Μαγειρεύουμε παρέα με τον Άκη Πετρετζίκη: Butter chicken με κανέλα και τζίντζερ

Υπέροχα αρώματα και γεύσεις... 

Συστατικά

Για τη μαρινάδα

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. κύμινο

1/2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου

1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

1/2 κ.γ. τζίντζερ

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κ.γ. γαρίφαλο

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

αλάτι

πιπέρι

Για το κοτόπουλο

1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου

2 κ.σ. ελαιόλαδο

300 γρ. νερό

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1/2 πιπεριά τσίλι

1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

2-3 φύλλα δάφνης

3 κ.σ. βούτυρο, παγωμένο

Για το σερβίρισμα

ρύζι μπασμάτι, βρασμένο

κόλιανδρο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε την κανέλα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το καγιέν, το τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το γαρίφαλο.
  • Προσθέτουμε στο μπολ με τα μπαχαρικά το γιαούρτι, το αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια 2 εκ. και τα βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια από το κοτόπουλο. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι και ένα βράδυ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο σε 2 δόσεις και σοτάρουμε 2-3 λεπτά για να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε την πρώτη δόση, καθαρίζουμε το τηγάνι, προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το υπόλοιπο κοτόπουλο. Μόλις πάρει χρώμα βάζουμε και το υπόλοιπο κοτόπουλο.
  • Στο μπολ με τη υπόλοιπη μαρινάδα βάζουμε το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια, το σκόρδο και την πιπεριά σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι με το κοτόπουλο.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε. Βάζουμε την ντομάτα, την υπόλοιπη μαρινάδα, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά.
  • Βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει και να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και κόλιανδρο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ