Άκης Πετρετζίκης: Νοστιμότατο Ciabatta sandwich με καραμελωμένα λαχανικά - Μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στην δουλειά

Τα καραμελωμένα λαχανικά το πάνε σε άλλο level...

Συστατικά

Για τη ζύμη

210 γρ. νερό, κρύο

5 γρ. μαγιά ξηρή

300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το πασπάλισμα των ψωμιών

5 γρ. αλάτι

1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το λάδωμα του μπολ

Για τα καραμελωμένα λαχανικά

1 πιπεριά κόκκινη

2 κολοκυθάκια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. μέλι

αλάτι

πιπέρι

Για τη σύνθεση

10 φέτες μορταδέλα

150 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια, κομμένη σε φέτες

20 γρ. ρόκα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

πιπέρι

2 κ.σ. μαγιονέζα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη, παίρνουμε τη ζύμη από το μπολ, την ξεφουσκώνουμε πλάθοντάς την και της δίνουμε σχήμα μπάλας. 

Τοποθετούμε τη ζύμη και πάλι στο μπολ, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρά οβάλ ψωμάκια, μήκους 15-18 εκ. 

Τοποθετούμε τα ζυμαράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας 3 εκ. απόσταση ανάμεσά τους, γιατί θα φουσκώσουν. 

Αλευρώνουμε την επιφάνειά τους, καλύπτουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα.

Ψήνουμε τα ψωμάκια για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. 

Για τα καραμελωμένα λαχανικά

Κόβουμε την πιπεριά σε λεπτές φέτες και τα κολοκυθάκια σε στικς.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. 

Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, το θυμάρι, το μέλι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Για τη σύνθεση

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τοποθετούμε στο κάτω μέρος τους 2 φέτες μορταδέλα.

Προσθέτουμε από πάνω 3 φέτες φρέσκια μοτσαρέλα, 2 κ.σ. καραμελωμένα λαχανικά, λίγη ρόκα, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Αλείφουμε λίγη μαγιονέζα στη μέσα μεριά στο πάνω μέρος του ψωμιού και κλείνουμε το sandwich. 

Σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ