Η μέρα που πέθανε η μουσική: 3/2/1959 σκοτώνονται 3 διάσημοι τραγουδοποιοί της εποχής - Το ''La Bamba'' τους έγραψε ιστορία

 Σαν σήμερα πέθαναν οι Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς, Τζάιλς “Μπιγκ Μπόπερ” Ρίτσαρντσον....

Mε τον στίχο «Την ημέρα που πέθανε η μουσική» του Ντον Μακ Λιν από το τραγούδι του American Pie, έμεινε στην ιστορία ο χαμός τριών αστέρων του ροκ εν ρολ- του Μπάντι Χόλι, του Ρίτσι Βάλενς και του Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον.

Το θλιβερό περιστατικό συνέβη τις πρωινές ώρες της 3ης Φεβρουαρίου 1959, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στο Κλίαρ Λέικ της Άιοβα.

Ο πρώτος τραγουδιστής που πέθανε ήταν ο Μπάντι Χόλι, που ήταν 22 ετών. 

Buddy Holly cropped.JPG

Wikipedia

Τα πιο γνωστά τραγούδια του Μπάντι Χόλι είναι το "Rave on", "That will be the day", "Peggy Sue" και "Everyday".

Να σημειώσουμε πως ο Ρίτσι Βάλενς ήταν μόλις 17 ετών, όταν πέθανε στο αεροπορικό δυστύχημα .  Τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το "Λα Μπάμπα", "Ντόνα" και το "We belong together".

RitchieValens(gravestone).JPG

Ο τελευταίο τραγουδίστής που πέθανε ήταν ο Μπιγκ Μπούπερ, o οποίος ήταν 29 ετών.  

Οι τρεις καλλιτέχνες μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ. Σχεδόν καθημερινά έδιναν συναυλίες και είχαν μεγάλο κοινό! 

Το πούλμαν που είχαν νοικιάσει για τις μετακινήσεις τους ήταν προβληματικό, με χαλασμένο κλιματισμό, σε μια εποχή με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Έτσι, σε μία στάση τους στο Κλίαρ Λέικ για μια εμβόλιμη συναυλία, ο Μπάντι Χόλι σκέφθηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο. Ήρθε σε συνεννόηση με μια τοπική εταιρεία και στη διάθεσή του τέθηκε ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza B35, με πιλότο τον Ρότζερ Πίτερσον.

Στο αεροπλάνο θα επέβαινε το συγκρότημα του Μπάντι Χόλι, που ήταν και η μεγάλη φίρμα του ροκ εντ ρολ στα τέλη της δεκαετίας του '50, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί θα συνέχιζαν με το προβληματικό λεωφορείο.

Την τελευταία στιγμή και λίγη ώρα πριν από την απογείωση του αεροπλάνου έγιναν κάποιες αλλαγές στη σύνθεση των επιβαινόντων. Ο Γουάιλον Τζένινγκς προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρίτσαρτσον που υπέφερε από γρίπη. Όταν το έμαθε ο Μπάντι Χόλι πείραξε τον Τζένινγκς: «Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο» και αυτός του το ανταπέδωσε: «Πολύ ωραία, ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου».

Αυτή η ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των δύο μουσικών θα στοιχειώσει στη μνήμη του Γουάιλον Τζένιγκς, μετέπειτα αστέρα της κάντρι μουσικής, και θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Ο Ρίτσι Βάλενς, που ποτέ του δεν είχε ανέβει με αεροπλάνο, ζήτησε να πετάξει στη θέση του Τόμι Όλσαπ. Αυτός δυσανασχέτησε και τη λύση έδωσε το στρίψιμο ενός νομίσματος. «Τυχερός» ο Ρίτσι Βάλενς.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση και μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα, το αεροπλάνο συνετρίβη, με τους τρεις καλλιτέχνες να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι η πτώση του οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη του νεαρού και άπειρου πιλότου. 

Η βιογραφική ταινία του 1987 La Bamba ακολουθεί τη ζωή του μουσικού Ρίτσι Βάλενς, καταλήγοντας στο τραγικό δυστύχημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ