Άκης Πετρετζίκης: Κοκκινιστά καλαμαράκια με ρύζι - Για τις ημέρες της νηστείας

Ένα νόστιμο πιάτο! 

Συστατικά

600 γρ. καλαμαράκια , κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.

140 γρ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας

1 φύλλο δάφνης

450 γρ. ντομάτες, τριμμένες

600 γρ. νερό

1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

300 γρ. ρύζι νυχάκι

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Τοποθετούμε παράλληλα ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το φύλλο δάφνης, και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Ανοίγουμε για να ανακατέψουμε κάθε 2-3 λεπτά και κλείνουμε ξανά το καπάκι.
  • Ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, ταμπονάρουμε καλά τα καλαμαράκια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει η υγρασία, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. 
  • Σοτάρουμε τα καλαμαράκια για 2-3 λεπτά συνολικά. Στον μισό χρόνο ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. 
  • Προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα με το ρύζι, ανακατεύουμε με την κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μεταφέρουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.
  • Σερβίρουμε με πιπέρι και φρέσκο μαϊντανό.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ