To Eirinika σε αποκλειστικό ρεπορτάζ για τις γαλλικές εκλογές - Τι μας είπε η διάσημη δημοσιογράφος Christine Ockrent & δύο αναλυτές

Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τους την παραπαίουσα Ευρώπη

Μιλήσαμε για τις κρίσιμες γαλλικές εκλογές και πως θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τους την παραπαίουσα Ευρώπη.

Το πάνελ άκρως ενδιαφέρον :Η διάσημη δημοσιογράφος Christine Ockrent,η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης Vivien Schmidt & ο Joseph de Weck ήταν οι Guest Speakers στη λίαν επίκαιρη συζήτηση που συντόνισα σε private dinner στο περιθώριο του Delphi Economic Forum με τίτλο «What Will The Critical French Elections Mean For Europe»

Στο τραπέζι που θα ακολουθούσε μας ....περίμεναν ο πρώην πρωθυπουργός o Λουκάς Παπαδήμος& ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δίπλα μου λοιπόν είχα την Christine Ockrent,το είδωλό μου στην τηλεοπτική δημοσιογραφία *την κορυφαία Γαλλίδα [:στην πραγματικότητα Βελγίδα αλλά έχει ζήσει όλα της τα χρόνια και εργαστεί στο Παρίσι ]σύζυγος του πρώην υπουργού εξωτερικών Bernard Couchner . Σήμερα στα 78 της χρόνια αυτή η λεπτοκαμωμένη και petite γυναίκα - σίφουνας εξακολουθεί να εργάζεται για το BBC και το γαλλικό ραδιόφωνο στον τομέα που ξεχώριζε πάντα ,στα διεθνή θέματα .

Αριστερά μου η Vivien Schmidt μιά εκπληκτική καθηγήτρια ,ένα μυαλό λαμπρό , μία γυναίκα brilliant που εχει την εδρα Jean Monnet στο Boston University με ειδικότητα στις διεθνείς σχέσεις ενώ ζει και αυτή στην Γαλλία το μισό χρόνο .

Ο τρίτος της παρέας ένα νεαρός Eλβετός o Joseph de Weck ,συγγραφέας του βιβλίου στα γερμανικά με αποτίμηση της πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν και τίτλο „Emmanuel Macron: Der revolutionäre Präsident» Παράλληλα είναι διευθυντής της Europe Director, Greenmantle . Ζει στη Γαλλία και είναι ήδη ένας από τους ινφλουένσερ πολιτικούς αναλυτές ,καίτοι οικονομολόγος ,που ξεχωρίζουν . Με αυτούς τους τρεις στο πάνελ και στο ακροατήριο τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο νυν διοικητή της Εθνικής τράπεζας τον Γιώργο Κατρούγκαλο πρώην υπουργό εξωτερικών επί ΣυΡιζΑ ,τον Ισπανό πρώην Επίτροπο Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια ,στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας & της Κομισιόν, διπλωμάτες & ευρωβουλευτές .

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για το τι μέλλει γενέσθαι εάν επανεκλεγεί ο Εμάνουελ Μακρόν ή αν θα έχουμε την έκπληξη της με νέα πρόεδρο την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν .

Παραθέτω λίγα λόγια από τις τοποθετήσεις των τριών κορυφαίων αναλυτών αλλά και τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις και απορίες των εκλεκτών προσκεκλημένων. Και οι τρεις θεωρούν πιθανότερη και σαφώς την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν ,παρά τις όποιες αδυναμίες του ή ακόμη ακόμη και την παντοδυναμία του .

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι ένας από τους λίγους Προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας ,μετά τον Charles de Gaulle επικεφαλής και στο Κοινοβούλιο και στο Υπουργικό συμβούλιο,στο συνταγματικό δικαστήριο δηλ ένας Jupiter- ο θεός Δίας , έτσι ακριβώς τον αποκάλεσαν κάποιοι.

H δεύτερη θητεία του θα ωφελούσε την κατά ταλαιπωρημένη Ευρώπη ,θα ενίσχυε το όραμα της ενοποιημένης Ηπείρου που περνάει την δυσκολότερη φάση από την εποχή της ίδρυσης της. Τα τελευταία νούμερα όμως των δημοσκοπήσεων που έφερε στο τραπέζι μας η Κριστίν δείχνουν μια επικίνδυνη προσέγγιση των δύο αντιπάλων .

Κατεπανάληψη ακούσαμε σε αυτή την βραδινή συνάντηση στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ότι η Μαρίν Λεπέν έχει πολύ ιδιάζουσες,ακραιές & επικίνδυνες απόψεις για την παραμονή της Γαλλίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταρχάς διατηρεί πολύ φιλικές και στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και το σύστημα του αφού η Γαλλίδα δημοσιογράφος αποκάλυψε εν ψυχρώ ότι η Μαρίν Λεπέν χρηματοδοτείται από τον Πούτιν .

Προέβλεψε λοιπόν ότι σε περίπτωση που γίνει η νέα κάτοικος των Ηλυσίων, θα κλείσει τα σύνορα στους Ουκρανούς πρόσφυγες ,θα δημιουργήσει το δικό της καθεστώς για την συνθήκη του Σένγκεν και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εκδιώξει τους ξένους από την χώρα της…

Καθώς η Γαλλία αποτελεί την δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και την μοναδική πυρηνική ,η άνοδος στην εξουσία μιας ακροδεξιάς προέδρου θα ενοχλούσε την πρώτη τη τάξει οικονομικά χώρα στην Ευρώπη ,δηλαδή την Γερμανία .

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Γερμανοί ανατριχιάζουν με το ενδεχόμενο της μη επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν .Μάλιστα ο Ελβετός αναλυτής τόνισε ,χαριτολογώντας: Δεν θα μου το συγχωρέσουν ποτέ οι Γερμανοί που ζητούν τακτικά τις εκτιμήσεις μου έξού και έγραψα το βιβλίο στα γερμανικά,αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι οδηγηθούν στην λάθος απόφαση.

Ένας εκ των guest speakers μάλιστα το έθεσε ως εξής : σήμερα ψηφίζουν 48 εκατομμύρια Γάλλοι με την ελπίδα για την Ευρώπη να ψηφίσουν προς το συμφέρον των 400 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Και για να κλείσουμε με τον πανικό που δημιουργεί στους αναλυτές η πιθανότητα να ασκήσει εξουσία μια γυναίκα που εκμεταλλεύεται ακόμη και την αγάπη της για τις γάτες με άπειρες φωτογραφίες δίπλα στα όμορφα κατοικίδια προσπαθώντας να μιλήσει με λαϊκισμό στο συναίσθημα των Γάλλων φιλόζωων και αποκρύπτοντας τις θολές και γεμάτες σκιές πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές θέσεις της .

Αντίθετα ο Εμάνουελ Μακρόν αποτελεί πλέον μια ηγετική φυσιογνωμία όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για όλη την Ευρώπη ειδικά μετά την αποχώρηση της Ανγκέλα Μέρκελ.

Οι ισχυρές φιλοευρωπαϊκές του θέσεις ,οι τολμηρές του προσπάθειες να κρατήσει την Ρωσία κοντά αλλά και μακριά με τις διαβόητες συναντήσεις του με τον Πούτιν ,τον καθιστούν έναν ηγέτη που τον έχει ανάγκη όχι μόνο η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη .

Αν επανεκλεγεί ο Μακρόν ,η αδύναμη Ευρώπη θα μπορούσε να ξαναμπεί στις ράγες της κανονικότητας εξερχόμενη ,από τα σκληρά σημάδια και την ασφυξία που αφήνει η πανδημία αλλά και τα φρέσκα ματωμένα αποτυπώματα του πολέμου στην Ουκρανία .

Ο Εμανουέλ Μακρόν με 11 ανταγωνιστές υποψήφιους κυρίως ακροδεξιούς (: αυτό ηταν και απο τα σημαντικότερα που άκουσα σε αυτή τη βραδιά & το είπε η Κρίστιν )ότι δηλαδή σύμφωνα με τα ποιοτικά αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης όποιος από τους δύο ,από τα δύο φαβορί και να εκλεγεί, η εκλογή του θα είναι αποτέλεσμα συμψηφισμού δυνάμεων λαϊκισμού .

Αν αυτό επαληθευτεί δείχνει ότι όχι μόνο η παγκόσμια σκακιέρα βρίσκεται στην στροφή μιας νέας εποχής όπου η Κίνα και η Ρωσία θα χαράξουν νέα σύνορα αλλά και η Γαλλία αυτή καθεαυτή.

Το θέμα είναι ότι όχι μόνο η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος ολόκληρος έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στην σημερινή κάλπη των Γάλλων , η ετυμηγορία της οποίας θα κρίνει τη νέα εποχή , το γεωπολιτικό μέλλον ,με σκληρούς παίκτες την Κίνα ,την Ρωσία ,την Ινδία και φυσικά τις ΗΠΑ .

Κάτι άλλο που συζητήθηκε ήταν εκτός από τις Βρυξέλλες εκτός δηλαδή από την Ευρωπαΐκή Ενωση των 27 ,πολλές χώρες μεμονωμένα θεωρούν πιο χρήσιμη και ωφέλιμη την επανεκλογή του Μακρόν ακόμη ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο που παρά το Brexit θέλει ένα γείτονα με παραδοσιακά ισχυρά θεμέλια & ανοικτό διάλογο θέλουν μιά Δημοκρατία που να μην περάσει στα αχαρτογράφητα νερά μιας ακροδεξιάς γραμμής.

Επίσης με τον Μακρόν στο τιμόνι αισθάνεται πιο ασφαλής αφού οι θέσεις του είναι φίλονατοϊκές και ξεκάθαρες σε αντίθεση με την Μαρίν Λεπέν…

Οι Πολωνοί επίσης όντας στα σύνορα με την Ουκρανία επιθυμούν διακαώς να ξαναδούν στο Elysée τον 44χρονο Εμανουέλ με τις αταλάντευτες δεσμεύσεις του απέναντι στην ομπρέλλα προστασίας του NATO παρά την φιλοπόλεμη εν τέλει Μαρίν.

Ο νεαρός Eλβετός δημοσιογράφος του πάνελ μας , έκανε περιοδεία σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας ,παρουσιάζοντας το βιβλίο του για το τέλος της πρώτης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν .

Μας εξομολογήθηκε με κάποια συστολή ότι οι Γερμανοί άλλοτε είναι χαρούμενοι με τις απόψεις του και άλλοτε διαφωνούν τελείως ,λέγοντας όπως είπε με χιούμορ ως Ελβετός με την μεγάλη παράδοση της χώρας στα ….. ρολόγια :”θα έλεγα πως οι Γερμανοί δεν μπορούν να καταλάβουν το τικ τακ του γαλλικού ρολογιού. “Επίσης δεν παρέλειψε να πει πως δέχτηκε κατεπανάληψη ερωτήσεις για γαργαλιστικά και πικάντικα θέματα στα οποία δεν είχε την απάντηση σχετικά με την αφοσίωση που Εμανουέλ Μακρόν στην πολύ μεγαλύτερη του σύζυγο και επίσης αν είναι ή δεν είναι gay…

Η Βίβιεν τόνισε από την πλευρά της ότι η ισχνή πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν θα προξενήσει πολλά δεινά ξανά στη Γαλλία αφού τα gilets jaunes ,

τα κίτρινα γιλέκα και παρόμοιες λαϊκές αντιδράσεις θα πολλαπλασιαστούν φρενάροντας την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας .

Σε αυτό το σημείο η έμπειρη Κριστίν αντέτεινε το παρακάτω:”Και πότε είδαμε τη Γαλλία χωρίς συλλαλητήρια στους δρόμους; “

“Εγώ πιστεύω αντίθετα ,υπογράμμισε η Κριστίν ότι με όποια πλειοψηφία και να βγουν η ο Μακρόν η η Μαρίν Λεπέν ,από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν στο προεδρικό μέγαρο είτε βγουν με μεγάλη είτε με μικρή πλειοψηφία, αυτό δεν θα επηρεάσει την διακυβέρνηση τους…

*Φιλέλλην παθιασμένη , η Christine Ockrent μας διηγήθηκε ένα περιστατικό πολύ χαρακτηριστικό με το οποίο συνδέθηκε για πάντα στα νιάτα της στην άρχη - αρχή της καριέρας της με την Ελλάδα .

Εργαζόταν λοιπόν κατά τη διάρκεια της χούντας στην Ουάσιγκτον για το CΒS & την φημισμένη εκπομπή 60 minutes .

Hταν εκείνη την εποχή η πιο επιδραστική και opinion making εκπομπή του πλανήτη , εξάλλου δεν υπήρχαν άπειρα κανάλια και επιλογές όπως σήμερα , δεν υπήρχαν φυσικά social media .

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή που παραμένει μία από τις μακροβιότερες και δημοφιλέστερες εκπομπές ακόμη και σήμερα όλων των εποχών ,θα λέγαμε χωρίς υπερβολή ότι ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις ανάλογα με τις θέσεις που παρουσιάζει .

Τότε λοιπόν η νεαρή Κριστίν είπε στο αφεντικό της :”εγώ θέλω να πάω στην Ελλάδα και να κάνω ένα μεγάλο ρεπορτάζ για τους δικτάτορες για τους κολονέλους ,”την κοίταξε το αφεντικό της ,ψιλόστραβομουτσούνιασε για δύο λόγους : ο ένας ήταν γιατί οι Αμερικάνοι δυστυχώς ειδικά εκείνη την εποχή όσο μπροστά κι αν είναι σε πάρα πολλούς τομείς ,με την γεωγραφία και την ιστορία στριμώχνονται λίγο ….:”που είναι αυτή η Ελλάδα ,τι ακριβώς είναι αυτό το πολίτευμα , μα ο Σπύρος Άγκνιου…..ψιθύρισε .

Η μικρή Κριστίν που από τότε φαινόταν ότι θα γινόταν μεγάλη και τρανή στην δημοσιογραφία , κατάφερε και τον έπεισε ,τον αποστόμωσε ,πήρε λοιπόν τα baggage της και ταξιδέψε για την Ελλάδα .Εμεινε δύο ολόκληρους μήνες και κατέγραφε κατέγραφε κατέγραφε .

Η έρευνα της εσπαγε κόκαλα .

Μετά την μετάδοση του ωριαίου ρεπορτάζ η Ουάσιγκτον , η αμερικανική κυβέρνηση έκανε στροφή και άλλαξε τη στάση της απέναντι στους χουντικούς που μέχρι τότε ήταν φιλαράκια μαζί τους.

Της οφείλουμε λοιπόν πολλά της Christine Ockrent .Στα υπόψιν.

*Άρθρο της Ειρήνης Νικολοπούλου για τις γαλλικές εκλογές

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ