Φωτό από την συναυλία - φόρο τιμής στον Μάνο Χατζιδάκι, για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού

Με μια μεγάλη συναυλία- φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, Μάνο Χατζιδάκι, γίορτασε τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Μαζί του εμφανίστηκε η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ συμμετείχαν επίσης η χορωδία της ΕΡΤ (σε διεύθυνση-διδασκαλία Μιχάλη Παπαπέτρου), η χορωδία των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων και η παιδική χορωδία Rosarte.

Τη Δεύτερα 18 Ιουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το παλαιότερο ελληνικό συμφωνικό σύνολο παρουσίασε «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και τους «Όρνιθες», δυο εμβληματικά έργα του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολεμική μουσική ζωή της χώρας, ενώ διετέλεσε και διευθυντής της ΚΟΑ κατά την περίοδο 1976-1982.

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ' έναν συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι και ένας μονόλογός της και όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί», σημείωνε ο Μάνος Χατζιδάκις στη συνοδευτική έκδοση του αριστουργηματικού «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», το οποίο ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965 ως ορχηστρικό, σε παραγωγή του Κουίνσι Τζόουνς - και θα ακούσουμε στο πρώτο μέρος της αφιερωματικής συναυλίας.

 Τάσης Χριστογιαννόπουλος-Χριστίνα Πουλίτση-Δημήτρης Πασσάς-Κατερίνα Ευαγγελάτου

Λουκάς Καρυτινός-Αντώνης Σαμαράς

 Κατερίνα Ευαγγελάτου-Λουκάς Καρυτινός

Ερμηνευσάν: Χριστίνα Πουλίτση (υψίφωνος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος). Μουσικοί : Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Στάθης Μαυρομάτης (σαξόφωνο), Βίκυ Στυλιανού (τσέμπαλο), Γιώργος Τοσσικιάν (κιθάρα), Αριστείδης Χατζησταύρου (κλασική και ηλεκτρική κιθάρα). Με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας Rosarte. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός.

Στη συναυλία βρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο Θανάσης Δαβάκης, ο Νίκος Φίλης, ο Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, η  Κατερίνα Ευαγγελάτου, η Γεωργία Κρητικού, ο Αντώνης Σαμαράς, η Λυδία Αγγελοπούλου, ο Φώντας Κωνσταντινίδης, ο Γιάννης Μετζικώφ και η Έλση Μαντζανά.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

*Φωτογραφίες σε κείμενο και slider: NDP

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ