Ντίνα Νικολάου: Λαζάνια με κιμά στο φούρνο - ένα κλασικό, αγαπημένο φαγητό για όλη την οικογένεια

Ο χοιρινός κιμάς δίνει μείγμα πιο ζουμερό και, για κάποιους, πιο νόστιμο, αν θέλετε όμως τον παραλείπετε και χρησιμοποιείτε μόνο μοσχαρίσιο στην ίδια ποσότητα

Υλικά

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
  • 500 γρ. ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός), από ελιά ή σπάλα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • λίγη ξερή ρίγανη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 12 φύλλα λαζάνια
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά

Για την κρέμα

  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 5 φλιτζάνια ζεστό γάλα
  • 1 κύβος ζωμός λαχανικών
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι, τα καρότα και τον κιμά, για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά και προσθέτω τη σάλτσα, τη ρίγανη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύω για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και αποσύρω από τη φωτιά.

Για την κρέμα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει και να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτω το ζεστό γάλα και τον κύβο λαχανικών, ανακατεύοντας έντονα και ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Μαγειρεύω την κρέμα για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει ελαφρώς  και αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι, το γιαούρτι και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύω καλά.

Συναρμολόγηση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

Ρίχνω τα 3/4 της κρέμας στον κιμά και ανακατεύω καλά. Λαδώνω ελαφρά ένα πυρίμαχο και βαθύ μέτριο ορθογώνιο ταψί και το πασπαλίζω με τη μισή τριμμένη φρυγανιά. Στρώνω μια στρώση από λαζάνια και αδειάζω επάνω το μισό μείγμα κιμά. Σκεπάζω ξανά με λαζάνια, απλώνω και τον υπόλοιπο κιμά και σκεπάζω με τα υπόλοιπα λαζάνια. Τέλος, καλύπτω με την υπόλοιπη κρέμα που άφησα κατά μέρος. Πασπαλίζω με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Το αφήνω να κρυώσει λίγο, το κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ