Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ντίνα Νικολάου: Βελουτέ σούπα αρακά με σάλτσα γιαουρτιού - Απολαυστικό πιάτο με υψηλή διατροφική αξία

Η σούπα μπορεί να τροποποιηθεί σε vegan, αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο και το γιαούρτι με κρέμα καρύδας

Υλικά

2 συσκευασίες αρακάς Μπάρμπα Στάθης, 450 γρ.
45 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
800 ml ζωμό λαχανικών, ζεστό
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
6 φέτες μπέικον, ψημένες μέχρι να γίνουν τραγανές
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την σάλτσα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι (ή μηλόξιδο)
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σαλάτα

1 συσκευασία σαλάτα Τραγανή, Μπάρμπα Στάθης, με λάχανο και καρότο
1 κόκκινο μήλο
80 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
Χυμός από ½ λεμόνι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω το πράσο και το κρεμμύδι. Αλατίζω και σοτάρω για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τον αρακά, απευθείας από την κατάψυξη, και ανακατεύω για 3 λεπτά. Προσθέτω τον ζωμό, τον κουρκουμά και το τζίντζερ. Αλατοπιπερώνω και αφήνω την αρακά να βράσει για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.

Αποσύρω από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτω το γιαούρτι και συνεχίζω την πολτοποίηση μέχρι να γίνει μια απαλή, κρεμώδης σούπας. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτω λίγο ζωμό ακόμη. Αφήνω τη σούπα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη μεταφέρω σε ένα μπολ και τη βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρω τη σούπα στα πιάτα ή σε κούπες με 1 μεγάλη κουταλιά σάλτσα γιαουρτιού και μια φέτα, τραγανό μπέικον.

Πλένω καλά το μήλο, αφαιρώ τους πυρήνες και το κόβω σε λεπτές φέτες. Βάζω την τριπλοπλυμμένη & έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα σε ένα μπολ και προσθέτω τις φέτες μήλου. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνω σε αργή ροή το ελαιόλαδο ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια πλούσια βινεγκρέτ. Περιχύνω τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ και σερβίρω μαζί με τη δροσερή σούπα βελουτέ.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ