Smart συνέντευξη με τον Χρίστο Δήμα: «Ναι, φτιάχνω χυλοπίτες με δική μου σάλτσα» - Ένας μειλίχιος υπουργός των νέων τεχνολογιών

Υποψήφιος με τη ΝΔ στο νομό Κορινθίας, ο Χρίστος Δήμας, αθόρυβα με υπομονή και επιμονή, βοήθησε στο να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα, σε προεκλογική περίοδο ασχολούνται όλοι με θέματα κεντρικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται όλες οι συνεντεύξεις υποψηφίων. Εμείς στο eirinika.gr θέλουμε να δούμε και το… έργο.

Φιλοξενούμενος, ο Χρίστος Δήμας, ένας νέος άνθρωπος, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αντικείμενο τις Νέες Τεχνολογίες, υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας.

Μία καθαρή, δυνατή και νεανική φωνή με καταγωγή από την Κόρινθο, ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του Χρίστου Δήμα, ο οποίος διετέλεσε  υπουργός και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις αλλά και για το Περιβάλλον.

Μπορεί για κάποιους οι Νέες Τεχνολογίες, η Έρευνα και η Ανάπτυξη, να είναι «ψιλά γράμματα», όμως για εμάς στο eirinika.gr μας ενδιαφέρει να μάθουμε τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στον τομέα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αναμφισβήτητα διαθέτει κορυφαίους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Σε αυτή τη νέα στήλη με τη δική της βινιέτα «smart interview eirinika» θα φιλοξενήσουμε συνεντεύξεις με πολιτικούς, υποψήφιους βουλευτές, στην αρχή, δημάρχους & περιφερειάρχες αργότερα μιας και η χρονιά είναι, εκλογική.

Έχει πολιτική θέση το eirinika.gr & το madeingreece.news;

Ασφαλώς και έχει. Αυτή την δημοκρατικής θεώρησης των πραγμάτων και της συναίνεσης ει δυνατόν σε στρατηγικά θέματα για την ανάπτυξη της χώρας όπως το επιχειρείν, ο τουρισμός, η παιδεία και ο πολιτισμός .

Το eirinika.gr με 95.000.000 σταθερότατους επισκέπτες σε μία 10ετία και εξίσου σταθερή αναλογία 70% γυναίκες -30% άνδρες διατηρεί την ανεξαρτησία από κάθε άποψη και την προσήλωση του στην Ελλάδα της προόδου , της καλαισθησίας γραπτών και εικόνων.

Από την πολιτική γκάμα μας ουδείς εξαιρείται πλην εκείνων με φασιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες .

Τώρα γιατί δώσαμε τον τίτλο smart interview σε αυτή την προεκλογική στήλη ; Γιατί ως θιασώτες της θετικής πλευράς των νέων τεχνολογιών, εκτιμάμε ότι ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας μπορεί -Αμήν και πότε - να προκύψει με την ταχεία της ψηφιακής, ηλεκτρονικής, της smart εποχής .

Ένα δημόσιο τόσο απηρχαιωμένο αλλά ενίοτε και κάποιες παλιακές νοοτροπίες του ιδιωτικού τομέα, μόνο smart παρεμβάσεις θα φέρουν τεκτονικές αλλαγές παντού.

Γιατί ωραίοι είμαστε, κατά το γνωστό παραμύθι μας ή το zanax που πίνουμε και λέμε: «καλέ ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου είμαστε το καλύτερο οικόπεδο της γης», ουφ βαρέθηκα… Ώρα να γίνουμε smart!

 

 

1. Ποιος είναι ο Χρίστος Δήμας;

Είμαι πατέρας δύο αξιολάτρευτων παιδιών, σύζυγος μίας δυναμικής γυναίκας, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, δικηγόρος, με διδακτορικό στην Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και πριν πολιτευτώ, εργαζόμουν ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (BCG).

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Πάντοτε ενδιαφερόμουν για την πολιτική και για να είμαι ειλικρινής ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο οικογενειακό μου περιβάλλον και μου κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον. Πιστεύω πως η συμμετοχή στα κοινά, από οποιαδήποτε θέση, είναι πολύ σημαντική, διαφορετικά αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς.

 

 

Δε θα ξεχάσω την έκφραση του Επικεφαλής της εταιρείας όπου εργαζόμουν όταν παραιτήθηκα από την εργασία μου για να θέσω υποψηφιότητα, «μήπως να το ξανασκεφτείς, μια χαρά είσαι εδώ στην εταιρεία, γιατί πας να μπλέξεις;» μου είπε. Η πολιτική όμως είναι πάθος, και συνήθως όταν κάνεις κάτι με πάθος, σου αρέσει και αυξάνονται οι πιθανότητες να το κάνεις καλύτερα.

 

 

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Να πιστεύουν στα όνειρα τους και να τα κυνηγάνε.

4. Ποια βήματα έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας;

Στόχος μας είναι οι νέοι επιχειρηματίες και ταλαντούχοι επιστήμονες να γνωρίζουν πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα και να μην αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. Με αυτή τη λογική ιδρύσαμε το Elevate Greece, το εθνικό μητρώο των νεοφυών επιχειρήσεων που δίνει στην Πολιτεία τη δυνατότητα να παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα και οικονομικά οφέλη σε νέους επιχειρηματίες, όπως φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), προαίρεση μετοχών (stock options) και παροχή ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

 

 

Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες ώστε οι ερευνητές και οι καθηγητές να ιδρύουν πολύ πιο εύκολα εταιρείες στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα προκειμένου να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τον χώρο έρευνας στην Ελλάδα. Παράλληλα δώσαμε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ, όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters), τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας για την προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

 

 

Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε σε μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως η αύξηση των υπερεκπτώσεων για δαπάνες σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) από το 130% στο 200%, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερο στο R&D. Αυτό ήταν σημαντικό διότι βοήθησε στο να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μας έχει καταστεί ένας ανερχόμενος επενδυτικός προορισμός που προσελκύει ολοένα και περισσότερο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον κολοσσών όπως οι Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon Web Services, Digital Realty.

 

 

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Η Ελλάδα το 2050 να χαρακτηρίζεται από ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, σημαντική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και εξωστρέφεια, να είναι κλιματικά ουδέτερη, πρωταγωνίστρια στην καινοτομία, με χαρούμενους πολίτες.

 

 

6. Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία:

Η ελευθέρια έκφρασης και απόψεων, το κράτος δικαίου, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, η κοινωνική ευημερία και δυνατότητα οικονομικής ανέλιξης είναι σίγουρα μερικά από τα βασικά θεμέλια για να χτιστεί μία σύγχρονη κοινωνία.

 

 

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Δεν με φοβίζει κάτι, ανησυχώ όμως για πολλά θέματα καθημερινά.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Αυτό που μου λέει πάντα η μητέρα μου: «Κάθε εμπόδιο για καλό».

9. Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμά;

Καθώς δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός για τα προτερήματα μου, αυτό που μου λένε είναι η υπομονή και επιμονή μου. Όσον αφορά τα ελαττώματά μου σύμφωνα με τη σύζυγο μου είναι το χιούμορ μου, αλλά εγώ θα το έβαζα στα προτερήματά μου.

 

 

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, ζήσε την κάθε στιγμή.

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Τον ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω με την οικογένειά μου, πολλές φορές παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Αγαπημένο φαγητό είναι τα μακαρόνια ή χωριάτικες χυλοπίτες με δική μου σπιτική σάλτσα, αγαπημένη ταινία: πολλές, θα επιλέξω όμως το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», αγαπημένη μουσική: ό,τι επιλέγουν τα παιδία μου.

 

 

Who is Who

Ο Χρίστος Δήμας είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, δικηγόρος και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Πριν θέσει υποψηφιότητα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην The Boston Consulting Group (BCG).

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1980. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

 

 

Πήρε το Μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE). Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.

Δείτε ακόμα:

Ο Υφ. Καινοτομίας Χρίστος Δήμας μόνο στο Eirinika – Θα γίνει η πρώην ΧΡΩΠΕΙ, η Silicon Valley της Noτιαν. Ευρώπης; Η χρηματοδότηση του Ωνάσειου (βίντεο)

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο της εφημερίδας «Η Απογευματινή» ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC.

 

 

Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE ενώ έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του πανεπιστημίου του Leicester και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.

 

 

Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.

Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να διαβάζει βιβλία ιστορίας.

 

 

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νικολέτα Συρεγγέλα και έχουν μία κόρη και έναν γιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ