Τραγωδία στην Τουρκία: 40 νεκροί από την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο και 15 εγκλωβισμένοι - σοκάρουν οι εικόνες (φωτό & βίντεο)

«Έχουμε καταμετρήσει συνολικά 40 νεκρούς. Πενήντα οκτώ ανθρακωρύχοι διασώθηκαν, είτε μόνοι τους είτε χάρη στα σωστικά συνεργεία»

Ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη χθες, Παρασκευή, σε ανθρακωρυχείο στη βορειοδυτική Τουρκία αυξήθηκε σε 40, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Δεκαπέντε άνθρωποι εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ανθρακωρυχείο, περισσότερο από 16 ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα από τον τόπο του δυστυχήματος ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπολογίζουμε ότι 15 από τους ανθρακωρύχους μας βρίσκονται (παγιδευμένοι) εκεί κάτω και προσπαθούμε να τους διασώσουμε», σημείωσε ο υπουργός. 

«Έχουμε καταμετρήσει συνολικά 40 νεκρούς. Πενήντα οκτώ ανθρακωρύχοι διασώθηκαν, είτε μόνοι τους είτε χάρη στα σωστικά συνεργεία»  διευκρίνισε ο Σοϊλού, σημειώνοντας ότι οι 26 από τους 28 νεκρούς που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έχουν αναγνωριστεί.

Δίπλα του φανερά συντετριμμένος, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι «πλησιάζουμε στο τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης. Οι έρευνες συνεχίζονται για έναν μόνο άνθρωπο η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πυρκαγιά στις στοές έχει πλέον τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μας είναι ότι ήμασταν εκεί πριν από μόλις τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια.

Η έκρηξη, η οποία οφείλεται σε ανάφλεξη ενός αερίου, σύμφωνα με τις αρχές, σημειώθηκε χθες το απόγευμα στις 18:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε αυτό το σημαντικό ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, στην επαρχία Μπαρτίν, το οποίο λειτουργεί από τα μέσα του 19ου αιώνα.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος 300 μέτρων από την είσοδο του ορυχείου στην πόλη Αμάσρα, γύρω στις 18:15 το απόγευμα της Παρασκευής.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια θλιβερή κατάσταση», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για να μεταβεί επίσης στην περιοχή. Σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την ελπίδα να μην αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των νεκρών και να απεγκλωβιστούν σώοι και ασφαλείς οι ανθρακωρύχοι που παραμένουν παγιδευμένοι στις στοές.

Το πολύνεκρο δυστύχημα ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο.

Στυλιανίδης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε μέσο - Επικοινωνία του υπουργού με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη χώρα μας

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή προς τις τουρκικές αρχές, λόγω του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Bartin, εξέφρασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, σε επικοινωνία που είχε με τον πρέσβη της Τουρκίας στη χώρα μας, Burak Özügergin, σε συνεννόηση και κατόπιν σχετικών οδηγιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Photos: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε συλλυπητήρια προς τον πρέσβη της Τουρκίας για το πολύνεκρο δυστύχημα και την αμέριστη συμπαράσταση των ελληνικών αρχών προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ ευχήθηκε να τελειώσει αίσια και σύντομα η δοκιμασία αυτή για τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε μέσο», ανέφερε ο υπουργός.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία στη Τουρκία

«Λυπηρό να ακούς για την τρομερή έκρηξη ορυχείου και την απώλεια ζωών στην επαρχία Bartin στην Τουρκία.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει άμεσα βοήθεια για να βοηθήσει στην αναζήτηση επιζώντων» αναφέρει σε ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκρηξη στο ορυχείο στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ