Topwoman η Ευστρατία Ζαφειρίου: Η επίτιμη πρώτη διδάκτορας που "κατέκτησε" την αυτοκινητοβιομηχανία - Από τη Χαλκιδική super manager βρέθηκε στην Audi & την Volkswagen (φωτό)

Πρόκειται για τη γυναίκα-απόφοιτο του ΑΠΘ που αποτελεί σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών

Επίτιμη πρώτη διδάκτορας του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε η Ευστρατία Ζαφειρίου, η οποία είναι σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η διαπρεπής επιστήμων από την Τρίγλια της Χαλκιδικής, που ολοκλήρωσε τις σπουδές του Μηχανολόγου Μηχανικού στο ΑΠΘ το 1993, τιμήθηκε από το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε για την προσφορά της στην ανάπτυξη συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικής, στην προώθηση της έρευνας στην ηλεκτροκίνηση και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Επίτιμη διδάκτορας στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ η πρωτοπόρος Ευστρατία Ζαφειρίου

«Η κα Ζαφειρίου έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στη βιώσιμη παραγωγή των αυτοκινήτων, την τεχνητή νοημοσύνη και την ηλεκτροκίνηση. Έχει διαγράψει εξαιρετική διαδρομή και όλοι όσοι την γνωρίζουμε είμαστε υπερήφανοι. Αποτελεί υπόδειγμα για τους νεαρούς φοιτητές», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος.

Ποια είναι η Ευστρατία Ζαφειρίου

H Ευστρατία Ζαφειρίου κατάγεται από τη Νέα Τρίγλια Χαλικιδικής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του Μηχανολόγου Μηχανικού στο ΑΠΘ το 1993 έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης (1992/93, πρόγραμμα ERASMUS). Μετά την αποφοίτησή της μετέβη πάλι στην Καρλσρούη, όπου παράλληλα με την εργασία της σε τεχνική εταιρεία, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1998. 

Στη συνέχεια, επέλεξε να εργαστεί στην αυτοκινητοβιομηχανία και συγκεκριμένα στο Τμήμα R&D του Volkswagen (VW) Group ως Ειδική Μηχανικός για τη διατύπωση και ψηφιοποίηση διαδικασιών και μεθόδων για την ανάπτυξη συστημάτων μετάδοσης κίνησης. Η ανέλιξή της στη βιομηχανία υπήρξε ταχύτατη. Έχοντας μετακινηθεί στην Audi, ηγήθηκε ομάδας έρευνας της αγοράς και των τάσεών της σε όλη την υδρόγειο με έμφαση στην Κίνα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "50 5 Χρόνια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Dr.-lng. Efstratia Zafeiriou PowerCo, Volkswagen Group (emny) Conferment Αναγόρευση 2023 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙ ΘΕΣ"

Παράλληλα δίδασκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο με έμφαση σε ζητήματα Καινοτομίας στο Business School του Πανεπιστημίου St. Gallen και στα Πανεπιστήμια LMU του Μονάχου και Tongji στην Κίνα. Το 2008 και μέχρι το 2012 ηγήθηκε στον Τομέα Στρατηγικής Κίνας της Audi του Audi Tongji Joint Lab (inno-hub) στη Σαγκάη, με κύριο μέλημα την εξέλιξη καινοτόμων προϊόντων, αλλά και την έρευνα στο brand image. Την ίδια χρονική περίοδο ήταν υπεύθυνη του προγράμματος εξηλεκτρισμού του Audi A6L BEV σε συνεργασία με την εταιρεία FAW-VW.

Τη δεκαετία 2012-2022 η κα Ζαφειρίου είχε καθοριστική συμμετοχή, ως υπεύθυνη ελέγχου χρονοδιαγράμματος διαχείρισης έργου, στην κατασκευή του εργοστασίου της Audi για ηλεκτρικά οχήματα στο Changchun της Κίνας, έργου-ορόσημο όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη παραγωγή. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Futures of Ethics του VW Group, ήταν υπεύθυνη για θέματα «Τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης». Κατά τη διάρκεια της διεύθυνσης του Τμήματος Ανάπτυξης Τεχνολογίας Συναρμολόγησης (Assembly) η κυρία Ζαφειρίου ανάπτυξε με την ομάδα της συστήματα αυτοματισμού και ρομποτικής που συνεργάζονται άμεσα με τον άνθρωπο στη γραμμή παραγωγής, συντονίζοντας παράλληλα το Audi Production Lab και προωθώντας πολλές καινοτομίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και χαμογελάει

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Ως διευθύντρια του τομέα Ψηφιακού Σχεδιασμού και Λειτουργικής Διαχείρισης Διαδικασιών σχεδίασε και συντόνισε το Inno-Hub Ψηφιοποίησης «Smart Planning» αποσπώντας μαζί με τους συνεργάτες της, τη διετία 2018-19, σειρά διακρίσεων, όπως το Βραβείο Red Dot, το Γερμανικό Βραβείο Σχεδιασμού, το Automation App Award και το IF Design Award. Μετά από 20 χρόνια στην Audi, περίοδο κατά την οποία επέβλεψε παράλληλα και την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών εργασιών ως Λέκτορας σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία της Ελβετίας, της Κίνας και της Γερμανίας, η κυρία Ζαφειρίου αποδέχτηκε πρόσκληση του VW Group και από το Σεπτέμβριο του 2022 ηγείται του κλάδου Standard Factory Global της νέας ευρωπαϊκής εταιρείας PowerCo ως υπεύθυνη διαχείρισης έργου «blueprint» της εργοστασιακής κατασκευής.

Πηγή φωτογραφιών: Facebook - Anastasios Mastrogiannis

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ