Κωνσταντίνος - Άννα Μαρία: Η πρόταση & ο βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - «Είπε ναι, παραλίγο να λιποθυμήσω» (φωτό & βίντεο)

Τα λόγια αγάπης του τέως βασιλιά στην αγαπημένη του σύζυγο

Τον περασμένο Φεβρουάριου, με αφορμή του Αγίου Βαλεντίνου, είχαν δημοσιευτεί στον λογαριασμό @royal_greece στο Instagram δύο βίντεο στα οποία ακούμε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο να μιλά για τον έρωτά του με την σύζυγό του  Άννα-Μαρία

Τα βίντεο είναι από τον εορτασμό της επετείου τους, στην Δανία, πριν από κάποια χρόνια και η ομιλία του Κωνσταντίνου είναι γεμάτη αναμνήσεις από τις πρώτες τους συναντήσεις και την ζωή τους, ενώ αναφέρεται και στην πρόταση γάμου που της είχε κάνει.  Ο ίδιος μιλά με τρυφερά λόγια, χωρίς να χάνει το χιούμορ του! 

«Όταν γνωριστήκαμε ήμουν νέος και εκείνη ήταν... πολύ νέα. Δεν είχα καμία αμφιβολία. Όπως λέει και το τραγούδι "έριξα μια ματιά και το καρδιαγγειακό μου σύστημα τέθηκε σε άμεση ισχύ".

Λίγα χρόνια αργότερα στην ρεγκάτα ιστιοπλοΐας της έκανα πρόταση γάμου. Είπε ναι και παραλίγο να λιποθυμήσω. Όμως συνέχισε και μου είπε "για όνομα του θεού μην το πεις στους γονείς μου". Δεν ήταν ακόμα 16 ετών. (...) Ήξερα ότι δεν θα βρω καμία σαν και αυτή» τον ακούμε να λέει μεταξύ άλλων.

Και προσθέτει: «Την επόμενη ημέρα όταν έπαιρνα μέρος στην ρεγκάτα, έκανα κάτι απίστευτο. Χτύπησα την σημαδούρα. Το πλήρωμά μου με ρώτησε "τι στο καλό κανείς, είσαι ερωτευμένος ή κάτι;¨". Κρατήσαμε το μυστικό μας για έξι μήνες. Για μένα δεν υπήρχε το ερώτημα του να γίνω ή όχι ο άντρας της. Ήμουν ερωτευμένος και ήθελα ο κόσμος να το μάθει.

Τελικά δεν άντεξα άλλο την αναμονή. Εκείνο το βράδυ αποφάσισα να αντιμετωπίσω τον πατέρα της. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος μας είχε πάει στο μπαλέτο. Του είπα αν μπορούμε να μιλήσουμε. Κατάλαβε αμέσως τι σήμαινε αυτό. Όταν πήγαμε σπίτι με έβαλε στο γραφείο του. Εκεί ζήτησα την άδειά του να παντρευτώ την κόρη του, την οποία αγαπούσα όσο τίποτα άλλο στον κόσμο».

Η γνωριμία του Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία και ο λαμπερός γάμος στην Μητρόπολη Αθηνών

Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών διαδεχόμενος τον πατέρα του, Παύλο Α΄ μετά τον θάνατό του την ίδια ημέρα.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, μικρότερη κόρη του βασιλέως Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας. Το ζεύγος απέκτησε πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @fanroyalfaamily

Ο Κωνσταντίνος συνάντησε για πρώτη φορά την Άννα Μαρία το 1959, όταν εκείνη ήταν 13 ετών, σε ένα ταξίδι που είχε κάνει μαζί με τους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη, σε Δανία, Σουηδία και Νορβηγία.

Τρία χρόνια αργότερα συναντήθηκαν ξανά στον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Τότε λέγεται πως ο Κωνσταντίνος χόρευε όλο το βράδυ αγκαλιά με την Άννα Μαρία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τη μητέρα του, η οποία είδε στα μάτια της Άννας Μαρίας τη γυναίκα του γιου της Κωνσταντίνου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mariecgreekroyalfamily

Της απηύθυνε πρόταση γάμου στη Νορβηγία. Ο Κωνσταντίνος στην βιογραφία του είχε γράψει ότι όταν ζήτησε το χέρι της καλής του, ο μελλοντικός του πεθερός τον κλείδωσε στο μπάνιο του γραφείο του! Μετά του είπε ότι ήθελε απλά να μιλήσει με την σύζυγό του και τελικά η βασίλισσα Ίνγκριντ  τον προέτρεψε να ανοίξει την πόρτα και να φέρει σαμπάνια για να το γιορτάσουν.

Όταν έγιναν οι αρραβώνες του ζεύγους τον Ιανουάριο του 1963, η Άννα Μαρία είχε δηλώσει: «Δεν ονειρεύτηκα ποτέ να παντρευτώ ένα βασιλιά. Ήθελα απλά να είμαι μία γυναίκα ευτυχισμένη με το σύζυγό της. Ναι, αγαπώ εδώ και καιρό τον Κωνσταντίνο, και εύχομαι ο χρόνος να μας επιτρέψει να ζήσουμε μερικά χρόνια όπως όλος ο κόσμος».

Ο γάμος τους τελέστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964, στην Μητρόπολη Αθηνών.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, στην τελετή, η οποία έγινε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, παρευρέθησαν επτά βασιλείς, οκτώ βασίλισσες, 88 πρίγκιπες και πριγκίπισσες και 1.500 καλεσμένοι, ενώ έξω από το Ναό και στους γύρω δρόμους είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 600.000 Έλληνες που ήθελαν να δουν τους νεόνυμφους και να τους ευχηθούν.

Η γαμήλια τελετή ξεκίνησε στις 10 το πρωί στη Μητρόπολη των Αθηνών, που είχε διακοσμηθεί με 10.000 κόκκινες γλαδιόλες.

Στις 11:10 π.μ. η τελετή έληξε και οι νεόνυμφοι υπό τους ήχους πανηγυρικών κανονιοβολισμών επιβιβάστηκαν σε άμαξα, που την έσερναν 6 γκριζόλευκα άλογα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου είχε κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν τη βασιλική πομπή με τους νεόνυμφους.

«Το μυστικό ενός πετυχημένου γάμου είναι η υπομονή. Θέλει δουλειά ο γάμος, όπως και οι σχέσεις. Εμείς είμαστε μια χαρά μεταξύ μας. Είμαστε ευτυχισμένοι», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Άννα Μαρία με αφορμή την 47η επέτειο του γάμου της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ