Topwoman η κυρία Σταματία - 30χρόνια διανύει 7χλμ & υποδέχεται τους τουρίστες με κουλούρια κανέλας

Δε χάνει λεπτό το χαμόγελο της

Κάθε πρωί, ευδιάθετη και χαμογελαστή, εδώ και 30 χρόνια διανύει 7 χιλιόμετρα από το Νημποριό, προκειμένου να υποδεχθεί με κουλουράκια κανέλας και ελληνικό καφέ, τους τουρίστες και τους προσκυνητές, στην ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του «Αλάργα» (Μακριά). Η Σταματία Αναστάση είναι 73 ετών κι όπως εκμυστηρεύεται, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, άοκνα και με περισσή χαρά, καθημερινά φροντίζει τη μονή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της και το σημαντικότερο λατρευτικό σημείο στη Χάλκη.

«Καθαρίζω και φροντίζω τον τόπο αυτό, εδώ και δεκαετίες. Όταν φτάνω εδώ όλα είναι διαφορετικά. Εδώ παίρνω άλλον αέρα» εξηγεί και σημειώνει πως αν και βρίσκεται αρκετά μακριά από τον οικισμό του νησιού, στο βουνό Αμάλη σε υψόμετρο 390μ, ποτέ δεν αισθάνθηκε μόνη, «καθώς ο Άγιος Ιωάννης δηλώνει την παρουσία του, με κάθε τρόπο».

7a9c3f10-2ca8-4c3a-b078-8daa29de11e5.jpeg

«Ο Άγιος εμφανίζεται στην ιερά μονή πολύ συχνά, χτυπάει τις πόρτες, τα παράθυρα, δεν με πειράζει καθόλου αυτό, έχω μάθει» περιγράφει και συνεχίζει: «Μια άλλη φορά που ήρθαν οι γυναίκες και καθάριζαν εδώ στην μονή, όταν κάθισαν στο τραπέζι εδώ έξω στην αυλή, άρχισε να χτυπάει το μάνταλο. Σαν να μας ευχαριστούσε που ήμασταν εκεί και φροντίσαμε τον τόπο του».

Μέσα στο ιερό ναό, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Αλάργα. Προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό, κάνουν τάμα στον Άγιο να τους βοηθήσει. Κι εκείνος, όπως με πίστη υποστηρίζει η Σταματία Αναστάση, κάνει το θαύμα του. «Έρχονται εδώ πιστοί, κυρίως γυναίκες, από όλη την Ελλάδα. Αφήνουν τάματα στην εικόνα του Αγίου Ιωάννη, το δαχτυλίδι τους, το βραχιόλι τους, την καδένα τους και του ζητάνε βοήθεια. Η εικόνα είναι θαυματουργή» λέει η 73χρονη.

b54402d5-6393-4113-af4d-f9d709c0e9cd.jpeg

Αναφέρει πως πρόσφατα κάποιοι τυφλωμένοι από το χρυσό και τα πολύτιμα αντικείμενα που αφήνουν οι πιστοί, μπήκαν στη μονή και έκλεψαν τα τάματα μέσα από την ξύλινη θήκη της εικόνας. «Είχε πάρα πολλά τάματα μεγάλης αξίας στην εικόνα, όμως πριν από έναν χρόνο ήρθαν διαρρήκτες, μπήκαν στον ναό και πήραν όλα τα τάματα και έφυγαν. Πήραν την εικόνα του Αγίου, την αφήσαν πάνω στο τραπέζι του ναού, την άνοιξαν από πίσω και τα πήραν όλα. Ανάμεσα στα τάματα, ήταν και ένα της κόρης μου, ένα κεφαλάκι χρυσό. Αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και της πέρασε, τώρα ξαναέφερε το τάμα στον Άγιο. Όταν πήγαν να βγουν όμως από τον ναό, κλειδώθηκαν μέσα, προσπάθησαν να σπάσουν το ξύλο, με ένα σίδερο έσπασαν την κλειδαριά και τελικά κατάφεραν να βγουν και να εξαφανιστούν» περιγράφει φανερά στεναχωρημένη.

Χαρακτηριστικό της μονής του Αγίου Ιωάννη του Αλάργα, με τα μικρά κόκκινα παράθυρα, είναι ένα τεράστιο κυπαρίσσι που σκεπάζει και προστατεύει το ναό. «Όπως μας λένε οι παλιοί, είναι πάνω από χιλίων ετών και σκεπάζει όλη σχεδόν την αυλή. Ρώτησα τη μητέρα μου κάποτε, πώς ήταν παλιά το κυπαρίσσι και μου είπε ότι όπως ήρθαμε στο νησί, έτσι ήταν δεν έχει αλλάξει καθόλου. Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η ηλικία του ακριβώς. Όμως ο Λεβάντες που φυσά, το ρήμαξε και το στηρίζουμε με μεταλλικές κολόνες, για να μην σπάσουν τα κλαδιά του» εξηγεί η κ. Αναστάση.

a11cbe49-9fb3-4675-a876-bbcd724a8e15.jpeg

Στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Αλάργα, στις 29 Αυγούστου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πανήγυρι της Χάλκης, όπου τιμάται η Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Ιωάννου του Πρόδρομου. Κάτοικοι, τουρίστες και προσκυνητές τραγουδούν, απολαμβάνουν τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και χορεύουν μέχρι το πρωί, πάντα έχοντας συντροφιά τη διακριτική παρουσία του Αγίου, όπως λέει η Σταματία Αναστάση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ