Πιέρ Λακότ: Έφυγε από τη ζωή στα 91 του ο Γάλλος χορογράφος - Η φιλία του με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ (βίντεο)

Άφησε την τελευταία του πνοή από σηψαιμία.

Ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τον σπουδαίο χορευτή, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, να αυτομολήσει από τη Σοβιετική Ένωση στο Παρίσι.

Σε ηλικία 91 ετών, ο Γάλλος χορογράφος Πιέρ Λακότ άφησε χθες την τελευταία του πνοή, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σύζυγός του, χορεύτρια Γκισλέν Θεσμάρ.

Ο Λακότ άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική στο Seyne-sur-Mer (νότια Γαλλία) από σηψαιμία μετά από μόλυνση τραύματος.

«Είναι πολύ λυπηρό. Είχε πολλά σχέδια στο μυαλό του κι έγραφε ένα βιβλίο», υποστήριξε η σύζυγός του, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1968.

 

 

Ποιος ήταν ο Πιέρ Λακότ

Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1932 στα περίχωρα του Παρισιού. Η μητέρα του ήταν καταξιωμένη μουσικός και έτσι από νωρίς εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με το χορό.

Ο Πιερ Λακότ ξεκίνησε την καριέρα του το 1942 στο Μπαλέτο της Όπερας των Παρισίων, που θεωρούσε σπίτι του. Σε λίγα χρόνια, το 1951 έγινε πρώτος χορευτής. Απέκτησε φήμη για τις διασκευές μπαλέτων του 19ου αιώνα για μεγάλες χορευτικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του το 1968. Τότε ήταν που αποφάσισε να επικεντρωθεί στα παλιά μπαλέτα.

Η τελευταία του δημιουργία έγινε τον Οκτώβριο του 2021, σε ηλικία σχεδόν 90 ετών: η διασκευή του μπαλέτου του μυθιστορήματος του Σταντάλ «Το κόκκινο και το μαύρο» για την Όπερα του Παρισιού.

Μεταξύ άλλων, διασκεύασε το «La sílfide», (1832), την «Coppélia» (1870), την «Κόρη του Φαραώ» (1862) και την «Paquita» (1846) για μερικές από τις πιο διάσημες σκηνές του κόσμου.

Η φιλία του με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Το 1961, γνώρισε τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ενώ ο διάσημος χορευτής ήταν σε περιοδεία στο Παρίσι με τα μπαλέτα Κίροφ. Έκτοτε ήταν στενοί φίλοι. Με την αμέριστη βοήθεια του Λακότ, αυτομόλησε στη γαλλική πρωτεύουσα ζητώντας άσυλο.

To 2012, o Γάλλος δημοσιογράφος δήλωσε στο BBC ότι συνόδευε τον Νουρέγιεφ σε πολλές περιοδείες στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτό εξόργισε τους πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (τότε KGB) που τον συνόδευαν και του έδωσαν εντολή να φτιάξει βαλίτσες για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Τότε ο Νουρέγιεφ παρακάλεσε τον Λακότ να μην φύγει από το πλευρό του στο αεροδρόμιο «Le Bourget» με τους πράκτορες της KGB να τον περικυκλώνουν.Ο Γάλλος χορογράφος ρώτησε τους Ρώσους πράκτορες εάν αυτός και η φίλη του, Κλάρα Σεν, μπορούσαν να αποχαιρετήσουν τον φίλο τους πριν φύγει.

Του είπα: «Άκου Ρούντολφ, κοίτα πίσω μου είναι η Κλάρα Σεντ, και πίσω της, είναι ένας αστυνομικός. Απλά πρέπει να πας κοντά του. Με φιλάς, φιλάς την Κλάρα και του λες ότι θέλεις να είσαι ελεύθερος. Μη φοβάσαι, μείνε ήσυχος και κάνε ό,τι σου λέω»,του είπε ο Λακότ.

Στη συνέχεια, ο Νουρέγιεφ έτρεξε προς το μέρος δύο Γάλλων αστυνομικών και τους είπε ότι δεν θέλει να επιστρέψει στη Σοβιετική Ένωση αλλά να παραμείνει στη Δύση...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ