Γιάννης Λουκάκος: Λαβράκι με σαλάτα φινόκιο, ελιές, ντομάτα - ελαφριά & πεντανόστιμη συνταγή (βίντεο)

Φιλέτο λαβράκι σοτέ συνοδεία σάλτσας από φρέσκια ντομάτα και βασιλικό και μιας δροσερής σαλάτας με φινόκιο, ντοματίνια και ελιές

ΥΛΙΚΑ

Για το λαβράκι

800 γρ. λαβράκι, φιλέτο

αλάτι

ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα

Για τη σαλάτα

100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

10 γρ. χυμός λεμονιού

5 γρ. ξύσμα λεμονιού

80 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα

40 γρ. ελιές Καλαμών, φιλέτο

4 γρ. μαϊντανός, φύλλα

300 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

40 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι

Για τη σάλτσα

200 γρ. χυμός φρέσκιας ντομάτας

50 γρ. ελαιόλαδο

10 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό

2 γρ. ξύσμα λάιμ  

χυμός λάιμ 

βασιλικός, ψιλοκομμένος

αλάτι

ζάχαρη

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

Για το λαβράκι

Κάνουμε μερικές επιφανειακές τομές στην πέτσα του φιλέτου για να μην τεντωθεί κατά το τηγάνισμα.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά (κατά προτίμηση αντικολλητικό) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και βάζουμε τα φιλέτα από το λαβράκι  στο τηγάνι από την πλευρά της πέτσας. 

Πατάμε το φιλέτο με τη σπάτουλα για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και η πέτσα να αρχίσει να γίνεται τραγανή. 

Γυρίζουμε πλευρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας τα φιλέτα να ψηθούν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Για τη σαλάτα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αλατίζουμε.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό της ντομάτας, το ξύδι, το ξύσμα λάιμ, τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο και αλάτι και ανακατεύουμε με σύρμα. 

Διορθώνουμε τη γεύση με τη ζάχαρη αν χρειάζεται, προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ