Ο τραγικός θάνατος σε τροχαίο του διασημότερου νομπελίστα Γάλλου συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ - Οδηγούσε ο εκδότης του Γκαλιμάρ που σκοτώθηκε και αυτός (φωτό & βίντεο)

Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου του 1957, ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus, 7 Νοεμβρίου 1913 – 4 Ιανουαρίου 1960) τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας, δραματουργός και δημοσιογράφος ήταν τότε 44 ετών και βραβεύτηκε για το έργο του «Πανούκλα».

Ο Καμύ ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα, και ένας από τους ιδρυτές του παραλογισμο, ενώ χρωστά μεταξύ άλλων την τεράστια φήμη του σε αριστουργήματα όπως το μυθιστόρημα «Ο Ξένος», τα θεατρικά έργα «Καλιγούλας» και «Οι δίκαιοι», καθώς και στα   φιλοσοφικά του δοκίμια «Ο Μύθος του Σίσυφου» και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος».

Σημειώνεται  ότι το 1953 ίδρυσε το Theatre du Travail, για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός.

Με αφορμή την βράβευσή του στο Eirinika κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στη ζωή του διασημότερου, νομπελίστα, Γάλλου συγγραφέα, αλλά και στο άδοξο τέλος του...

Λίγα λόγια για τον Αλμπέρ Καμύ

Ο Καμύ γεννήθηκε το 1913 στην Αλγερία και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια φτωχή γειτονιά. 

Είχε ένα μεγαλύτερο αδελρφό και ο πατέρας του, ο αλσατικής καταγωγής Λυσιέν, εργαζόταν για έναν έμπορο κρασιού σε ένα οινοπαραγωγικό κτήμα κοντά στο Μοντοβί (Mondovi) της Αλγερίας, όπου γεννήθηκε και ο Αλμπέρ. Επιστρατεύθηκε όμως τον Σεπτέμβριο του 1914 και ο τραυματισμός του στη μάχη του Μάρνη τον οδήγησε στον θάνατο στις 17 Οκτωβρίου του 1914. 

Αργότερα σπούδασε φιλοσοφία (στην Αλγερία), ενώ ήταν στο Παρίσι όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1940.  Ο Καμύ προσπάθησε να φύγει αλλά τελικά εντάχθηκε στη Γαλλική Αντίσταση όπου υπηρέτησε ως αρχισυντάκτης στην Combat, μια παράνομη εφημερίδα.

Ο ίδιος ήταν έτοιμος να καταταγεί στον στρατό, ωστόσο δεν τα κατάφερε καθώς πριν εννέα χρόνια είχε προσβληθεί με φυματίωση. Μετά τον πόλεμο έδωσε πολλές διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.

Στην Κατοχή θα γνωρίσει δύο άλλους κορυφαίους Γάλλους φιλοσόφους που δεν είναι άλλοι από τον Ζαν Πωλ Σαρτρ και την Σιμόν ντε Μποβουάρ. Ωστόσο το 1952 έρχεται σε ρήξη με τον Σαρτρ.

Ο Καμύ παντρεύτηκε δύο φορές (την Francine Faure από το 1940–1960 και την Simone Hie από το 1934–1940) αλλά είχε πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις.

Παράλληλα ήταν πολιτικά ενεργός.- ήταν μέρος της αριστεράς που αντιτάχθηκε στον Ιωσήφ Στάλιν και τη Σοβιετική Ένωση λόγω του ολοκληρωτισμού τους.  Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας (1954–1962), κράτησε ουδέτερη στάση, υποστηρίζοντας μια πολυπολιτισμική και πλουραλιστική χώρα, μια θέση που προκάλεσε διαμάχη και απορρίφθηκε από τα περισσότερα κόμματα.

Φιλοσοφικά, οι απόψεις του Καμύ συνέβαλαν στην άνοδο της φιλοσοφίας που είναι γνωστή ως παραλογισμός. Κάποιοι θεωρούν ότι το έργο του τον δείχνει ως υπαρξιστή, παρόλο που ο ίδιος απέρριψε σθεναρά τον όρο σε όλη του τη ζωή.

Ο τραγικός θάνατος σε τροχαίο

Ο Καμύ πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 1960 σε ηλικία 46 ετών, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο Sens, στη μικρή πόλη Villeblevin.

Είχε περάσει την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του στο Lourmarin, μαζί με την οικογένειά του, τον εκδότη και φίλο του Μισέλ Γκαλιμάρ (Michel Gallimard) των Éditions Gallimard, καθώς και την σύζυγό και την κόρη του τελευταίου.

Η γυναίκα και τα παιδιά του Καμύ επέστρεψαν στο Παρίσι με το τρένο στις 2 Ιανουαρίου, αλλά ο Αλμπέρ αποφάσισε να επιστρέψει με πολυτελές Facel Vega FVS του Γκαλιμάρ. 

Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε έναν πλάτανο με αποτέλεσμα ο Καμύ, που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, να πεθάνει ακαριαία. Ο διάσημος Γάλλος εκδότης άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα, ενώ η γυναίκα και η κόρη του δεν έπαθαν τίποτα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ