Η απόλυτη καταστροφή: Χάθηκε πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα δεκαετιών - Ο καθαριστής έκλεισε τον καταψύκτη

Σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε προκλήθηκαν ζημιές ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, εκτός από την έρευνα

Ένας καθαριστής κατέστρεψε από λάθος δεκαετίες «πρωτοποριακής» επιστημονικής έρευνας όταν έκλεισε καταψύκτη εργαστηρίου λόγω ενός «ενοχλητικού» ήχου, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια πινακίδα εξηγούσε πώς ακριβώς μπορεί κανείς να απενεργοποιήσει τον ήχο, αλλά ένας λάθος διακόπτης φέρεται τελικά να πατήθηκε. Τα δείγματα που ήταν αποθηκευμένα στους -80 βαθμούς Κελσίου στον καταψύκτη καταστράφηκαν προκαλώντας ζημιές ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τους δικηγόρους. 

Στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εργοδότη του εργοδότη για ακατάλληλη εκπαίδευση. Η εταιρεία είχε συμβόλαιο ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων για τον καθαρισμό του Rensselaer Polytechnic Institute στο Troy της Νέας Υόρκης το 2020, όπου και συνέβη το καταγγελλόμενο περιστατικό.

Στο εργαστήριο γινόταν έρευνα σχετικά με τη φωτοσύνθεση με σκοπό την εκμετάλλευση των ευρημάτων για ανάπτυξη ηλιακών πάνελ. Λίγες ημέρες πριν απενεργοποιηθεί ο καταψύκτης, ένας συναγερμός ειδοποίησε για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Αν και η διακύμανση θα μπορούσε να είναι καταστροφική, ο υπεύθυνος καθηγητής του πρότζεκτ «διαπίστωσε ότι οι κυτταρικές καλλιέργειες, τα δείγματα και η έρευνα δεν έπαθαν ζημιά».

Λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού εκείνη την εποχή, θα χρειαζόταν μια εβδομάδα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε επισκευές στον καταψύκτη. Στην πόρτα του καταψύκτη αναρτήθηκε ένα σημείωμα που έγραφε: «Αυτός ο καταψύκτης ηχεί καθώς βρίσκεται υπό επισκευή. Παρακαλούμε μην τον μετακινήσετε και μην τον αποσυνδέσετε από την πρίζα. Δεν απαιτείται καθαρισμός σε αυτή την περιοχή. Μπορείτε να πατήσετε το κουμπί σίγασης του συναγερμού για 5-10 δευτερόλεπτα, αν θέλετε να σταματήσετε τον ήχο».

Ωστόσο, λίγες ημέρες αφότου άρχισε να ηχεί ο συναγερμός, ο καθαριστής φέρεται έκλεισε τον διακόπτη που παρείχε ρεύμα στον καταψύκτη. Η πλειονότητα των δειγμάτων που προορίζονταν να διατηρηθούν στους -80 βαθμούς καταστράφηκαν, χάνοντας περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας. 

Η θερμοκρασία φέρεται να είχε ανέβει κατά 50 βαθμούς στους -30 βαθμούς περίπου μέχρι τη στιγμή που οι ερευνητές ανακάλυψαν το λάθος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ