Ντίνα Νικολάου: Μας ετοιμάζει Le diplomate – Πουτίγκα με πορτοκάλι και σταφίδες

Το Le diplomate είναι ουσιαστικά μια πουτίγκα που δημιουργήθηκε από την εφευρετικότητα ενός γάλλου φούρναρη που αποφάσισε να αξιοποιήσει τα απούλητα μπριος του

Υλικά

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζω τις σταφίδες και το ποτό και τις μουσκεύω για 20 λεπτά. Τις στύβω απαλά (όχι τελείως) και τις αφήνω στην άκρη, (κρατάω και το λικέρ).

  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια (τον χαραγμένο λοβό ή τη σκόνη) και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς να κάψει το γάλα. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το γάλα να γίνει χλιαρό.

  3. Ραντίζω τα σαβαγιάρ με το λικέρ. Παίρνω μια μια μακρόστενη φόρμα του κέικ (ή μια μέτρια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση) και στρώνω στον πυθμένα της μια δόση από σαβαγιάρ. Από πάνω σκορπίζω κομματάκια από το γλυκό πορτοκάλι (ή απλώνω λίγη μαρμελάδα) και σταφίδες και σκεπάζω με άλλη μια στρώση σαβαγιάρ. Συνεχίζω με εναλλάξ στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αφήνω τη φόρμα κατά μέρος.

  4. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το σύρμα ή το μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά (όχι όμως να γίνουν κρέμα). Προσθέτω το χλιαρό μείγμα γάλακτος και ανακατεύω καλά. Αδειάζω αυτό το μείγμα στη φόρμα. Αφήνω κατά μέρος για 15 - 20 λεπτά, μέχρι τα σαβαγιάρ να μουσκέψουν απ΄το υγρό μείγμα και να αφρατέψουν.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τη φόρμα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνω καυτό νερό ώστε η στάθμη να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας (φτιάχνω δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου). Βάζω το ταψί με τη φόρμα το μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω το γλυκό για 30 λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει τελείως και το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη. Στη συνέχεια το βάζω στο ψυγείο για 6 - 7 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά.

  6. Το ξεφορμάρω με προσοχή σε μια πιατέλα, το κόβω σε μέτριες φέτες και το σερβίρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ