Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ντίνα Νικολάου: Μελομακάρονα με αλεύρι βρώμης - το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων! (βίντεο)

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα μπορούν να γίνουν πιο ιδιαίτερα και γευστικά αν τα δοκιμάσετε με αλεύρι βρώμης

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

  • 300 γρ. αλεύρι βρώμης, Μύλοι Δάκου
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
  •  
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη

Για το σιρόπι

  • 250 ml νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 φέτες πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 κουτ. σούπας μέλι

Για το στόλισμα

  • 200 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • κανέλα, σε σκόνη
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα

Σε ένα μπολ, ανακατεύω με το σύρμα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Βάζω τη σόδα σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω το χυμό πορτοκάλι και κρατώντας το μπολ επάνω από το μπολ με το μείγμα ελαιόλαδο-ζάχαρη, αρχίζω να ανακατεύω για να διαλυθεί η σόδα. Το μείγμα αυτό θα αφρίσει και θα φουσκώσει.

Μόλις διαλυθεί η σόδα αδειάζω το μείγμα στο μπολ και ανακατεύω με το σύρμα. Προσθέτω τα μπαχαρικά και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι (πρώτα το αλεύρι βρώμης και μετά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις), ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Κόβω το μείγμα σε κομμάτια 25 γρ. και τα πλάθω στρογγυλά.

Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 - 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Βάζω την υπόλοιπη γέμιση στο ένα ημικύκλιο του δίσκου, τον τυλίγω σε ρολό και στη συνέχεια τρίβω το ρολό σε σαλίγκαρο, φτιάχνοντας έτσι ένα στριφτάρι.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Παίρνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκ. και στρώνω στον πυθμένα του ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας. Στο κέντρο του ταψιού βάζω τον σαλίγκαρο. Γύρω από τον σαλίγκαρο βάζω τα κρουασάν, ακτινωτά, ώστε η μία τους άκρη να ακουμπά τα τοιχώματα του ταψιού και η άλλη άκρη το στριφτάρι.

Αλείφω όλη την πίτα με τους χτυπημένους κρόκους και πασπαλίζω μόνο το στριφτάρι με το μαυροκούκκι (ή το σουσάμι).

Ψήνω για 40 - 45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει. Τη σερβίρω ζεστή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ