100 χρόνια και 1 ημέρα μετά από τον παππού του, πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ – Το παιχνίδι της μοίρας

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιανουαρίου 1923 όταν πέθανε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, παππούς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ που έφυγε από τη ζωή χθες, 10 Ιανουαρίου 2023

Παππούς και εγγονός πέθαναν με μια μέρα διαφορά μετά από 100 χρόνια.

Στις 11 Ιανουαρίου του 1923, ο Κωνσταντίνος Α΄ πέθανε σε ξενοδοχείο στο Παλέρμο της Σικελίας από ανακοπή καρδιάς.

Ο Κωνσταντίνος Α΄ (Αθήνα, 2 Αυγούστου 1868 - 11 Ιανουαρίου 1923) ήταν βασιλιάς της Ελλάδας από το 1913 έως το 1922. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπως ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, οι επιτυχείς Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός, και τέλος η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή.

Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α΄, στις 18 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξανδρο Σχινά, ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στο θρόνο. Κατά το Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο υπήρξε πάλι Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού, οδηγώντας τον σε νέες νίκες κατά των Βουλγάρων, οι οποίες όμως κόστισαν πολύ σε ζωές. Ο Ελληνικός στρατός κατέλαβε όλη την ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη και έφθασε στα πρόθυρα της Σόφιας.

Ήταν βασιλιάς σε δύο περιόδους σε μια περίοδο της ελληνική ιστορίας με πολλές παρεμβάσεις από τις μεγάλες δυνάμεις. Η πρώτη ήταν από τον Μάρτιο του 1913 έως τον Ιούνιο του 1917 και η δεύτερη από Δεκέμβριο 1920 έως Σεπτέμβριο 1922.

Όταν πέθανε ο βασιλεύς Παύλος Α΄ (γιός του Κωνσταντίνου Α’) στις 6 Μαρτίου του 1964, τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Β’ ο οποίος αργότερα τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, μικρότερη κόρη του Βασιλέως Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας.

Μετά την άνοδό του στο θρόνο, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση. Τον Ιούλιο του 1965 ξέσπασαν ταραχές ύστερα από την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Λίγο πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή εκλογών το Μάιο του 1967, εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο.

Το Δεκέμβριο του 1967 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πήγε στην Καβάλα και μετά αναχώρησε για τη Ρώμη όπου έζησε έως το 1973.

Το δημοψήφισμα του 1974, έβαλε τέλος στη βασιλεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ