5+1 οικονομικά μέτρα: Έως τον Οκτώβριο το Market Pass, ξεκινά το Youth Pass - Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τα νέα οικονομικά μέτρα, τι περιλαμβάνουν

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του οικονομικού επιτελείου για το οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση και αναμένεται περιλαμβάνει μέτρα για το Market Pass, το Youth Pass, τους μισθούς του Δημοσίου και τον ΕΝΦΙΑ.

Παρουσιάζοντας τα επτά βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά. Φέτος θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι πως θα υπάρξε οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το πολυνομοσχέδιο με τα 5+1 οικονομικά μέτρα

  • Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας.
  • Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ.
  • Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Πέναλτι στις συντάξεις: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.
  • Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ