Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαγειρεύει: Κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι - Ο τέλειος καλοκαιρινός μεζές!

Μία παραδοσιακή συνταγή που μοσχοβολάει Ελλάδα.

Υλικά 

  • 25 κολοκυθοανθοί
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 2 τρυφερά κολοκυθάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα (ή πλιγούρι)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια-τρυφερά με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 ντομάτα
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σάλτσα αυγολέμονο ή σάλτσα γιαούρτι για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Οι κολοκυθοανθοί με ρύζι, γίνονται στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
  • Για να μείνει το ρύζι σπυρωτό, ξεπλύνετε το πολύ καλά σε σουρωτήρι να φύγει όλο το άμυλο και ραντίστε το με το χυμό λεμονιού. 
  • Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και βότανα.
  • Τρίβουμε τη ντομάτα.
  • Ζεστάνουμε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄ ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμύδια και το καρότο.
  • Σοτάρουμε για 2-3΄ να λαδωθούν. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε 1 φλ. νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σκάσει το ρύζι στα λίγα υγρά για 6-7΄.
  • Τραβάμε τη γέμιση από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα βότανα κι αλατοπιπερώνουμε.
  • Προαιρετικά προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα και λίγο κουκουνάρι.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση.
  • Με προσοχή γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς και κλείνουμε επάνω τα λουλούδια να φυλακίσουμε τη γέμιση.
  • Ακουμπάμε τους ανθούς κοντά κοντά στην κατσαρόλα, κάνοντας στρώσεις.
  • Πρέπει να είναι σφιχτά ο ένας πλάι στον άλλο για να μην ανοίξουν.
  • Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δεμένα με σπάγκο τα κοτσάνια από τα βότανα (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο).
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 30΄.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10΄.
  • Στο τέλος, πρέπει να έχει ελάχιστο ζουμάκι η κατσαρόλα. Αν τους φάτε σκέτους, ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν.

Κολοκυθοανθοί με αυγολέμονο

  • Εναλλακτικά κάντε αυγολέμονο με το ζωμό του φαγητού και περιχύστε του γεμιστούς κολοκυθοανθούς στην κατσαρόλα. Ανακινήστε από τα χερούλια να πάει παντού το αυγολέμονο.

Σάλτσα γιαουρτιού

  • Μπορείτε να φτιάξετε μια σως γιαουρτιού, ανακατεύοντας 1 στραγγιστό γιαούρτι με 1/4 φλ ζωμό από το φαγητό. Προσθέστε λίγο χυμό από λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο κι αλατοπίπερο. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ και πασπαλίστε λίγο άνηθο ή δυόσμο. Βάλτε τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα στην πιατέλα και περιχύστε τα με τη σάλτσα γιαουρτιού.
  • Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και είναι φανταστικά.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ