Από πού πήραν οι μήνες το όνομά τους; Από τον «Ιανό» ο Γενάρης, από τον «θεό Μαρς» ο Μάρτιος, από το ρήμα «aperio» ο Απρίλης

Εσείς ξέρετε από που προέρχονται τα ονόματά τους;

Ζούμε με ένα ημερολόγιο με συγκεκριμένους μήνες, χωρίς όμως να έχουμε ψάξει ποτέ από πού προήλθαν οι ονομασίες τους. Εσείς, έχετε την ίδια περιέργεια με εμάς;

Ιανουάριος: Προέρχεται από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός ήταν θεός με 2 πρόσωπα, που κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, μπροστά στο νέο χρόνο αλλά και πίσω στον προηγούμενο.

Φεβρουάριος: Προέρχεται από το λατινικό όρο februum, που σημαίνει εξαγνισμός. Σύμφωνα με παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο πρόκειται για τον τελευταίο χρόνο του έτους, ενώ κατά την ελληνική εκδοχή, ο Φλεβάρης σηματοδοτεί το υδάτινο στοιχείο της φύσης.

Μάρτιος: Μήνας αφιερωμένος στο θεό Μαρς, που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη, το γνωστό σε όλους θεό του πολέμου.

Απρίλιος: Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio, που σημαίνει «ανοίγω», εξού και η Άνοιξη.

Μάιος: Πήρε το όνομά του από την ελληνική θεότητα Μαία, την ομορφότερη από τις Πλειάδες, τη μητέρα του θεού Ερμή, στον οποίο ήταν αφιερωμένος.

Ιούνιος: Το όνομα προέρχεται από τη θεά Juno (Ηρα), κατά τους Ρωμαίους προστάτιδα του οίκου και του γάμου.

Ιούλιος: Ένας μήνας αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.

Αύγουστος: Πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός.

Σεπτέμβριος: Κατέχοντας την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, το όνομά του -septem στα λατινικά – σημαίνει επτά, γράφει η Βάσω Φατούρου στο tsemperlidou.gr.

Οκτώβριος: Σύμφωνα με το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη octo που σημαίνει οκτώ.

Νοέμβριος: Αν και είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας – εξού και το όνομά του που προέρχεται από τον αριθμό εννέα, που στα λατινικά είναι novem.

Δεκέμβριος: Και ολοκληρώνουμε με τον τελευταίο μήνας του έτους, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου, που και αυτός πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη decem που σημαίνει δέκα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ