Άκης Πετρετζίκης: Σαρδέλες ψητές με σπαράγγια - Ελαφρύ και γεμάτο αρώματα, γεύμα

 Συνοδεύουμε πάντα με μιά σαλάτα εποχής.... 

Συστατικά

Για τις σαρδέλες

500 γρ. σαρδέλες

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. δεντρολίβανο

2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το λάδωμα της σχάρας

1 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά

χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι

ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι

Για τα σπαράγγια

200 γρ. σπαράγγια

30 γρ. ελαιόλαδο

2 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 κ.σ. φύλλα θυμαριού

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

φέτες λεμόνι

φέτες ψωμί, φρυγανισμένες

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπούκοβο, την πάπρικα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και προσθέτουμε στο μπολ τις σαρδέλες. 

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με το κουτάλι, μέχρι το μείγμα να καλύψει τις σαρδέλες.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν οι σαρδέλες για 1 ώρα. 

Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και περνάμε μία-μία τις σαρδέλες σε ξυλάκια.

Λαδώνουμε μια σχάρα ψησίματος με μικρά κενά και απλώνουμε πάνω τα ξυλάκια με τις σαρδέλες. Προκειμένου να μη γυρίσουμε τις σαρδέλες και διαλυθούν, θα γυρίσουμε τη σχάρα με προσοχή όταν χρειαστεί.

Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι οι σαρδέλες να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να δημιουργήσουν μια κρούστα.

Αποσύρουμε τη σχάρα από τη φωτιά και αφαιρούμε τις σαρδέλες με προσοχή.

Για τα σπαράγγια

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από τα σκληρά κοτσάνια τους. Καθαρίζουμε με ένα πίλερ το πράσινο μέρος από κάτω μέχρι τη μέση.

Βάζουμε τα σπαράγγια σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να μαριναριστούν. 

Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο  20 εκ. και απλώνουμε τα σπαράγγια με τη μαρινάδας στο αλουμινόχαρτο.

Σκεπάζουμε τα σπαράγγια σε φάκελο με το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των σπαραγγιών.

Ανοίγουμε τον φάκελο που δημιουργήσαμε με το αλουμινόχαρτο και αναποδογυρίζουμε τα σπαράγγια προκειμένου να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το μπάρμπεκιου.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε τις σαρδέλες με τα σπαράγγια, γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί κομμένο σε φέτες.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ