Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει: Κέικ αλμυρό με λιαστές ντομάτες, βασιλικό και κάππαρη - Το ιδανικό σνακ!

Για την παραλία, το γραφείο ή το κολατσιό, αφού συντηρείται και μεταφέρεται εύκολα!

Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 1 φακελάκι (7 – 8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 100 γρ. μαλακό κασέρι, τριμμένο
  • 200 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη
  • κορυφές από 2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό (ή δυόσμο), ψιλοκομμένες
  • λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 - 26 εκ.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη μαγιά και κάνω μια λακκούβα στη μέση.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Το αδειάζω στο μπολ με το αλεύρι (στη λακκούβα που έφτιαξα στο κέντρο) και ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια (ή χτυπάω τα υλικά με το μίξερ), μέχρι να ενωθούν και να φτιάξω ένα παχύρρευστο μείγμα.
  4. Προσθέτω το τριμμένο κασέρι, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και το βασιλικό (ή το δυόσμο) και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι) και τη βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το κέικ για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει.
  5. Το αφήνω να κρυώσει για λίγα λεπτά μέσα στη φόρμα του, το ξεφορμάρω σε μια σχάρα και το αφήνω εκεί μέχρι να κρυώσει καλά.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ