε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας από το 1412. Σήμερα είναι η μία από τις δύο βασίλισσες με χρέη ανώτατου άρχοντα, μαζί με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μαργαρίτα Αλεξανδρινή Θόρχιλντουρ Ίνγκριντ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940 στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης ως πρώτο παιδί του μετέπειτα Φρειδερίκου Θ΄ και της Ίνγκριντ της Σουηδίας. Ο πατέρας της ήταν ο πρωτότοκος γιος του τότε Χριστιανού Ι΄, ενώ η μητέρα της ήταν η τότε μοναχοκόρη του μετέπειτα Γουσταύου ΣΤ΄ Αδόλφου της Σουηδίας. Η γέννησή της έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στην Δανία, η οποία συνέβη στις 9 Απριλίου 1940.

Βαπτίστηκε στις 14 Μαΐου 1940 στην Εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Ανάδοχοι της Πριγκίπισσας ήταν ο προπάππος της Γουσταύος Ε΄ της Σουηδίας, ο προπάππος της Αρθούρος, Δούκας του Κόννωτ & Στράδερν, ο πάππος της Χριστιανός Ι΄, ο πάππος της Γουσταύος ΣΤ΄ Αδόλφος της Σουηδίας, ο θείος της Κνουτ της Δανίας, ο θείος της Γουσταύος Αδόλφος και ο εξάδελφός της Άξελ.

Ονομάστηκε Μαργαρίτα για να τιμηθεί η γιαγιά της Μαργαρίτα του Κόννωτ, Αλεξανδρινή για την γιαγιά της Αλεξανδρινή του Μεκλεμβούργου-Σβερίν και Ίνγκριντ για τη μητέρα της. Η Μαργαρίτα, καθώς ήταν μέχρι το 1944 Πριγκίπισσα και της Ισλανδίας, της δόθηκε και το ισλανδικό όνομα Θόρχιλντουρ.

Όταν η Μαργαρίτα ήταν τεσσάρων χρονών, το 1944, γεννήθηκε η πρώτη της αδελφή Βενεδίκτη. Η Βενεδίκτη αργότερα, παντρεύτηκε τον Ριχάρδο του Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Μπέρλεμπουργκ, με τον οποίο ζει στη Γερμανία. Η δεύτερη αδελφή της Άννα Μαρία γεννήθηκε το 1946. Η Άννα-Μαρία παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας, με τον οποίο τώρα ζει μόνιμα στο Πόρτο Χέλι της Ελλάδας.

Στις 20 Απριλίου 1947 ο Χριστιανός Ι΄ απεβίωσε και ο πατέρας της Μαργαρίτας ανέβηκε στο θρόνο ως Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄.

Στις 10 Ιουνίου 1967 η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα παντρεύτηκε ένα Γάλλο διπλωμάτη, τον Ενρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά, στην εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Ο Ερρίκος έλαβε τον τίτλο Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας.

Η Μαργαρίτα γέννησε το πρώτο της παιδί στις 26 Μαΐου 1968. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δανός Βασιλιάς ονομάζεται είτε Φρειδερίκος είτε Χριστιανός. Έτσι, η Μαργαρίτα, συνεχίζοντας την παράδοση, ονόμασε τον πρώτο γιο της Φρειδερίκο. Το δεύτερο παιδί της γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1969 και ονομάστηκε Ιωακείμ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ