Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φτιάχνει Κιουνεφέ - Αυθεντική συνταγή για θεϊκό, σιροπιαστό

Γεμιστό με γλυκό τυρί που λιώνει και τσιχλώνει στο στόμα! Μία συνταγή που θα αγαπήσετε. Δοκιμάστε την!

Υλικά Συνταγής

  • 150 γραμ.βούτυρο γάλακτος λιωμένο

  • 400 γραμ. φύλλο κανταΐφι
  • 400 γραμ. μυζήθρα γλυκιά (ή ένα ανάλατο τυρί πχ ανθότυρο φρέσκο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρελα τριμμένη)
  • λίγα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • βύσσινο γλυκό για το σερβίρισμα
  • παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • 350 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • φλούδα λεμονιού
  • 1/2 μικρο λεμόνι (χυμός)

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Κιουνεφέ

Ένα παραδοσιακό γλυκό της Μέσης Ανατολής με στρώση τυριών και σιροπιαστό. Το κιουνεφέ από την Αργυρώ έχει κριτσανιστό φύλλο κανταΐφι και γλυκά τυριά που του δίνουν καταπληκτική υφή. Δοκιμάστε αυτή την συνταγή και θα την αγαπήσετε! 

Για το πολίτικο κιουνεφέ,

προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

  • Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι γύρω στα 28 εκατ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Το κανταΐφι κιουνεφέ θέλει ένα ανάλατο τυρί, επιλέξτε ένα από αυτά που σας δίνω, και για πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα βάλτε μοτσαρέλα ή μίξη από τα παραπάνω τυριά.
  • Απλώνουμε το μισό κανταΐφι σε στρώση, στο ταψί.
  • Πατάμε ελαφρά ώστε να γίνει επίπεδη η στρώση κανταΐφι.
  • Περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο.
  • Βάζουμε το τυρί της αρεσκείας μας (τριμμένο ή λιωμένο) σε μια στρώση πάνω στο κανταΐφι.
  • Καλύπτουμε με το υπόλοιπο αφράτο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια.
  • Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  • Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

  • Όπως βγάζουμε καυτό το κανταΐφι κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, σιγά σιγά.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, το κόβουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε με παγωτό.

Παραδοσιακά το κιουνεφέ στην Ανατολή, γίνεται σε τηγάνι και στο σερβίρουν καυτό, σιροπιάζοντάς το καυτό, μπροστά σου. Για να κάνουμε έτσι το κιουνεφέ, ισομοιράζουμε τα υλικά σε 2 δόσεις, σε τηγάνι 20 εκατοστών. Το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά και το αναποδογυρίζουμε να τηγανιστεί και να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Το σιροπιάζουμε καυτό όπως είναι μέσα στο τηγάνι με καυτό σιρόπι.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ