Αποκωδικοποιήθηκε η ταυτότητα του ''Χρυσού Αγοριού'' - Το εύρημα - αριστούργημα, μούμια της Αιγύπτου, έχει πλέον ύψος & ηλικία

Τα εντυπωσιακά ευρήματα από τη διάσημη μούμια του «χρυσού αγοριού» με τη βοήθεια της τεχνολογίας βλέπουν το φως τη δημοσιότητας.

Οι απίστευτα λεπτομερείς αξονικές τομογραφίες (CT) της αποκαλούμενης μούμιας "Golden Boy" από την αρχαία Αίγυπτο αποκάλυψαν έναν κρυμμένο θησαυρό με 49 φυλαχτά, πολλά από τα οποία ήταν φτιαγμένα από χρυσό.

Η νεαρή μούμια απέκτησε το παρατσούκλι ''Χρυσό Αγόρι'',  λόγω της εκθαμβωτικής επίδειξης πλούτου, η οποία περιελάμβανε μια επίχρυση μάσκα κεφαλής που βρέθηκε στη σαρκοφάγο της μούμιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου πιστεύουν ότι ήταν περίπου 14 ή 15 ετών όταν πέθανε, επειδή οι φρονιμίτες του δεν είχαν ακόμη βγει. Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι το αγόρι είχε 1.28 μ. ύψος,

A series of images, including CT scans of a mummy.

Image credit: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy

Το Golden Boy ανακαλύφθηκε αρχικά το 1916 σε ένα νεκροταφείο στη νότια Αίγυπτο και έκτοτε φυλάσσεται στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο.

Η μούμια ήταν "τοποθετημένη μέσα σε δύο φέρετρα, ένα εξωτερικό φέρετρο με ελληνική επιγραφή και μια εσωτερική ξύλινη σαρκοφάγο", σύμφωνα με ανακοίνωση(ανοίγει σε νέα καρτέλα).

Αναλύοντας τις σαρώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δεκάδες φυλαχτά, που αποτελούνται από 21 διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, ήταν στρατηγικά τοποθετημένα πάνω ή μέσα στο σώμα του, σύμφωνα με το livescience

Σε αυτά περιλαμβάνονταν "ένα φυλαχτό με δύο δάχτυλα δίπλα στο μόριο του [αγοριού] που δεν είχε περιτομή, ένας χρυσός σκαραβαίος καρδιάς τοποθετημένος μέσα στη θωρακική κοιλότητα και μια χρυσή γλώσσα μέσα στο στόμα", σύμφωνα με τη δήλωση.

Ο νεαρός ήταν επίσης ντυμένος με σανδάλια και τυλιγμένος με γιρλάντες από φτέρες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ