2 Ρεκόρ Γκίνες για μέγεθος πέτρας στα νεφρά: Σαν γκρέιπφουτ, με μήκος μιας μπανάνας & βάρος 4 χάμστερ! (φωτο)

Έσπασε δύο ρεκόρ!

Η μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά στον κόσμο αφαιρέθηκε από έναν ασθενή στη Σρι Λάνκα - και έχει περίπου το μέγεθος ενός γκρέιπφουτ, το μήκος μιας μπανάνας και το βάρος τεσσάρων χάμστερ.

Με μήκος 13,372 εκατοστά (5,26 ίντσες) και βάρος 801 γραμμάρια (1,76 λίβρες) η πέτρα στα νεφρά έσπασε δύο παγκόσμια ρεκόρ όταν αφαιρέθηκε από τους γιατρούς του στρατού της Σρι Λάνκα την 1η Ιουνίου.

Προηγουμένως τα ρεκόρ ήταν 13 εκατοστά για το μήκος, που είχαν σημειωθεί στην Ινδία το 2004, και 620 γραμμάρια για το βάρος, που είχαν σημειωθεί στο Πακιστάν το 2008, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσαν ότι και τα δύο ρεκόρ καταρρίφθηκαν από την πέτρα της Σρι Λάνκα, που αφαιρέθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Κολόμπο.

Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από στερεά κομμάτια υλικού που κρυσταλλώνονται στα νεφρά, τους ουρητήρες ή την ουροδόχο κύστη λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.


Είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας περίπου το 10% των ανθρώπων σε κάποια στιγμή της ζωής τους, και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο συχνές.

Οι περισσότεροι τύποι μπορούν να προληφθούν με τη διατήρηση της ενυδάτωσης και τη μείωση της πρόσληψης νατρίου. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η κατανάλωση 2 έως 3 λίτρων (1,89 έως 2,8 λίτρα) νερού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των μικρών λίθων - διαμέτρου μικρότερης των 3 χιλιοστών (0,11 ίντσες) - ξεπλένοντας το ουροποιητικό σύστημα, αναφέρει το CNN.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι γνωστή ως επώδυνη.

Πέτρες με διάμετρο άνω των 3 χιλιοστών συχνά απαιτούν πιο εκτεταμένη θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση ηχητικών κυμάτων για να σπάσουν οι πέτρες ή χειρουργική επέμβαση μέσω μιας μικρής τομής στο κάτω μέρος της πλάτης.

www.army.lk

 

Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι ο επιπολασμός των λίθων στα νεφρά αυξάνεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση των λίθων στα νεφρά, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν απεικονιστικές τεχνικές όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία (CT).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ