Είναι ευκολότερο να κολλήσετε την υποπαραλλαγή BA.5 του κορωνοϊού σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Η υποπαραλλαγή BA.5 έχει οδηγήσει σε ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη.

Είναι ευκολότερο να κολλήσετε την υποπαραλλαγή BA.5 του κορωνοϊού σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους; 

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, ο κορωνοϊός φαινόταν να παραμονεύει σε κάθε γωνία, οπότε ήταν μεγάλη ανακούφιση όταν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται εύκολα σε εξωτερικούς χώρους. Φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο, αυτό το αίσθημα σχετικής ασφάλειας τέθηκε υπό αμφισβήτηση, όπως αναφέρει το ethnos.gr μέσα από τα λόγια των ειδικών.

Ποιες υπαίθριες δραστηριότητες έχουν χαμηλό κίνδυνο λοίμωξης με Covid

Η αλήθεια είναι ότι η παραμονή στο ύπαιθρο δεν ήταν ποτέ ένας σίγουρος τρόπος αποφυγής της μετάδοσης του COVID-19 -ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, όπως τα μουσικά φεστιβάλ, τα οποία έχουν συνδεθεί με κρούσματα στο παρελθόν. «Σίγουρα ακούμε, στη μελέτη μας, για ανθρώπους που αρκετά ξεκάθαρα μολύνθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, οπότε συμβαίνει», λέει ο Dr. Donald Milton, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Maryland, ο οποίος είναι κύριος ερευνητής μιας τρέχουσας μελέτης για τη μετάδοση του COVID-19.

Βέβαια, «εξακολουθεί να είναι μικρότερος ο κίνδυνος από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους», αλλά ο Milton δεν αισθάνεται άνετα σε κάθε κατάσταση σε εξωτερικούς χώρους. «Οι υπαίθριες δραστηριότητές μου συνίστανται κυρίως σε γυμναστική, ποδήλατο, περπάτημα και τζόκινγκ».

Η BA.5 φαίνεται να διαφεύγει την ανοσία (από εμβόλια και λοιμώξεις) πιο εύκολα από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει τον κίνδυνο, όπου κι αν βρίσκεστε. «Είμαστε πιο ευαίσθητοι ξενιστές και είμαστε πιο ευαίσθητοι είτε είμαστε μέσα είτε έξω», λέει ο δρ. Duane Wesemann, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ανοσολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women's.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον BA.5, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, έχει πλεονεκτήματα που την βοηθούν να παρακάμπτει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως και άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, η BA.5 έχει αναπτύξει νέες μεταλλάξεις -στην προκειμένη περίπτωση, στην πρωτεΐνη spike, το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα- οι οποίες μπορεί να τον βοηθήσουν να αποφύγει την ανοσία, εξηγεί μιλώντας στο περιοδικό TIME, ο Bing Chen, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. «Τα αντισώματά μας είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά κατά της BA.5 σε σύγκριση με την BA.1 και την μετάλλαξη Δέλτα», λέει.

Η αυξημένη μετάδοση της BA.5 και η μειωμένη ανοσολογική μας άμυνα σημαίνουν ότι η μετάδοση του COVID-19 σε εξωτερικούς χώρους έχει γίνει πιο πιθανή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους δεν πρόκειται να παρέχει κάποια προστασία -ιδιαίτερα αν λαμβάνετε και άλλες προφυλάξεις. Όπως πάντα, το πλαίσιο έχει σημασία.

Το να βρίσκεστε στην ύπαιθρο και μακριά από άλλους ανθρώπους είναι ασφαλέστερο από το να βρίσκεστε σε ένα πλήθος με χειρότερη κυκλοφορία του αέρα -όπως σε ένα γεμάτο γήπεδο μπέιζμπολ χωρίς αεράκι, λέει ο Milton. «Οι εξωτερικοί χώροι παραμένουν ένα περιβάλλον πολύ χαμηλότερου κινδύνου από ό,τι οι εσωτερικοί χώροι», λέει η Linsey Marr, καθηγήτρια πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Virginia Tech. «Η μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο πιθανό να συμβεί σε στενή, πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μετάδοσης αν τύχει να βρίσκεστε αρκετά κοντά και με τον άνεμο από κάποιον που έχει μολυνθεί».

Οι ίδιες προφυλάξεις που σας κρατούν ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να σας βοηθήσουν και σε εξωτερικούς χώρους, όπως το να αποφεύγετε τα πλήθη και να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους.

Το να είστε ενημερωμένοι για τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ασφαλείς, καθώς τα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει πολλαπλούς τύπους άμυνας κατά του COVID-19, λέει ο Wesemann.

Ενώ ο ιός είναι ολοένα και πιο καλός στο να παρακάμπτει τα εξουδετερωτικά αντισώματα -που βοηθούν στην αποτροπή της μόλυνσης των ανθρώπων από την πρώτη στιγμή- τα εμβόλια πυροδοτούν επίσης τύπους ανοσολογικής αντίδρασης μεγαλύτερης διάρκειας. Τελικά, αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που μολύνονται από τον COVID-19 έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν από την ασθένεια - ανεξάρτητα από το πού μολύνθηκαν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ