Αλλάζει ο καιρός από αύριο: Έρχονται οι «Πιγκουινήδες» μέρες - Που αναμένονται βροχές & καταιγίδες (βίντεο)

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι 

Αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να προειδοποιεί για επικείμενη κακοκαιρία.

Ειδικότερα ο μετεωρολόγος του OPEN σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Μετά από πολλές πολλές ημέρες καλοκαιρίας, βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη θα προσπαθήσει να θυμίσει κάτι από προχωρημένο φθινόπωρο στη χώρα μας προκαλώντας σύντομη κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές - καταιγίδες αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη μας. 

Δεν θα απουσιάζουν δε και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έπρεπε να φτάσουμε πλέον στα μισά του Γενάρη για να θυμηθούμε κάτι από κακοκαιρία στη χώρα μας. 

Να θυμίσω στο σημείο αυτό την από αρχές Δεκέμβρη μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό μας σταθμό #OPENnews όπου κάναμε λόγο για ανοιξιάτικα Χριστούγεννα που θα θύμιζαν περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα και τα ονομάσαμε Πασχούγεννα προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Ακολούθησε και νεότερη εκτίμησή μας λίγες ημέρες αργότερα όπου στην ουσία δίναμε ήπιο - ανοιξιάτικο καιρό μέχρι και τα Θεοφάνια όπου κι εδώ επαληθευτήκαμε. 

Η ΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που τρέχουμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό δεν δίνουν αξιόλογο χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι και το τέλος του μήνα. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έντονη κινητικότητα των βαρομετρικών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και σαφώς συνδέεται με τις έντονες - ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνει τελευταία η βόρεια Αμερική.

Αυτή η ροή των πλανητικών κυμάτων Rossby δεν επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να ανέβει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προκειμένου με τη σειρά του να κατεβάσει τον πολικό αέρα νοτιότερα. Η όλη αυτή ροή εμποδίζει και το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κινηθεί δυτικότερα και νοτιότερα. Επομένως μέχρι και το τέλος του μήνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αξιόλογο και κυρίως με διάρκεια κρύο. Κάποιες "φωτοβολίδες" κρύου ίσως τις δούμε χωρίς όμως να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα οργανωμένο χειμωνιάτικο σκηνικό. 

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΗΔΕΣ???

Η εξέλιξη που περιγράψαμε παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο χωρίς όμως να έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να προβούμε σε βαθύτερες αναλύσεις. 

Προφανώς αυτή η έντονη δυτική ροή ή αλλιώς ζωνική κυκλοφορία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος ή θα εξασθενίσει αρκετά δίνοντας την ευκαιρία στα ατμοσφαιρικά βουνά να κινηθούν πιο βόρεια για να κατεβάσουν το ψύχος. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο που ακόμη φαντάζει πολύ μακρινό για να βγει σαν μια εκτίμηση, η εμπειρία όμως οδηγεί προς τα εκεί.   

Ακολουθεί χάρτης όπου με τους χρωματισμούς αποτυπώνονται οι βροχοπτώσεις που αναμένονται από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης περίπου. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα προβλέπονται. 

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!».

Καντερές Νίκος: Γιατί καθυστέρησε ο φετινός χειμώνας -  πρώτη κακοκαιρία Τρίτη και Τετάρτη 

 

Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο μετεωρολόγος έγραψε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι, καθοριστικό ρόλο στη καθυστέρηση του χειμώνα στην Ελλάδα,αλλά και ευρύτερα στη νότια,τη κεντρική και δυτική Ευρώπη,έπαιξε η πρωτοφανής και ασυνήθιστη κάθοδος του πολικού στροβίλου από την Αρκτική στο Καναδά και τις πολύ νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Από μόνη της η ψυχρή εισβολή δεν θα προξενούσε τόσο μεγάλες χιονοπτώσεις.εάν δεν συνδυαζόταν με τις πολύ θερμές τροπικές υγρές αέριες μάζες προερχόμενες από τις νότιες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού πάνω από τον Ισημερινό.Ο συνδυασμός προκάλεσε πολύ ισχυρή κυκλογέννηση και δημιουργήθηκαν τα αποκαλούμενα κύματα Rossby,που πρώτος ανακάλυψε ο Σουηδοαμερικανός μετεωρολόγος.

Τα ατμοσφαιρικά πλανητικά αυτά κύματα διατρέχουν όλο το βόρειο ημισφαίριο της Γης και αποτελούνται από 4 έως 6 κύματα με τις κοιλίες και τις εξάρσεις.Τα κύματα αυτά έχουν μονιμότητα 1 και 2 εβδομάδων και καθοδηγούνται από τους μαιάνδρους του αεροχειμάρρου,για αυτό υπάρχει η εμμονή του καιρού.Η Ευρώπη ήταν κάτω από έξαρση δηλαδή από αντικυκλώνα με αποτέλεσμα τη καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ήδη, πριν τη Πρωτοχρονιά στο Βόρειο Ατλαντικό ήρθε η ατμοσφαιρική αλλαγή και ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά κινούμενα ανατολικά επηρέασαν τη βόρεια Ευρώπη..Η ροή πλέον έχει αλλάξει,καθώς ο αεροχείμαρρος έχει υποχωρήσει σε νότια γεωγραφικά πλάτη και συνεπώς και η Ελλάδα θα δεχθεί πλέον τα πρώτα μέτωπα κακοκαιρίας.

Με τη νέα εβδομάδα αρχίζει η έναρξη του φετινού χειμώνα με τη πρώτη κακοκαιρία Τρίτη και Τετάρτη συνοδευόμενη με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες που πιθανόν να προξενήσουν και πλημμυρικά φαινόμενα και θυελλώδεις νοτιάδες.Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν τη Πέμπτη για να έρθει στη συνέχεια άλλη μεταβολή ,που θα τη διαδεχθεί η επομένη...Παράλληλα η θερμοκρασία σταδιακά θα πέσει ,κυρίως τη μεθεπόμενη εβδομάδα,που θα φέρει και τα χιόνια.Ο χειμώνας είναι μπροστά μας....άλλωστε μας χρειάζονται και οι βροχές και τα χιόνια.».

Βροχές αύριο Δευτέρα και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Τη Δευτέρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά από τα βορειοδυτικά θα αυξηθούν.

Βροχές θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, οι οποίες σταδιακά να ενισχυθούν και έως το βράδυ θα επηρεάσουν και περιοχές της υπόλοιπης Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο από το απόγευμα. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 13, στη Θεσσαλία από 0 έως 13, στην Ήπειρο από 1 έως 16, στην Στερεά από 0 έως 15, στην Πελοπόννησο από 2 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 14, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 16, στις Κυκλάδες από 4 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 6 έως 16 και στην Κρήτη από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 3 έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 Μποφόρ, ενώ μετά το απόγευμα στα βόρεια θα φτάνουν κατά τόπους και τα 6 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ, όμως από το πρωί θα γίνουν νοτιοδυτικοί 2 έως 4 Μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις, ενώ βροχές θα σημειωθούν προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ και μετά το απόγευμα 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ