O κορυφαίος αστυνομικός ρεπόρτερ Βασίλης Λαμπρόπουλος: Τα 20 σημεία- ''κλειδιά'' στην έρευνα για τα 3 παιδιά της Πάτρας

Οι ανεξήγητοι θάνατοι, οι νέες αναφορές γιατρών, η «διάγνωση διά αποκλεισμού», η περίεργη αδράνεια τις στιγμές των θανάτων και οι αμφιλεγόμενες αναρτήσεις

Γράφει ο Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. στο Tovima,gr

Απάντηση σε 20 βασικά ερωτήματα για τον μυστηριώδη θάνατο των τριών κοριτσιών, εντός 33 μηνών, της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα θα κληθούν να δώσουν από τις αρχές της εβδομάδας τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής που θα αρχίσουν να καλούν σταδιακά περισσότερους από 30 ιατροδικαστές, παθολογοανατόμους, γιατρούς, νοσηλευτές και ιδιώτες που φαίνεται να γνωρίζουν σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης.

Ακόμα, θα αρχίσει η σταδιακή συγκέντρωση όλων των δεδομένων των τριών θανάτων ώστε να εξαχθεί μια πιθανόν διά του «αποκλεισμού διάγνωση» για το τι ακριβώς συνέβη.

Με κύριο ζητούμενο αν ο διαδοχικός θάνατος των τριών κοριτσιών και άλλες δραματικές χρονικές – και όχι μόνο – συμπτώσεις αφορούν μια υπερεξάντληση του νόμου των πιθανοτήτων (σε ποσοστό που δεν το καλύπτει ο πληθυσμός της Γης) ή πρόκειται ίσως και για ύποπτες ενέργειες.

Πλέον τα ζητήματα στα οποία εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα εξής:

1 Μέσα σε 33 μήνες – από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 – αποβιώνουν τα τρία παιδιά, με τους θανάτους να συνοδεύουν αμφισβητούμενα ή ημιτελή πορίσματα και να αποδίδονται όλοι σε ανακοπή.

2 Η κατάσταση και των τριών παιδιών, μέχρι το μοιραίο, χαρακτηριζόταν από τους γιατρούς «άριστη» και μόνο ένα από αυτά είχε παρουσιάσει ιάσιμη μορφή λευχαιμίας που δεν σχετίζεται – σύμφωνα με τους γιατρούς – σε καμία περίπτωση με τον θάνατό του.

3 Σε όλες τις περιπτώσεις των θανάτων των παιδιών το μοναδικό πρόσωπο που ήταν κοντά τους ή τα είχε δει τελευταίο ήταν η μητέρα τους.

4 Σε άλλες τέσσερις-πέντε περιπτώσεις, όπως όταν η εννιάχρονη Τζωρτζίνα έπαθε την πρώτη ανακοπή, τον Απρίλιο του 2021, που της προκάλεσε σοβαρή εγκεφαλοπάθεια, ή και σε άλλα αναφερόμενα συμβάντα, δεν ήταν παρόντες γιατροί αλλά μόνο η μητέρα των παιδιών.

5 Τα περισσότερα από αυτά τα διερευνώμενα επεισόδια υγείας των παιδιών υπήρξαν σε μονόκλινα δωμάτια που φέρεται να ζητούσε η μητέρα τους με επίκληση διαφόρων λόγων, ενώ σε μία περίπτωση, στο νοσοκομείο «Ελπίς», φαίνεται να παραχωρήθηκε από την αρχή από τους υπευθύνους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

6 Τα περισσότερα από αυτά τα ύποπτα συμβάντα είχαν καταγραφεί Σάββατο ή Κυριακή. Σε μια χρονική σύμπτωση που έχει παρατηρηθεί σε παρόμοια προβλήματα υγείας στο εξωτερικό τα οποία διαπιστώθηκε ότι προήλθαν από σκόπιμες ενέργειες συγγενών των παιδιών που έπασχαν από συγκεκριμένο σύνδρομο.

7 Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις από αυτά τα συμβάντα με τους θανάτους ή τις σοβαρές βλάβες στην υγεία των παιδιών παρατηρήθηκε αργοπορημένη ή υποτονική αντίδραση συγγενών των παιδιών, ενώ σε δύο περιπτώσεις δεν προχώρησαν σε καμία προσπάθεια ανάνηψης παρότι είχαν σχετικές γνώσεις.

8 Στην περίπτωση του αιφνίδιου θανάτου της τριάμισι ετών Μιλένας, οι γονείς, παρότι αρχικά είχαν προχωρήσει σε υμνητικά σχόλια για τις κινήσεις των γιατρών ώστε να σωθεί το κορίτσι, στην πορεία περιέργως άρχισαν να απευθύνουν κατηγορίες για αδράνεια, καθυστερήσεις, νωχελικές ενέργειες από γιατρούς και νοσηλευτές.

9 Στην περίπτωση του θανάτου της επτά μηνών Ιριδας, που βρέθηκε νεκρή στην κούνια της στο σπίτι του ζευγαριού στην Πάτρα, υπάρχουν αντικρουόμενες και αντιφατικές καταθέσεις, όπως και δημόσιες δηλώσεις συγγενών για τον χρόνο που εντοπίστηκε νεκρό το παιδί, για τον χρόνο που το είχαν δει ζωντανό τελευταία φορά, για την ώρα που κλήθηκε το ΕΚΑΒ, κ.λπ.

10 Στην ίδια περίπτωση του θανάτου της Ιριδας, τον Μάρτιο του ’21, παρουσιάζεται ένα περίεργο κενό περίπου εννέα ωρών – το ξημέρωμα της μοιραίας ημέρας του θανάτου της – όπου ούτε η μητέρα του κοριτσιού ούτε η αδελφή της που ήταν περιστασιακά στο σπίτι της ενδιαφέρθηκαν να δουν σε τι κατάσταση ήταν το μωρό, ούτε το ξύπνησαν, ούτε το τάισαν κ.λπ. Και αυτό ενώ η μητέρα του κοριτσιού σε πρόσφατες αναρτήσεις της σε διαδικτυακά forum ζητούσε συμβουλές για τα διαρκή ξυπνήματα και τη συνεχή φροντίδα που χρειαζόταν το παιδί, το βράδυ…

11 Η εννιάχρονη Τζωρτζίνα υπέστη την πρώτη ανακοπή τον Απρίλιο του 2021, μόλις λίγες ημέρες μετά τον προαναφερόμενο ξαφνικό θάνατο της Ιριδας, και ενώ μέχρι τότε δεν είχε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Ο χρόνος που συνέβησαν αυτά τα δύο θλιβερά περιστατικά συμπίπτει (θα διερευνηθεί αν αυτό είναι τυχαίο) με ενδοοικογενειακά προβλήματα και με προστριβές που είχαν συγγενείς των άτυχων κοριτσιών.

12 Αξιο παρατήρησης για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τα αιφνιδιαστικά προβλήματα υγείας που παρουσιάζονταν στα παιδιά ήταν διαδοχικά, ποτέ δεν ήταν ασθενή δύο παιδιά μαζί, σε μια ιδιότυπη «σκυταλοδρομία» θανάτου.

13 H εννιάχρονη Τζωρτζίνα που έπαθε αιφνίδια-ανεξήγητη ανακοπή στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα και απεβίωσε πάλι ξαφνικά και αδικαιολόγητα – σύμφωνα με τους γιατρούς – τον περασμένο Ιανουάριο στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού είχε ελεγχθεί δεκάδες φορές για καρδιολογικά, ηπατολογικά και αναπνευστικά προβλήματα χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε σχετικό. Ακόμα, της είχε τοποθετηθεί συσκευή απινιδωτή-βηματοδότη για να ελέγχεται, χωρίς κι αυτή να καταδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

14 Είχε γίνει εκτεταμένος έλεγχος για κληρονομικά νοσήματα ή γενετική προδιάθεση στους συγγενείς των τριών κοριτσιών, χωρίς να αναδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

15 Συγγενείς της Τζωρτζίνας για να απορρίψουν τους υπαινιγμούς για «ύποπτες ενέργειες» πίσω από τον θάνατο της εννιάχρονης και των άλλων κοριτσιών έχουν επικαλεστεί ότι διαθέτουν βίντεο που δείχνουν αιφνιδιαστικά προβλήματα υγείας με σπασμούς της μπροστά σε γιατρούς. Ακόμα, μιλούν για διασωλήνωσή της στη ΜΕΘ του Ωνασείου, που είναι χώρος με πολλούς ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ωστόσο γιατροί ανταπαντούν ότι τα δύο βιντεοσκοπημένα συμβάντα (διάρκειας περίπου τεσσάρων και δύο λεπτών) δείχνουν περιορισμένα προβλήματα του κοριτσιού, απότοκα της εγκεφαλοπάθειάς του και μόνο. Επιπλέον, για την ολιγόωρη διασωλήνωση στη ΜΕΘ στο Ωνάσειο έγινε -όπως αναφέρουν γιατροί – όχι για καρδιολογικούς λόγους αλλά λόγω άσχετης λοίμωξης που υπέστη.

16 Στενότατη συγγενής των παιδιών έχει προχωρήσει σε ιδιόμορφες αναρτήσεις ακόμα και λίγες ημέρες μετά τον θάνατό τους, όπου δίνει συμβουλές μαγειρικής, ζητάει προτάσεις για ένα «ωραίο ποτάκι», αναφέρεται σε αξιοθέατα πόλεων κ.λπ. Σε μια αποστασιοποίηση που προβληματίζει τους ερευνητές της υπόθεσης.

17 Ορισμένοι γιατροί σε νοσοκομεία όπου είχε νοσηλευθεί η Τζωρτζίνα, λόγω των διαδοχικών θανάτων αλλά και με επίκληση της «απάθειας» που αναφέρουν ότι επιδείκνυε η ίδια στενή συγγενής των παιδιών, είχαν ζητήσει την ψυχιατρική εξέτασή της. Ωστόσο φαίνεται να υπήρξε άρνηση.

18 Η ίδια συγγενής εμφανίζει διαδοχικές νοσηλείες – την κρίσιμη περίοδο θανάτου των παιδιών – για νευρολογικής φύσης προβλήματα ή για άλλα παθολογικού τύπου, τα οποία αποδείχθηκαν από τις εξετάσεις ότι δεν υφίσταντο.

19 Η ίδια γυναίκα προχωρούσε σε διαδοχικές αναρτήσεις ή σε κατ’ ιδίαν εκμυστηρεύσεις σε γιατρούς ότι έπασχε από σοβαρά νοσήματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και ουδέποτε ακολούθησε σχετική θεραπεία.

20 Οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν αν οι θάνατοι σχετίζονται με το επονομαζόμενο «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου» που αφορά κακοποίηση ή δολοφονία παιδιών από συγγενείς τους που επικαλούνται ανύπαρκτα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από τις ιατρικές εξετάσεις. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις και οι ίδιοι οι οικείοι των παιδιών δηλώνουν ψευδή προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ