2023, έτος Μαρία Κάλλας - 100 χρόνια από την γέννηση της ντίβας - Το δείπνο του Συλλόγου με πολλά νέα και λαμπερές παρουσίες (φωτό)

Το δείπνο ξεκίνησε με ομιλία της Προέδρου του Ελληνικού συλλόγου Μαρία Κάλλας, Λιάνας Σκουρλή

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του 2023 ως ΕΤΟΥΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ από την ΟΥΝΕΣΚΟ και την επιβεβαίωση του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη ότι το καλοκαίρι θα γίνουν στην Αθήνα τα εγκαίνια του Μουσείου ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ σε κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 44, ο Ελληνικός Σύλλογος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέλη του στην διάρκεια επίσημης συνεστίασης με τίτλο: «ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΒΑ» εγκαινιάζοντας τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την γέννηση της .

Το δείπνο ξεκίνησε με ομιλία της Προέδρου του Ελληνικού συλλόγου Μαρία Κάλλας ,Λιάνας Σκουρλή η οποία αναφέρθηκε σε όλα τα επιτεύγματα που μέχρι σήμερα έχει πετύχει ο σύλλογος με επίκεντρο την δημιουργία του ομώνυμου μουσείου όπου θα συγκεντρωθούν αντικείμενα ,παρτιτούρες ,ενθυμήματα της ντίβας ενώ θα υπάρχει ειδικός χώρος για ρεσιτάλ και μικρές συναυλίες.

Η κυρία Σκουρλή αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς προανήγγειλε μία σειρά εκδηλώσεων με τις οποίες ο σύλλογος θα τιμήσει τα 100 χρόνια Μαρία Κάλλας και ειδικότερα:

1. Συναυλία - Gala από τον Σύλλογο Φίλων Μαρία Κάλλας με guests το διάσημo παγκοσμίου φήμης ζεύγος , τον τενόρο Roberto Alagha και την σύζυγο του σοπράνο Alexandra Kurzak στο Ηρώδειο , την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023. Tο σύνολο των εσόδων της συναυλίας, με επιμέλεια του καλλιτεχνικού συμβούλου Στέλιου Κωνσταντινίδη θα διατεθεί αποκλειστικά προς ενίσχυση της δημιουργίας του Μουσείου ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ.

2. Στις 29.3. 2023 διοργανώνεται Έκθεση και βραδιά Όπερας στο Ωδείο Αθηνών όπου φοίτησε η Μαρία Κάλλας, με αντικείμενα της ντίβας από την συλλογή του Ωδείου και με τραγούδι από τις βραβευμένες απόφοιτες σοπράνο

3. Η Σκάλα του Μιλάνου διατίθεται να φιλοξενήσει έκθεση του καταξιωμένου διεθνώς γλύπτη Έλληνα Νίκου Φλώρου με έμπνευση & θέμα την Μαρία Κάλλας

4. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου τα ΕΛΤΑ ετοιμάζουν την έκδοση μιας σειράς γραμματοσήμων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννησή της

5. Το Ελληνικό Νομισματοκοπείο θα εκδώσει συλλεκτικό ασημένιο και χρυσό δίευρω με το πρόσωπο της Μαρίας Κάλλας

6. O Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν , Μαργαρίτης Σχοινάς εξετάζει θετικά την πρόταση μας για την έκδοση ευρώ με το πρόσωπο της ντίβας

7. Ο Σύλλογος ζήτησε από τον συνθέτη Μίνωα Μάτσα την δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης - φόρο τιμής στην Ελληνίδα ντίβα

8. Τέλος μεταξύ άλλων μετά από αίτημα του Συλλόγου το Υπουργείο Εξωτερικών - αποδήμου Ελληνισμού θα διοργανώσει στα ελληνικά προξενεία ανά τον κόσμο σε συνεργασία με τα Ελληνικά Σωματεία της διασποράς, εκδηλώσεις προς τιμή της αθάνατης Ελληνίδας, όλο το 2023.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου η οποία ανέγνωσε μία άγνωστη ερωτική επιστολή της Μαρίας Κάλλας προς τον άλλο διάσημο Έλληνα και μεγάλο έρωτα της Αριστοτέλη Ωνάση :” Αισθάνομαι -του έγραφε - προνομιούχα που έφτασα στο ψηλότερο σημείο μιας τόσο δύσκολης καριέρας και ο Θεός με ευλόγησε να βρω στην ζωή μου εσένα που κι εσύ έφτασες στην κορυφή - περνώντας μέσα από την κόλαση - (με ευλόγησε:) για να είμαστε μαζί όπως είμαστε. ”

Οι 120 καλεσμένοι από την αθηναϊκή κοινωνία δείπνησαν στο γνωστό εστιατόριο της Κηφισιάς "21" με μενού εμπνευσμένο από το βιβλίο «η Ντίβα στην κουζίνα» των εκδόσεων Αίολος με συνταγές της Μαρίας Κάλλας.

Τα φαγητά που προτιμούσε η ντίβα μέσα απ' τα αμέτρητα βιβλία, τα συνταγολόγιά της και τις συνταγές που μαγείρευαν γι' αυτήν σπουδαίοι μάγειροι ανά τον κόσμο, βρέθηκαν από την οικονόμο της όλα φυλαγμένα με επιμέλεια στη βιβλιοθήκη της.

Ο Αρίγκο Τσιπριάνι, ιδιοκτήτης του διάσημου "Χάρις Μπαρ", η Έλσα Μάξγουελ, η Νέλα Ρούμπινσταϊν και η Χρύσα Παραδείση έχουν διαδραματίσει το δικό τους ρόλο στις γαστριμαργικές προτιμήσεις της ντίβας, αλλά και ο Ωνάσης, ο Καζανόβα, ο Μενεγκίνι και οι Γκριμάλντι του Μονακό συνέβαλαν σ' αυτό που θεωρούνταν ως ευ ζην για την ίδια.

Το δείπνο τίμησαν με την παρουσία τους η Επίτιμη Προέδρος του Συλλόγου και τ.Υπ. Τουρισμού βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη , ο Αντιδήμαρχος Ελευθέριος Σκιαδάς, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Δημόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη, TO Δ.Σ. του Συλλόγου ,η Πρόεδρος Λιάνα Σκουρλή , η Αντιπρόεδρος Σωτηρία Φρούση, η ταμίας Υλιάνα Στέγγου, η γραμματέας Χαρά Μητροπούλου και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος Jason Neville Fahy.

Από τους εκλεκτούς καλεσμένους ξεχωρίσαμε τη Ειρήνη Ξακουστή, Δέσποινα Γιαννακοπούλου, Λένα Εμφιετζόγλου, Μάτζη Γκίκα την Σοπράνο Σοφία Αντωνάκου απο Νέα Υόρκη, την Μανίνα Ηλιάδη, Γ.Λένο, Γ, Μαρίνο, ,Γ Κατερίνα Ρόθκα,κα Καρνομουράκη, Στέλιο Κωνσταντινίδη, Στέλλα Κοκοσαλάκη, Κ.Λάσκαρη, Νότα Ψαροπούλου, Μαρία Λεμονιά, Μάγια Γάκη Κατερίνα Αντωνοπούλου , Μαρία Μάνεσση , Λένα Ησαία, Μέρω Κεσεσίογλου, Λέμυ Κοντονή ,κα Μπούτση,Έλενα Κουλαουζίδου, Τζίνα Τσαλικιάν, Φένη Χατζηαθανασιάδου, τον πολιτευτή Φώτη Καρύδα , Κ. Γερουλάνου, Έλενα Σακαρέλου, την νομικό Έλλη Ρούσσου , Λ.Τραχανή Γκόφα ,Δ. Σαντιξής ,Ξενοφών Λαμπράκης,Ντέπυ Στενού, Μαρία Ψωμά , Κος &κα Ευάγγελου Χασιώτη, η κα Όρο Ρομάνο και πολλοί άλλο ιλάτρεις της Όπερας & θαυμαστές της Μαρίας Κάλλας .

*Photo credits: Μαρεύη Δεναξά 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ