Ν. Μηταράκης: Θα επεκταθεί περίπου 80 χιλιόμετρα ο φράχτης στον Έβρο

''Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι''.

Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι μια εμπόλεμη χώρα οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ε.Ε. λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια. Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές" τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι σύμφωνα με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το Κτηματολόγιο το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες πριν από λίγες ημέρες, ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας. Όπως σημείωσε ο υπουργός οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, αναγκάζουν τους διακινητές να βρουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα:

"Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, που είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης, αποφάσισαν να κλείσουμε τη δομή του Ελαιώνα. Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε 52 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας εκ των οποίων μόνο 18 χιλιάδες χρησιμοποιούνται. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση τα τελευταία χρόνια."

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανέφερε ο κ. Μηταράκης, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε δομές της χώρας 18.000 μετανάστες από 92.000 το 2020. Από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές, ανέφερε ότι πέρυσι καταγράφηκαν οι χαμηλότεροι αριθμοί σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, με 8.500 μετανάστες. Φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ