Αποκλειστικές φωτό & βίντεο: Apollo Project του Jeff Koons στα σφαγεία της Ύδρας - Μια έκθεση που έφερε την παγκόσμια αφρόκρεμα της τέχνης

Έφτασα εκεί την ώρα της Δύσης

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 20 Ιουνίου η πολυαναμενόμενη έκθεση – πρότζεκτ του Έλληνα συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. To Apollo project .

Ένας ήλιος μοναδικός που κοιτάει και από τις δύο πλευρές που ζεσταίνει, κινείται κρίνει τα πάνθ ορά , ένας θεός πραγματικός.

Έφτασα εκεί την ώρα της Δύσης. Αισθάνθηκα σαν να πλησίαζα ένα τόπο μαγικό. Το ηλιοβασίλεμα ήταν η ιδανική ώρα για να επισκεφθεί κάνεις τον χώρο που άλλοτε έφευγαν οι ζωές και τώρα είναι ο χώρος που δίνει ζωή σε όλη την Ύδρα και σε όλο τον Αργοσαρωνικό.

Ευτυχώς που υπάρχει η τέχνη ,λέει κάποιος αντικρίζοντας αυτόν τον μεγαλειώδη ήλιο μέσα από την τέχνη του Jeff Koons .  Δύο αμίλητοι νέοι , ένας άντρας και μία γυναίκα ντυμένoi αρχαιοπρεπώς σε υποδέχονται μέσα στον μικροσκοπικό χώρο της έκθεσης των σφαγείων .

Ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης παραδίδει στον Jeff Koons το επετειακό μετάλλιο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο έχει σχεδιάσει η Υδραία καλλιτέχνης Έλενα Βότση, Photo:  DESTE Foundation 

Στα εγκαίνια έμαθα ότι έγινε το αδιαχώρητο, με δημοσιογράφους και art lovers να συνωστίζονται για να απολαύσουν το καλλιτεχνικό όργιο που έχει στήσει ο Jeff .

Εγώ ήμουν σχεδόν μόνη.Νοιώθω απόλυτα προνομιούχα σαν να είμαι σε ναό της τέχνης. Σαν να προσκυνούσα μπροστά στον θηριώδη Απόλλωνα με το φίδι. Ένας Απόλλωνας γυμνός, εντυπωσιακός.

Η μουσική απλώνεται στο χορό και η στιγμή είναι μία από εκείνες που λες , ευχαριστώ θεέ μου που την έζησα. Τραβούσα τραβούσα φωτογραφίες και βίντεο και ήταν από κείνες τις στιγμές που αισθανόμουν ευλογημένη γιατί δεν μπορούσα με το smartphone μου να γίνω αναμεταδότης μιας μοναδικής εικόνας.

 

 

 

 

 

Στον εξωτερικό χώρο ο ένας ήλιος από κράμα μπρούτζου και χαλκού, ορατός με ακτίνες σε συνεχή κυκλική κίνηση& καταπληκτικό ήχο σαν ανεμόμυλος. Ο εσωτερικός χώρος μετατράπηκε σε ναό προς τιμήν του Απόλλωνα: ψηφιδωτό πάτωμα, τοιχογραφίες ………Πομπηίας και στην οροφή έναν «ουρανό» γαλάζιο με χρυσά αστέρια. Ξεχωρίζει το ημίγυμνο άγαλμα του Απόλλωνα που φοράει στεφάνι από φύλλα χρυσού και έχει τον χιτώνα ριγμένο στα πόδια. Ο θεός κρατάει μια άρπα στην οποία έχει τυλιχθεί και κινείται ένα εντυπωσιακά αληθοφανές φίδι.

 



 

Στον περίβολο  του «ναού» νεαροί ντυμένοι σαν αρχαίοι ιερείς προστατεύουν τον «λατρευτικό» χώρο. Η ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα λιβάνι και τη οσμη των ζώων που βρίσκονται σε μια διπλανή αίθουσα ενώ αντηχούν οι ήχοι από τα κουδούνια και τα βελάσματα. Σε ένα ξύλινο τραπέζι έχει τοποθετηθεί ένα σκεύος με ψωμιά σαν πρόσφορο, που οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν.

 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα έργο που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις. Στο ίδιο τραπέζι έχει τοποθετηθεί ένα ουρητήριο και πίσω της μια ρόδα ποδηλάτου, αναφορά στα έργα Fountain  και Bicycle Wheel του Marcel Duchamp και στον ντανταϊσμό. Πιθανώς ο ίδιος ο Koons να δηλώνει δημόσια την επιρροή που άσκησε ο Duchamp στα έργα του και στα readymades, κοινά αντικείμενα που μεταμόρφωνε σε τέχνη. Άλλωστε η φράση «Γνώθι σεαυτόν» στην είσοδο του «ναού» δηλώνει πως η αυτογνωσία έχει παίξει το ρόλο της στην έκθεση γράφει το artnewspaper greece.

Στα παλιά σφαγεία του νησιού, ένα μέρος υποβλητικό, μυστηριακό σχεδόν, που ως εκθεσιακό περιβάλλον αποδεικνύεται εκτός από ασυνήθιστο και εξαιρετικά φορτισμένο. Παρότι πρόσφατα αποκαταστημένος και ανακαινισμένος, ο χώρος διατηρεί πολλά αυθεντικά στοιχεία του πρότερου χαρακτήρα του και εξακολουθεί να φέρει σημάδια του παρελθόντος, διαφυλάσσοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την αρχική ταυτότητά του. Από το 2009 και κάθε καλοκαίρι παραχωρείται σε έναν καλλιτέχνη, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη με γνώμονα τον συγκεκριμένο χώρο.

Φέτος, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την έκθεση του Jeff Koons που θα διαρκέσει έως τις 31.10.2022.

Ώρες: Καθημερινά  11:00-13:00 & 19:00-22:00

Τις Τρίτες κλειστά. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ