Ουκρανία: Τι επιδιώκει ο Πούτιν με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά – Ο μεγάλος φόβος της επισιτιστικής κρίσης  

Aπό κοινού Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού

Ο κόσμος αντιμετωπίζει «πιθανότατα την πιο επικίνδυνη» δεκαετία από το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ίσως θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη σοβαρότητα στα λόγια του, γιατί το ξεκίνημα της εβδομάδας βρίσκει τον κόσμο ολόκληρο αντιμέτωπο με μια επισιτιστική κρίση μεγατόνων, από τη στιγμή που η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά μπλοκάροντας τα λιμάνια της Ουκρανίας. Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική ήταν αυτή η συμφωνία για την παγκόσμια κοινότητα, και ιδιαίτερα για τις εύθραυστες χώρες της Αφρικής κα της Μέσης Ανατολής, αρκεί να αναφερθεί ότι από κοινού Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης η εκβιαστική αυτή κίνηση της Ρωσίας, που επίσημα έγινε ως αντίποινα στην συνδρομή που φέρεται ότι παρείχε η Βρετανία στο πρόσφατο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας, αλλά και στις εκρήξεις που έπληξαν σημαντικά τον αγωγό Nord Stream, θα προκαλέσει ελλείψεις, θα αδειάσει τα αποθέματα και θα ανεβάσει τις τιμές στα ύψη στην πιο βασική από όλες τις τροφές. Η συμφωνία με την ονομασία, «Black Sea Grain Initiative», που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης θάλασσας που είχε σταματήσει όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, οπότε όλα τα μέρη θα συμφωνούσαν για την ανανέωση της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο λόγος που η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία, με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουν στα λιμάνια της Ουκρανίας μπλοκαρισμένα 218 πλοία φορτωμένα με σιτάρι, αποσκοπεί στο να οδηγήσει τη Δύση να ζητήσει από το Κίεβο να στρέψει αλλού τα πυρά του μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα. «Η αποχώρησή της Ρωσίας από τη συμφωνία και το γεγονός ότι κατηγορεί το Κιέβο για τις εκρήξεις στοχεύει στην επιβράδυνση των ουκρανικών επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριο Μπικάρσκι του Economist Intelligence Unit. Ωστόσο για την ώρα η Δύση κατηγορώντας τη Ρωσία για εργαλειοποίηση της τροφής, καλεί απλώς το Κρεμλίνο να επιστρέψει στη συμφωνία, με αποτέλεσμα η ανησυχία για άμεσο ξέσπασμα επισιτιστικής κρίσης να χτυπάει κόκκινο.

Η Πολωνία βρίσκεται τώρα σε κομβική θέση για να «ελαφρύνει» την όλη κατάσταση εξάγοντας όσο περισσότερο τρόφιμα και λιπάσματα μπορεί μέσω ξηράς, με τους ειδικούς να κατεβάζουν τις σχετικές όποιες ελπίδες υπάρχουν σημειώνοντας η οδική και σιδηροδρομική δυνατότητα της Ουκρανίας είναι πραγματικά αδύναμες. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ