Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Εικαστικό παιχνίδι των αισθήσεων στην γκαλερί Ευριπίδη: Η Έλενα Κυρκιλή & η Ελιάννα Προκοπίου παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά (φωτό)

Η Έλενα Κυρκιλή και η Ελιάννα Προκοπίου προσκαλούν των εκθέσεων σε μια απόδραση από «τη σκόνη της καθημερινότητας»

Η Evripides Art Gallery υποδέχεται τον Ιούνιο με δύο εκθέσεις. Η έκθεση με τίτλο «Συλλογές του βλέμματος», της Έλενας Κυρκιλή και η έκθεση με τίτλο «Ουρανού μηνύματα», της Ελιάννας Προκοπίου εγκαινιάζονται ταυτόχρονα την Τρίτη 30 Μαΐου ώρες 18.00 -22.00.

Οι δύο ζωγράφοι προσκαλούν τον θεατή των εκθέσεων σε μια απόδραση από «τη σκόνη της καθημερινότητας», σε ένα παιχνίδι μυστηρίου και ακραίας μαγείας, στα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Έλενα Κυρκιλή: «Συλλογές του βλέμματος» – Ισορροπία μεταξύ αντιθέσεων
Στην δεύτερη ατομική της έκθεση στη γκαλερί Ευριπίδη η Έλενα Κυρκιλή παρουσιάζει 40 περίπου νέα έργα της– ελαιογραφίες, κατασκευές, κολάζ και ασαμπλάζ.

«Με παιγνιώδεις τίτλους και έντονο το στοιχείο ενός επινοητικού αυτοσχεδιασμού, στην τωρινή ενότητα της δουλειάς της η ζωγράφος διακρίνει στα θραύσματα της καθημερινότητας την ευκαιρία μιας ιδιότυπης επανασύνθεσής της. Μεντεσέδες, κρυστάλλινα πόμολα, άδεια σωληνάρια λαδομπογιάς, καπάκια από αρώματα, πλαστικά λουλούδια, υφάσματα, πορσελάνινες φιγούρες, περίτεχνες κορνίζες και μεταλλικές σπάτουλες διαμορφώνουν το εικαστικό σύμπαν της, που κινείται ανάμεσα στις δύο και στις τρεις διαστάσεις», σημειώνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα. Η ίδια στο εισαγωγικό κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης αναφέρει:

«Με παράδοξα ταιριάσματα ετερόκλητων μικροαντικειμένων και κομματιών τυπωμένου χαρτιού από εφημερίδες, φωτοτυπίες και περιοδικά, επανακαθορίζει τη λειτουργία τους μέσα από αναπάντεχους οπτικούς συνειρμούς, αναδεικνύοντας το ευτελές ως πολύτιμο. Μεταποιώντας διαρκώς τις δεδομένες σχέσεις ταυτότητας και φόρμας ανακαλύπτει νέες εικαστικές συνδέσεις, που πηγάζουν όχι μόνο από ένα καυστικό χιούμορ αλλά και από μια χαμηλόφωνη τρυφερότητα. Μέσα από αυτή την επανασυναρμολόγηση της ιστορίας της τέχνης, καθώς και της σύγχρονης πραγματικότητας, γεννιούνται τα τωρινά έργα της Κυρκιλή».

“Once upon a time ” με αυτή τη φράση ξεκινάνε οι πιο όμορφες ιστορίες που έχουμε στη μνήμη μας. Με την ίδια φράση , που είναι ο τίτλος ενός από τα αγαπημένα της έργα, η Έλενα Κυρκιλή ξεκινάει την αφήγηση των συναρπαστικών ιστοριών της και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε στο γοητευτικό, ανατρεπτικό, πολυσήμαντο, αινιγματικό και παιχνιδιάρικο , σύμπαν της ζωγραφικής της. Η εικαστική γλώσσα της έχει πολύ πλούσιο “λεξιλόγιο”. Στα πολυδιάστατα έργα της συναντάμε τον πλούτο της εμπειρίας που δίνει ο Ρεαλισμός και το βάθος του συναισθήματος που δίνει ο Συμβολισμός,

Η Έλενα Κυρκιλή είναι δημιουργός και συλλέκτης: Συλλέκτης στιγμών, εμπειριών και αντικειμένων. Με το βλέμμα της εξετάζει εξονυχιστικά τα πράγματα γύρω της , ανακαλύπτει τις πολλαπλές διαστάσεις τους και τα μετουσιώνει σε έργα τέχνης.

Δεν διστάζει να φλερτάρει με πολλά ρεύματα από την ιστορία της τέχνης. Να παντρέψει τεχνικές και τάσεις. Το έργο της είναι μια ισορροπία μεταξύ των αντιθέσεων.

«Η τέχνη ταυτίζεται με την παιδική ηλικία. Τέχνη σημαίνει να μην ξέρεις ότι ο κόσμος ήδη υπάρχει και γι’ αυτό να δημιουργείς έναν κόσμο», έλεγε ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

Χωρίς να χάσει αυτήν ακριβώς την διάθεση παιδικότητας η Κυρκιλή χαίρεται τη διαδικασία την δημιουργίας και φτιάχνει έναν κόσμο στον οποίο ενσωματώνει στοιχεία με διαφορετικές καταγωγές που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Η έκθεση «Συλλογές του βλέμματος θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.

Ελιάννα Προκοπίου : « Ουρανού μηνύματα»- «Να νιώθεις το αόρατο & να μπορείς να το αναπαραστήσεις»
Η Ελιάννα Προκοπίου έχει την τέχνη στο «dna» της
. Απόγονος του ζωγράφου Γιώργου Προκοπίου και εγγονή του γνωστού κριτικού τέχνης και συγγραφέα Άγγελου Προκοπίου δεν θα μπορούσε να βρει άλλο τρόπο να εκφράσει τον πλούσιο συναισθηματικό της κόσμο από τη ζωγραφική.

Στην τρίτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από ακουαρέλες. Ατμοσφαιρικά τοπία, που κινούνται ανάμεσα στο ονειρικό και το πραγματικό, μεταφέρουν έντονη συγκίνηση στο θεατή τους.
Με την οξυδέρκεια της ματιάς της η ζωγράφος αποτυπώνει στα έργα της γοητευτικά στιγμιότυπα όπως τα βίωσε η ίδια.

Στη νέα της έκθεση που αποτελεί μια ιδιαίτερα ώριμη εξέλιξη της δουλειάς της, η Προκοπίου χειρίζεται το χρώμα καθιστώντας το ζωγραφικό μέσο με το οποίο εξετάζει ενδελεχώς το αέναο παιχνίδι ανάμεσα στο φως και τη σκιά.

Η σύνθεση, η σύζευξη των ρυθμών και της αρμονίας, η σύλληψη του ουσιαστικού των πραγμάτων, απαιτούν μια συνεχή επεξεργασία της μορφής, γιατί το περιεχόμενο και η εκφραστική του απόδοση βρίσκεται σε οργανική αλληλεξάρτηση, καθώς συλλαμβάνει τη μαγική στιγμή που εκλείπει.

Η Ελιάννα Προκοπίου (σαν αυθεντική δημιουργός) ενσταλάζει τη ζωή μέσα τους με αρμονία και τους νόμους της φύσης και οι παραλλαγές του φωτός είναι η αλήθεια του ονειρικού χώρου που γλιστρά μακριά με ηρεμία ή δράση, με ουράνιες νεφέλες, με τη λαβωμένη του δειλινού ανάσα και το ολόγιομο φεγγάρι. Υπάρχει μια γοητευτική ουράνια ομιχλώδης ατμόσφαιρα σε μαυρογκρί , αραιωμένο με λίγο κόκκινο για να γίνει πιο ζεστό . Ύστερα όλοι εκείνοι οι εξπρεσιονιστικοί όγκοι του φόντου, η διαφάνεια, η έξαρση του φωτισμού, η λεπτότητα των φωτεινών γκρι και γαλάζιων τόνων στην ανοιχτή ατμόσφαιρα, με τις κιτρινωπές ή λευκές αποχρώσεις, οριζόντιες ελεύθερης έκφρασης, μας μεταφέρουν σ’ ένα άλλο χώρο “όλως αλλότριον”», αναφέρει η τεχνοκριτικός Ελένη Δέπου στον κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση «Ουρανού μηνύματα θα διαρκέσει έως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ