Ντίνα Νικολάου: Τούρτα μελιτζάνας με λαχανικά σοτέ και μοτσαρέλα

Ελαφριά εκδοχή χωρίς περιττά λάδια.

Υλικά

Για τη γέμιση


Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την γέμιση:

  1.  

    Πλένω τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω και τις κόβω σε λεπτές φέτες. Τις αλατίζω και τις αφήνω για 30 λεπτά σε σουρωτήρι. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στρώνω τις μελιτζάνες σε 2 λαμαρίνες και τις αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνω τις μελιτζάνες για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν (ο χρόνος εξαρτάται ανάλογα με το πάχος που θα τις κόψετε).

     

    blank

  2.  

    Πλένω τα λαχανικά, τα σκουπίζω και τα κόβω σε μικρούς κύβους. Βάζω λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνω όλα τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

     

    blank

Για την γέμιση

  1.  

    Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γάλα. Προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την μοτσαρέλα, τα μισά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατεύω καλά.

     

  2.  

    Στρώνω τις περισσότερες μελιτζάνες σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20 εκ. καλύπτοντας όλη τη βάση και τα πλαϊνά. Αδειάζω τη γέμιση, ισιώνω με ένα κουτάλι και καλύπτω με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Πιέζω με ένα κουτάλι στο κέντρο και τοποθετώ εκεί την φρέσκια μοτσαρέλα. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.

     

  3.  

    Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω το φαγητό για 15 λεπτά. Ξεφορμάρω και σκορπίζω τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ