UNICEF: Κάθε 4,4 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί στον κόσμο - 5 εκ παιδιά κάτω των 5 ετών έχασαν την ζωή τους μόνο το 2021

Αποκαρδιωτικά στοιχεία

 

Κάθε 4,4 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί στον κόσμο, σύμφωνα με την UNICEF.

Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους και άλλα 2,1 εκατομμύρια παιδιά και νέοι ηλικίας 5-24 ετών έχασαν τη ζωή τους το 2021, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Διοργανική Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για την Εκτίμηση της Παιδικής Θνησιμότητας (UN IGME).

Σε μια ξεχωριστή έκθεση η ομάδα διαπίστωσε ότι 1,9 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν νεκρά την ίδια περίοδο. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για τη μητέρα, τα νεογνά, τα παιδιά και τους εφήβους.

«Καθημερινά, πάρα πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το τραύμα της απώλειας των παιδιών τους, μερικές φορές ακόμη και πριν από την πρώτη τους ανάσα», δήλωσε μεταξύ άλλων η Vidhya Ganesh, Διευθύντρια της UNICEF του Τμήματος Αναλύσεων Δεδομένων, Σχεδιασμού και Παρακολούθησης.

Οι αναφορές δείχνουν παράλληλα ορισμένα θετικά αποτελέσματα καθώς  από το 2000, το ποσοστό θνησιμότητας για τα μικρά παιδιά έχει μειωθεί κατά 50% παγκοσμίως και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους νέους κατά 36%. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ενίσχυση της βασικής ιατρικής περίθαλψης, για τις γυναίκες τα παιδιά και τους νέους.

Ωστόσο, τα κέρδη έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2010 και 54 χώρες δεν θα επιτύχουν τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη θνησιμότητα παιδιών κάτω των πέντε ετών. Εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας - προειδοποιούν οι υπηρεσίες - σχεδόν 59 εκατομμύρια παιδιά και νέοι θα πεθάνουν πριν από το 2030 και σχεδόν 16 εκατομμύρια μωρά θα «χαθούν».

Ο Διευθυντής Υγείας για τις Μητέρες και τα Παιδιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Δρ Anshu Banerjee δήλωσε ότι «είναι άδικο το γεγονός ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός παιδιού εξαρτώνται από τον τόπο γέννησής του και ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που σώζουν ζωές». 

Βάασει των εκθέσεων τα παιδιά νότια της Σαχάρας έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από ό,τι στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι επτά φορές υψηλότερος στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία από ό,τι στις βιομηχανικές βόρειες χώρες.

Η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα παιδιά παγκοσμίως. Οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών σημειώνονται τα πρώτα πέντε χρόνια, εκ των οποίων οι μισοί είναι μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής τους - ο πρόωρος τοκετός και οι επιπλοκές κατά τον τοκετό είναι οι κύριες αιτίες θανάτου.

Ενώ ο COVID-19 δεν αύξησε άμεσα την παιδική θνησιμότητα – αφού τα παιδιά αντιμετωπίζουν μικρότερη πιθανότητα θανάτου από τη νόσο από τους ενήλικες – η πανδημία μπορεί να έχει αυξήσει τους μελλοντικούς κινδύνους για την επιβίωσή τους.

Ειδικότερα, οι εκθέσεις υπογραμμίζουν ανησυχίες σχετικά με διακοπές στις εκστρατείες εμβολιασμού, στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την διατροφή και την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία τους. Επιπλέον, η πανδημία τροφοδότησε τη μεγαλύτερη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση στους εμβολιασμούς εδώ και τρεις δεκαετίες, θέτοντας τα πιο ευάλωτα νεογέννητα και παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ