Μία πεντανόστιμη πρόταση από τη Ντίνα Νικολάου - Ταρτάκια με καραμελωμένους λωτούς και κρέμα

Υπέροχα ταρτάκια με καραμελωμένους λωτούς και μια πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής

Υλικά

  • 8 έτοιμα σφολιατίνια
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
  • 4 λωτοί ελαφρώς αγουρωποί, κομμένοι στη μέση
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 500 ml γάλα
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Κρατάω 1 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και το υπόλοιπο το βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνω μέχρι να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά.

Βάζω σε ένα μπολ το 1 φλιτζάνι γάλα, το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Χτυπάω καλά με το σύρμα για να διαλυθεί το κορν φλάουρ.

Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα. Επαναφέρω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη (να ακουμπάει επάνω στην κρέμα) και την αφήνω να κρυώσει.

Για τους καραμελωμένους λωτούς

Βάζω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύω και βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα χωρίς να ανακατέψω καθόλου. Απλά ανακινώ 1-2 φορές το τηγάνι. Μόλις δω ότι έχει πάρει σκούρο καστανό χρώμα αποσύρω από τη φωτιά.

Ρίχνω με μεγάλη προσοχή την κρέμα γάλακτος, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Επαναφέρω το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τους λωτούς γυρίζοντάς τους μερικές φορές με ένα πηρούνι για να καλυφθούν καλά με την καυτή καραμέλα. Τους αφήνω να κρυώσουν.

Για τα ταρτάκια

Βουτυρώνω ελαφρά ένα ταψάκι με θήκες για ταρτάκια. Στρώνω τα σφολιατάκια, τα τρυπάω καλά με ένα πηρούνι (για να μη φουσκώσουν πολύ) και ψήνω για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω τα ταρτάκια από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.

Συναρμολόγηση

Γεμίζω τα ταρτάκια με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και βάζω από πάνω ένα κομμάτι καραμελωμένου λωτού και 1 κουταλιά από τη σάλτσα. Σερβίρω αμέσως με λίγη φρεσκοτριμμένη κανέλα.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ