Θριαμβευτής ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου – Επιστρέφει στο τιμόνι του Ισραήλ στα 73 του – Το who is who του ισχυρού άντρα (βιογραφικό & φωτό)

 

Αυτή είναι η 6η του θητεία ως πρωθυπουργός

Μετά από ένα διάλειμμα 18 μηνών, ο Βενιαμίν Νετανιάχου βγάζει από το ντουλάπι το πρωθυπουργικό του κουστούμι, και επσιτρέφει θριαμβευτικά στην ηγεσία του Ισραήλ.

Instagram/b.netanyahu

Οι τελευταίες εκλογές το έστεψαν νικητή και οι κάλπες σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη πολιτική επιστροφή στην ιστορία της χώρας. Αν και βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς, ο 73χρονος Νετανιάχου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται να λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, έχοντας ως βασικό του εταίρο το ακραίο θρησκευτικό σιωνιστικό κόμμα.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου σηκώνει μανίκια για την έκτη του θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο. Μια θέση που κατείχε για 15χρονια, εκ των οποίων τα 12 συνεχόμενα, γεγονός που τον κατέστησε τον μακροβιότερο ηγέτη του Ισραήλ.

Who is Who

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2021. Είναι αρχηγός του συντηρητικού κόμματος Λικούντ και προηγουμένως υπηρέτησε στην πρωθυπουργία του κράτους από τον Ιούνιο του 1996 ως τον Ιούλιο του 1999. Είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός του Ισραήλ (μέχρι στιγμής) ο οποίος γεννήθηκε μετά την ίδρυση του κράτους το 1948. Ως το 2005, οπότε και παραιτήθηκε, χρημάτισε υπουργός Οικονομικών. Έγινε ξανά πρόεδρος του Λικούντ στις 20 Δεκεμβρίου του 2005.

AFP/AΠΕ

Τον Αύγουστο του 2007 επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο. Έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες στις 20 Φεβρουαρίου του 2009, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές εκείνου του μήνα. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 31 Μαρτίου του 2009. To 2013 κέρδισε ξανά τις εκλογές και έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Έγινε το πρώτο πρόσωπο που υπηρέτησε στη χώρα του για τρίτη συνεχή θητεία ως πρωθυπουργός από τον ιδρυτή του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

AFPI/ΑΠΕ

Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ στις 21 Οκτωβρίου του 1949. Οι γονείς της μητέρας του είχαν μεταναστεύσει στη Μινεάπολις των ΗΠΑ. Όταν ο Μπενιαμίν ήταν 14 ετών, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Γιονάταν, σκοτώθηκε κατά την Επιχείρηση Έντεμπε στην Ουγκάντα το 1976. Από το 1967 ως το 1972 υπηρέτησε ως λοχαγός του ισραηλινού στρατού. Απέκτησε πτυχίο στην αρχιτεκτονική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης το 1975 και πτυχίο από το MIT Sloan School of Management το 1977. Εν συνεχεία σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ και στο MIT. Έπειτα εργάστηκε ως σύμβουλος στη Βοστόνη και τελικά επέστρεψε στο Ισραήλ.

Το 1982 διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια έγινε πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, από το 1984 ως το 1988. Έχει παντρευτεί 3 φορές και έχει συνολικά δύο γιους και μία κόρη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ